Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Το νοσοκομείο που χτίστηκε με πανελλήνιο έρανο και όταν εγκαινιάστηκε είχε μόνο 16 κρεβάτια. Ήταν το μοναδικό στην περιοχή και περιέθαλψε τραυματίες των πολέμων. Το προσωπικό του συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση.




Το κτίριο της φωτογραφίας, που τραβήχτηκε περίπου το 1915, θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του 1896. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε λίγους μήνες νωρίτερα μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Ιεράς Μονής Πετράκη και ήταν έκτασης 97.777 τεκτονικών τετραγωνικών πήχεων.Το κτίριο ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία της πριγκίπισσας Σοφίας και χρήματα που συγκεντρώθηκαν με πανελλήνιο έρανο. Εκεί το 1897 άρχισε να λειτουργεί η πρώτη Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων διετούς φοίτησης. Τον Ιανουάριο του 1900 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ιδρυτικό καταστατικό του νοσοκομείου και δύο μήνες αργότερα έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του νοσηλευτικού ιδρύματος το οποίο διέθετε συνολικά 16 κρεβάτια. 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΣΤΩΝ ΗΡΩΩΝ &ΟΙΚΙΣΤΩΝ ~ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΑΦΕΣ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΑΓΑΘΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ & ΜΑΝΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

 Οι αρχαίοι Έλληνες λατρεύουν ,ορκίζονται και προσεύχονται σε θεούς και ήρωες. Τους τελευταίους τους αισθάνονται περισσότερο κοντά από τους θεούς, τους θεωρούν προστάτες και διαμεσολαβητές ανάμεσα στον κόσμο των θνητών και των θεών, γι' αυτό και αναπτύσσουν μαζί τους μια πιο στενή και προσωπική επαφή.
Οι ήρωες είναι ανώτερα θεικά όντα, ανάμεσα στη φύση των ανθρώπων και των θεών. Η δικαιοσύνη του Διός δίνει ανώτερο κλήρο στην υπόσταση των όντων αυτών και τους κατατάσσει να ζουν στα όρια του Αιωνίου και της ιστορικής γραμμικότητας. Αυτά τα αθάνατα στη μνήμη και ισχυρά όντα, μεσολαβούν υπέρ των ανθρώπων συνδέοντας τον Ουρανό και τη Γη εφόσον η απόσταση μεταξύ θεών και ανθρώπων γεμίζει από την παρουσία τους. 

Ψηφιδωτό δάπεδο και βυζαντινές τοιχογραφίες βρέθηκαν σε Μεγάλη Βυζαντινή Βασιλική στην Βουλγαρία .

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο χώρο της Μεγάλης Βασιλικής στο Plovdiv, από τις  μεγαλύτερες  παλαιοχριστιανικές εκκλησίες που βρέθηκαν στα Βαλκάνια και είναι ελληνική , έχουν αποκαλύψει ένα κομμάτι ενός τμήματος μεσαιωνικής τοιχογραφίας που  πιστεύεται ότι απεικονίζουν τον Άγιο Πέτρο.
Το θραύσμα εκτιμάται μέχρι σήμερα ότι ανήκει σε μια περίοδο από τον 13ο έως τον 14ο αιώνα. Βρέθηκε στο μέχρι τώρα ανεξερεύνητο  βόρειο κλίτος, που δεν απέχει πολύ από την νεότερη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της πόλης.

Ηριδανός ποταμός. Το θαμμένο ποτάμι που επιμένει να κυλάει στο κέντρο των Αθηνών.

Ηριδανός ποταμός. Το πρώτο Αθηναϊκό ποτάμι που θάφτηκε, ήδη από τα κλασικά χρόνια, αλλά επιμένει να κυλάει ακόμα και σήμερα στο κέντρο των Αθηνών, κάτω από τα πόδια μας και τα μπετά μας.



Ο Ηριδανός ποταμός είναι σίγουρα, το πλέον ταλαιπωρημένο ποτάμι των Αθηνών. Αν ο Ιλισσός και ο Κηφισός ταλαιπωρούνται τα τελευταία 100 χρόνια ο Ηριδανός μετράει τουλάχιστον 3000 χρόνια προσπαθειών διευθέτησης και υπογειοποίησης του. Η μοίρα του το ήθελε να πηγάζει από τον Λυκαβηττό να διασχίζει το ιστορικό κέντρο των Αθηνών και να καταλήγει χύνοντας τα νερά του στον Ιλισσό.

Τα τσιμεντένια "κολονάκια" στις κορυφές βουνών και λόφων. Τι είναι, ποιος τα κατασκεύασε και σε τι χρησιμεύουν.

Τι είναι, ποιος τα κατασκεύασε και σε τι χρησιμεύουν τα παράξενα τσιμεντένια "κολονάκια" που συναντάει κάθε επίδοξος ορειβάτης όταν κατακτά μια κορυφή, από τον Ψηλορείτη μέχρι τον Όλυμπο.





Σε αρκετές κορυφές των βουνών της Ελλάδος, υπάρχουν τσιμεντένια βάθρα, ύψους συνήθως από 1 έως 1.20 μέτρα, τα οποία συναντούν συχνά οι επίδοξοι ορειβάτες. Έχουν σχήμα είτε κυκλικό είτε  τετράγωνο και επάνω τους (αν δεν έχουν καταστραφεί ή βανδαλιστεί) υπάρχει μια μεταλλική πλακέτα. Οι κατασκευές αυτές ονομάζονται Τριγωνομετρικά Σημεία, τα έχει φτιάξει η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (Γ.Υ.Σ.) και η μεταλλική πλακέτα αναγράφει: