Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Τα Αινιγματικά Καπάκια σε πόλεις της Ελλάδας ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΜΠΟΥ

Πόσες φορές έχουμε περπατήσει πάνω σε πεζοδρόμια και δρόμους; Άπειρες θα σας πω, αλλά πόσες από αυτές τις φορές δώσαμε περαιτέρω σημασία σε πράγματα τα οποία πατάμε καθώς προχωράμε; Ελάχιστες. Κι αυτό γιατί μέσα στην βιαστική κι αγχωτική πορεία μας ελάχιστα παρατηρούμε τις λεπτομέρειες δίπλα μας. Και κάπου εδώ έρχεται το μεγάλο μυστήριο των περίεργων καπακιών, από φρεάτια του δήμου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και ειδικά στην Αθήνα. -

Στα πεζοδρόμια (συνήθως) μπορεί κανείς να ανακαλύψει άφθονα μεταλλικά καπάκια φρεατίων τα οποία είναι αλλιώτικα από τ’ άλλα. Πρόκειται για καπάκια –σχετικά μικρά συνήθως σε διαστάσεις- που φέρουν καταφανώς μαγικά σύμβολα με κυριότερο ανάμεσά τους το πεντάκτινο αστέρι και πάμπολλες παραλλαγές του.

Το «Τέρας του Πάπα Λικ»

Ένας ακόμη αστικός μύθος που κυκλοφορεί στο Νόρφολκ του Κεντάκι των ΗΠΑ, αφορά σε ένα εφιαλτικό τέρας με τις περισσότερες αναφορές να κάνουν λόγο ως μια κατσίκα με χλωμό δέρμα, κέρατα κριαριού και ανθρωπόμορφο κεφάλι.
Είναι το «Τέρας του Πάπα Λικ» («The Pope Lick Monster») του οποίου το όνομα λήφθηκε από την τοποθεσία Pope Lick Creek στην περιοχή Fisherville, εκεί όπου βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός στον οποίο λέγεται ότι κατοικεί.

O θρύλος του «Bunny Man»

Έχετε ακούσετε για τον «άνθρωπο λαγό», τον περίφημο «Bunny Man»; Πρόκειται για έναν αστικό μύθο με προέλευση από την κομητεία Fairfax στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο μάλλον ανατριχιαστικός αυτός θρύλος, αφορά σε έναν άντρα που φορά ένα γούνινο κοστούμι κούνελου και επιτίθεται στους περαστικούς με τσεκούρι. Λέγεται, ότι τα φρικτά περιστατικά λαμβάνουν χώρα σε αερογέφυρα στο Κόλτσεστερ στην περιοχή Κλίφτον στην Βιρτζίνια. Η γέφυρα, είναι γνωστή και ως «Bunny Man Bridge».

Επανέρχονται σε υπηρεσία όλα τα αερόστρωμνα ZUBR του Πολεμικού Ναυτικού μετά από 16 χρόνια «φαγούρας»

Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή συμφωνίας υποστήριξης (FOS) και την επανεργοποίηση των αερόστρωμνων τύπου Zubr (Bison / Project 12322) του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Αυτή την στιγμή από τα τέσσερα αερόστρωμνα μόνο το ένα είναι σε λειτουργική κατάσταση και τα άλλα τρία, τα δύο ρωσικά και το ένα ουκρανικό, είναι εκτός υπηρεσίας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Έλλειψη για τα οποία η μεν ρωσική πλευρά, κατηγορεί την ελληνική ότι "Θέλει ουσιαστικά δωρεάν να δίνονται τα ανταλλακτικά" και η μεν ελληνική υποστηρίζει ότι "Είναι εξωπραγματικές οι τιμές των ανταλλακτικών".
Πρακτικά και οι δύο πλευρές θέλουν να καλύψουν βασικά γεγονότα: Η ελληνική πλευρά την απροθυμία παλαιότερων ηγεσιών του ΠΝ να θέσει σε υπηρεσία τα μοναδικά αξιόπιστα μέσα αποβάσεων για λόγους που έχουν σχέση και με πιέσεις που έχουν καταγραφεί από αμερικανικής πλευράς, αλλά και την έλλειψη κονδυλίων. Από την άλλη η ρωσική πλευρά δεν κατασκεύαζε τις μηχανές των πλοίων (ουκρανικής κατασκευής) και ειδικά μετά τα γεγονότα του 2014 τα ανταλλακτικά ήταν σχετικά δυσεύρετα και άρα υψηλού κόστους.

Μείζονα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας & ΗΠΑ - «Βαριές» κουβέντες από Αγκυρα και αντίποινα για δίωξη μπράβων Ερντογάν

Σύμφωνα με τις φήμες, ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Μπας, εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του έγιναν ισχυρές συστάσεις για τις αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης, τις οποίες του ζητήθηκε να καταδικάσει δημόσια.
Ο Αμερικανός πρέσβης, που συνάντησε ακραία αντιαμερικανική ρητορική με απίθανους αρνητικούς χαρακτηρισμούς για την αμερικανική Δικαιοσύνη αρνήθηκε να το πράξει, και έφυγε από το τουρκικό υπουργείο ενοχλημένος για την τουρκική αντιδιπλωματική συμπεριφορά.

Ροδόσταυροι, μια Iστορία Φωτός

Η ιστορία μας εκτυλίσσεται στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα, στην περιοχή της Ευρώπης. Η εξαθλίωση των λαών από τους πολέμους, την πείνα και τις αρρώστιες, σε συνδυασμό με τον φανατισμό, τη δεισιδαιμονία και το φόβο που έσπερνε το θρησκευτικό κατεστημένο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία. Η ατμόσφαιρα μέσα στις πόλεις, από τα σκουπίδια, τα περιττώματα και τις λάσπες αναδύει μια μυρωδιά σαπίλας και εσωτερικής εγκατάλειψης.

Οι φτωχοί μέρα με την ημέρα γίνονται φτωχότεροι, όχι μόνον από εξωτερικής άποψης αλλά και ψυχολογικά εξαιτίας της εσωτερικής παραίτησης στην οποία τους υποχρεώνουν οι δυνάστες τους φεουδάρχες, σε αντίθεση με το ιερατείο που κοσμεί τις εκκλησίες του με έργα τέχνης, αμύθητης αξίας και τους εύπορους αριστοκράτες που μέσα στα κάστρα τους έτρωγαν και έπιναν σε βάρος του λαού. Κάθε νέα μορφή ή κίνηση που τολμά να ανυψώσει λίγο τη φωνή της καταλήγει στην πυρά της Ιεράς Εξέτασης, στη δολοφονία και τον εξανδραποδισμό (βλ. σφαγή των Αλβιγινών), ενώ η παιδεία υπό τον στιβαρό έλεγχο της πολιτείας–εκκλησίας είναι για πολύ λίγους και προνομιούχους. Ο φτωχός και ρακένδυτος λαός δεν έχει την πολυτέλεια να σκεφτεί καν να μορφωθεί και να καλλιεργηθεί. Η πείνα και ο πόνος από τις αρρώστιες, είναι τόσο ισχυρά που δεν αφήνουν χώρο για τέτοιου είδους πολυτέλειες.

Η ΜΥΗΣΗ ΣΤΟΥΣ 3 ΠΡΩΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΣΩΝΙΑΣ


ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ

Προτού ανοίξει η "στοά" για την τελετουργία, τα μέλη της βεβαιώνονται ότι στο δωμάτιο όπου θα γίνει η συνάντηση είναι ασφαλές και προφυλαγμένο από τα περίεργα βλέμματα, όσων δεν ανήκουν στη στοά. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότερες στοές βρίσκονται τουλάχιστον σε δεύτερους ορόφους, ώστε να μην ακούγονται τα όσα λένε και να μην τους βλέπουν, Ο αρχηγός της στοάς, γνωστός σαν "Σεβαστός Διδάσκαλος" ανοίγει τη συνάντηση, επιδεικνύοντας αυτό που είναι γνωστό σαν τιμωρία αθέτησης τον όρκου (ονομάζεται έτσι, διότι με τη διαδικασία αυτή προειδοποιεί το δόκιμο μέλος, για τις συνέπειες που θα έχει, σε περίπτωση αθέτησης του όρκου). Ο σεβαστός Διδάσκαλος κάνει τα εξής:

«Επεσαν οι υπογραφές» για EAST MED μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου - Και απέναντι... η Τουρκία!

«Πολλά υποσχόμενο έργο», που «θα μπορούσε να αποτελέσει ενεργειακή επανάσταση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον αγωγό East Med, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας, προσφέροντας απόλυτη γεωστρατηγική κάλυψη έναντι της Τουρκίας.
Κάτι που φυσικά μένει να αποδειχθεί, κατά πόσον δηλαδή το Ισραήλ θα θελήσει ή θα μπορέσει να αντιταχθεί ενεργά σε τυχόν προσπάθεια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να μπλοκάρουν το έργο που υποστηρίζει η Αγκυρα ότι περνά μέσα από την δική τους υφαλοκρηπίδα.