Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Το πανέμορφο ζαφείρι της βασίλισσας Φρειδερίκης

Ο οίκος κοσμημάτων Καρτιέ στην έκθεση που έκανε το 1919 στο  Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία, μεταξύ των πανέμορφων κοσμημάτων που εξέθεσε ήταν και ένα ζαφείρι 478.68 καρατίων. Αυτό δημιούργησε μεγάλο  θαυμασμό στους ευγενείς όλης της Ευρώπης που επισκέφτηκαν την έκθεση και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της βασίλισσας της Ισπανίας, Βικτώριας Ευγενίας. Ο βασιλιάς της Ρουμανίας Φερδινάνδος το αγόρασε δύο χρόνια αργότερα, το 1921, μαζί με ένα μακρύ διαμαντένιο περιδέραιο  και το προσέφερε  στην γυναίκα του, βασίλισσα Μαρία, που ήταν εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του τσάρου Αλέξανδρου ΙΙ της Ρωσίας. Έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα κοσμήματά της. Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ζαφείρι του κόσμου από την Σρι Λάνκα (Κεϋλάνη) και φέρει ακόμη το όνομα της πρώτης του ιδιοκτήτριας, «το  ζαφείρι της βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας».

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ : Δύο πρίγκιπες και μια μονομαχία

Το έθιμο της μονομαχίας συνδέεται με την ζωή και την τιμή των Ιπποτών του Μεσαίωνα. Ξεκίνησε από την Γερμανία και πέρασε στην Ισπανία και την Γαλλία, όπου πήρε την οριστική του μορφή, που επικράτησε και στις άλλες χώρες.
Στην Αθήνα οι μονομαχίες πρωτοεμφανίζονται την εποχή της Βαυαρικής αντιβασιλείας. Οι Βαυαροί αξιωματικοί έδωσαν τα πρώτα παραδείγματα και οι Έλληνες τους μιμήθηκαν.
Οι προσωπικές μονομαχίες έχουν καταργηθεί στην Ελλάδα με ειδικό νόμο από τις αρχές του εικοστού αιώνα (1914) και στην σημερινή εποχή το έθιμο αυτό φαντάζει άκρως ρομαντικό και πλέον ξεπερασμένο.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΓΕΙΑΣ

Όταν οι μάγοι κάνουν τελετές μαγείας για να καταστρέψουν κάποιους ανθρώπους, χρησιμοποιούν κάποια αντικείμενα. 
Μερικά από αυτά, τα αναφέρει και ο Άγιος Κυπριανός στις ευχές εναντίον της μαγείας. Είναι, τα χαρτιά τής τράπουλας, τα κόκαλα πεθαμένων ανθρώπων, των  ζώων, τον καφέ και το φλιτζάνι, τα ζώδια, τα άστρα, τα ωροσκόπια κλπ. 
Άλλοι χρησιμοποιούν φιτίλια από λαμπάδες τού γάμου, πού τα αρπάζουν κρυφά  μέσα στην φασαρία στην Εκκλησία. 
Τα αρπάζουν, ακόμη και φίλες ή και συγγενείς τού ζευγαριού, και πού με αυτά θα «δέσουν»  το νέο ζευγάρι, θέλοντας να τού κάνουν το κακό...

Ο προϊστορικός άνθρωπος λάτρευε το ψωμί με μουστάρδα σύμφωνα με τους αρχαιολόγους (φωτό)

Εδώ και δεκαετίες οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η εμφάνιση του ψωμιού είναι ακόμη παλαιότερη. Εκτιμούν επίσης ότι οι προσπάθειες των ανθρώπων να βρουν τα απαραίτητα σιτηρά για να το φτιάχνουν έδωσαν ώθηση, αργά και ίσως άθελά τους, στην γεωργία. Πρόκειται για μια ουσιώδη εξέλιξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία είχε ως συνέπεια την δημογραφική έκρηξη, την γέννηση των κρατών και της γραφής. Και εξαπλώθηκε από την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.
Γιατί εμπλέκεται το ψωμί; Γιατί οι πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής το έφτιαχναν με αλεύρι πριν ακόμη ξεκινήσουν να καλλιεργούν την γη. Αλλά επίσης και γιατί τα πρώτα άγρια σιτηρά που μάζεψαν, και στη συνέχεια καλλιέργησαν, το σιτάρι και η βρώμη, περιέχουν ένα συστατικό απαραίτητο στο ψωμί: την γλουτένη.

Ησίοδος: «Οι αθάνατοι θεοί του Ολύμπου δημιούργησαν τη χρυσή φυλή των θνητών»

Οι αθάνατοι θεοί, που ζουν στον Όλυμπο, δημιούργησαν πρώτα μια χρυσή φυλή θνητών ανθρώπων. Αυτό έγινε τον καιρό του Κρόνου, όταν ήταν βασιλιάς στον ουρανό. Ζούσαν σαν θεοί, δίχως καμιά λύπη στις καρδιές τους, δίχως έγνοιες και βάσανα και δίχως να υφίστανται τα αξιοθρήνητα γηρατειά- πάντα με νεανικά μέλη απολάμβαναν χαρούμενες μέρες, μακριά από κάθε κακό. Όταν πέθαιναν, ήταν σαν να τους είχε καταβάλει ο ύπνος. Όλα τα καλά πράγματα τους ανήκαν.
Η γόνιμη γη παρήγαγε μόνη της όλων των ειδών τους καρπούς. Με ειρήνη και ηρεμία ζούσαν χαρούμενοι στη χώρα τους, έχοντας όλα τα αγαθά. Όταν η γη έκρυψε αυτή τη φυλή των ανθρώπων μέσα στο σκοτάδι, έγιναν αγαθοί δαίμονες πάνω στη γη· απομάκρυναν το κακό, ήταν φύλακες των θνητών ανθρώπων πρόσεχαν για τη δικαιοσύνη και τα εγκλήματα τυλιγμένοι από τον αέρα, διατρέχοντας όλη τη γη, δίνοντας πλούτο. Αυτό ήταν ένα από τα βασιλικά προνόμιά τους.

Πώς καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα



Τα Πρωτόκολλα της Φλωρεντίας (1913 και 1924) και τα 14 χωριά της Μακεδονίας που παραχωρήσαμε στην Αλβανία το 1924


Από τη Συνθήκη του Λονδίνου στο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας – Το πλήρες κείμενό του – Η οριστική διευθέτηση των ελληνοαλβανικών συνόρων με το Δεύτερο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας – Τα χωριά της Φλώρινας που παραχωρήσαμε στην Αλβανία το 1924 και τα ζητήσαμε πίσω (!) λίγα χρόνια αργότερα – Τι έγραψαν ξένοι διπλωμάτες.

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, κυρίως με τις ανιστόρητες και επικίνδυνες κορόνες των γειτόνων αλλά και τα οράματά τους για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

Πώς ένας 22χρονος Αγγλος σταμάτησε την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση

Τεράστια υπηρεσία σε χώρες, διεθνούς οργανισμούς και  επιχειρήσεις προσέφερε ένας 22χρονος Αγγλος, ο οποίος «μπήκε στο μυαλό» των δημιουργών του ransomware «WannaCry» και κατάφερε να σταματήσει την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που εξαπολύθηκε την Παρασκευή από χάκερς.
Ο 22χρονος είναι ερευνητής κυβερνοασφάλειας και εμφανίζεται στα social media με το όνομα malwaretechblog.  Σκέφθηκε ότι οι δημιουργοί του κακόβουλου λογισμικού θα έχουν βάλει  κάποιο "κλειδί", ώστε εάν θελήσουν κάποια στιγμή να αναστείλουν την εξάπλωση του, να μπορούν να το κάνουν.

Το παιγνίδι του Πούτιν στους παγωμένους ωκεανούς

Η Μόσχα βλέπει προς την Αρκτική, όπου η επιτάχυνση της υποχώρησης του θαλάσσιου πάγου εκθέτει πλούσια ενεργειακά αποθέματα και κάνει την εμπορική ναυτιλία πιο βιώσιμη. Οι αρκτικές παράκτιες χώρες οι οποίες είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ εκτός από την Ρωσία, ανταγωνίζονται για την πρόσβαση σε πόρους εκεί˙ η Ρωσία, από την πλευρά της, ελπίζει να επεκτείνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ) στον Αρκτικό Ωκεανό, έτσι ώστε να μπορεί να διεκδικήσει πολύτιμα ορυκτά κοιτάσματα και να προστατεύσει την διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, ένα πέρασμα για τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας που περνά κατά μήκος της ακτής της Σιβηρίας.

Ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο ο Κιμ Γιονγκ Ουν – Εκτόξευσε πύραυλο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο από πεδίο δοκιμών κοντά στην Κουσόνγκ, τόνισε πάντως ότι η πτήση αυτού του πυραύλου δεν αφήνει να εννοηθεί πως επρόκειτο για έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.
Η εκτόξευση έγινε αντιληπτή περί τις 10:30 ώρα Χαβάης και ο πύραυλος έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης αυτής των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανάλυσης για να εξακριβωθεί τι τύπου πύραυλος δοκιμάστηκε, πάντως «η πτήση δεν συνάδει με (αυτή που θα γινόταν από) έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», κατά την ανακοίνωση της USPACOM.

Οι «δίδυμες» λίμνες Ζερέλια που ήρθαν από το... διάστημα (Vid)

Οι λίμνες Ζερέλια ή Ζηρέλια είναι δύο λίμνες κυκλικού σχήματος, που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Αλμυρού.
Η ιδιαιτερότητα των λιμνών αυτών οφείλεται στη μετεωριτική τους προέλευση και στο αρχαιολογικό ενδιαφέρον του χώρου. Η απόσταση μεταξύ των δύο λιμνών είναι περίπου 250 μέτρα. Η μεγαλύτερη λίμνη έχει διάμετρο 250 μέτρα και βάθος περίπου 8 μέτρα, ενώ η μικρότερη έχει διάμετρο 150 μέτρα και βάθος περίπου 6 μέτρα.

Φαντάσματα

Οι διηγήσεις σχετικά με τα φαντάσματα έχουν γίνει πλέον της μόδας, οι ιστορίες με δαίμονες έχουν απασχολήσει πολλές από τις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ενώ οι νεράιδες και τα στοιχειά αναφέρονται σε σχεδόν κάθε παραμύθι. Αλήθεια, τι είναι όλα αυτά τα όντα, υπάρχουν, είναι δημιούργημα της φαντασίας μας ή προϊόν της αυθυποβολής ή μήπως τελικά δεν είμαστε μόνοι μας ;
Τα Φαντάσματα
Όλοι μας έχουμε ακούσει ή τουλάχιστο διαβάσει ιστορίες φαντασμάτων, στις οποίες τα όντα αυτά περιφέρονται στον κόσμο μας με σκοπό να τρομάξουν τους ανθρώπους , ή να εκπληρώσουν κάποια χαμένη υποχρέωση. Δίνοντας ένα πιο πλήρη ορισμό για την έννοια φάντασμα(ή στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου στοιχειό) μπορούμε να πούμε πως είναι μια οντότητα η οποία βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στον δικό μας φυσικό κόσμο και στον πνευματικό αιθερικό.