Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας


Χωρίς καμία αμφιβολία η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να περηφανεύεται, γιατί είναι ο νομός με τα περισσότερα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα, αφού κοσμείται από 6 αρχαιολογικά στολίδια σε διάφορα σημεία του.
Τα αρχαία θέατρα του νομού μας βρίσκονται στη Στράτο, στις Οινιάδες, στην Καλυδώνα, στη Νέα Μακύνεια, στη Πλευρώνα και στο Αμφιλοχικό Άργος.
Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι θεωρείται βέβαιο ότι το Θέρμο, η πρωτεύουσα των Αιτωλών διαθέτει Θέατρο, πλην όμως δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες ανασκαφές.

UFO ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΙΜΝΙΤΣΑ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

Στη πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήσαμε, για UFOs στο Street View της Google, εντοπίσαμε έναν ιπτάμενο δίσκο πάνω από το χωριό Λιμνίτσα στην Αιτωλοακαρνανία. Τον ιπτάμενο δίσκο φωτογράφησε το ειδικό κόκκινο αυτοκίνητο της Google

Σπήλαια Αιτωλοακαρνανίας: Ένας άγνωστος ιστορικός και αρχαιολογικός θησαυρός

Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας αποτελεί τον αρμόδιο κρατικό φορέα για την έρευνα, προστασία και διαχείριση των σπηλαίων της χώρας. Η αρμοδιότητά της έχει ως αφετηρία τη νομική κατοχύρωση των σπηλαίων ως αρχαίων μνημείων, που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου. Λόγω των ειδικών ερευνητικών και διαχειριστικών απαιτήσεων του αντικειμένου της, αποτελεί ειδική περιφερειακή υπηρεσία, είναι μία σε όλη τη χώρα, και υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αρχοντικό Βούρου

Όχι πολύ μακριά από το «Μέγαρό» του, ο Σταμάτης Δεκόζης-Βούρος έχτισε την αρχοντική οικία του. Βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος, εκεί που σήμερα στεγάζεται το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών. Ταιριαστή κατάληξη, κατά την γνώμη μας, καθώς το κτίριο αυτό ήταν ένα από τα πρώτα που χτίστηκαν στην απελευθερωμένη Αθήνα την δεκαετία του 1830, όταν αποφασίστηκε η διάνοιξη της οδού Σταδίου και η ανοικοδόμηση της ερειπωμένης πόλης με αρχοντικά. Αρχιτέκτονες του κτιρίου ήταν οι Λύντερς και Χόφερ, που φρόντισαν να του δώσουν στοιχεία κλασικιστικής αρχιτεκτονικής – σημειωτέον πως τότε δεν υπήρχε καν πλατεία,

Σανατόριο Πάρνηθας



Ένα παράδοξο, ογκώδες πολυόροφο εγκαταλελειμμένο κτίσμα στέκει σήμερα σε μια πλαγιά της Πάρνηθας, με το σύνολο της περιοχής γύρω του να προβάλλει καμένο και εφιαλτικό.
Αυτό το κτίριο ιδρύθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1914, ως ορεινό αντιφυματικό περίπτερο-θεραπευτήριο του Ευαγγελισμού. Το 1934, ανοικοδομήθηκε με την επωνυμία Νοσοκομείο Γεωργίου Σταύρου & Γεωργίου Φουγκ.

Ανηφόρα Πεντέλης

Η Πεντέλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στον ελλαδικό χώρο. Εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν την εμφάνιση περίεργων φώτων και θορύβων. Εκατοντάδες αναφορές, μαρτυρίες, αλλά και πειράματα από ερευνητές του είδους.

Η πράσινη "συμμορία" της Αθήνας

Κι ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια συναντούσαμε παπαγάλους στα νότια προάστια μόνο - Γλυφάδα, Βούλα - φαίνεται πως αυτοί αυξήθηκαν και είπαν να κατοικήσουν και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Ετσι, τα πάρκα της Αθήνας, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται στο κέντρο, γέμισαν με πράσινους παπαγάλους.  Όλοι τους, έχουν ένα εκπληκτικό πράσινο χρώμα αλλά και ένα εξαιρετικά περίεργο κρώξιμο που τους κάνει αν και είναι πανέμορφοι να θυμίζουν...  Κακοφωνίξ.