Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

60 χρόνια 343Μ - Οι υπερασπιστές της Κρήτης [εικόνες]




Την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της 343 Μοίρας (343Μ), στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στα Χανιά Κρήτης.
 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων Αεροπόρων της 343Μ, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της Μοίρας, Αντισμήναρχο (Ι) Μιχαήλ Τσικαλάκη, στατική έκθεση αεροσκαφών, έκθεση φωτογραφίας, καθώς και επίδειξη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς".
 

Τοξίνες ψαριών στη μάχη κατά της επάρατης νόσου




Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Freiburg έλυσαν τον γρίφο του μοριακού μηχανισμού μιας τοξίνης ψαριών η οποία, όπως λένε στην επιθεώρηση Nature Communications, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως φάρμακο για την θεραπεία του καρκίνου.  
Τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσουν «φονικές μηχανές» που λειτουργούν πολύ συγκεκριμένα και πολύ αποτελεσματικά. Τα είδη Yersinia παραδείγματος χάρη, έχουν αποδείξει τι μπορούν να κάνουν καθώς ευθύνονται για την πρόκληση βουβωνικής πανώλης και σοβαρών γαστρεντερικών λοιμώξεων στον άνθρωπο. Κι αν στρέφαμε την καταστρεπτική ισχύ παθογόνων οργανισμών κατά του καρκίνου;

Πέλλα: Ανακαλύφθηκε άγαλμα του Σιληνού - Ένα εκπληκτικό μαρμάρινο αριστούργημα της ελληνιστικής περιόδου

 

Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπλήσσει τους αρχαιολόγους - Ποιος είναι ο Σιληνός, το μαρμάρινο άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου, που ανακάλυψε η ανασκαφή του ΑΠΘ στην αγορά της Πέλλας...

"...εν τούτοισι και ο Σιληνός τοίσι κήποισι ήλω, ως λέγεται υπό Μακεδόνων υπέρ δέ των κήπων όρος κείται Βέρμιον ούνομα, άβατον υπό χειμώνος ενθεύτεν δέ ορμώμενοι, ως ταύτην έσχον, κατεστρέφοντο και την άλλην Μακεδονίην"

Το απόσπασμα από το 8ο βιβλίο των Ιστοριών του Ηροδότου, περιγράφει το αδιάβατο, τον χειμώνα, Βέρμιο, πάνω από τους κήπους του Φρύγα βασιλιά Μίδα, όπου πιάστηκε με παγίδα ο Σιληνός, θεότητα του κρασιού, που θεωρείται μάλιστα ότι ανέθρεψε τον Διόνυσο.