Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΑΠΟ ΚΡΟΚΕΑΤΗ ΛΙΘΟ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΟΥ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

Tην κορυφή του λόφου του Κολωνού κοσμεί αναπαράσταση του επιγράμματος του Σιμωνίδη του Κείου. ''Ω ξειν’, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι''

Ο Κροκεάτης λίθος γεωλογικά χαρακτηρίζεται ως σκουροπράσινος πορφυρίτης, διάστικτος από ανοιχτόχρωμους ορθογώνιους κρυστάλλους. Είναι τα ψηφιά κατά τους αρχαίους «κρόκες», δηλαδή τα μικρά θαλασσινά χαλίκια, που έδωσαν το όνομα Κροκεαί και Κροκεάτης, το νεότερο τοπωνύμιο της περιοχής όπου βρίσκεται το πέτρωμα. Το σημαντικό όμως είναι, ότι κοιτάσματα Κροκεάτη λίθου υπάρχουν μόνο στην περιοχή των Κροκεών, από το σημερινό χωριό μέχρι τη Στεφανιά στη θέση Ψηφί, όπου και τα αρχαία λατομεία.

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΛΑΜΟΣ ΕΚΤΙΣΕ ΤΗΝ ΛΑΜΙΑ

Χρειάστηκε να έρθουν τα πάνω κάτω και να πεθάνει ο Ηρακλής για να κτιστεί η Λαμία. Κι όλα ξεκίνησαν από την αλαζονεία του Εύρυτου, βασιλιά της Οιχαλίας στην απέναντι Εύβοια, κοντά στη σημερινή Ερέτρια.

Ο Εύρυτος ήταν ονομαστός τοξότης, με δάσκαλό του τον ίδιο τον θεό Απόλλωνα. Και είχε τέσσερις γιους (Δηίονα, Κλυτίο, Τοξέα, Ίφιτο) και μια πανέμορφη κόρη, την Ιόλη. Όταν η Ιόλη μεγάλωσε, ο πατέρας της έστειλε κήρυκες σε όλη την Ελλάδα να αναγγείλουν ότι θα την δώσει σύζυγο σε όποιον τον νικούσε στην τοξοβολία. Κάποιος από τους κήρυκες έφτασε και στην Τίρυνθα, στο παλάτι της οποίας ζούσε, μεγάλος πια, ο Ηρακλής με τη γυναίκα του Δηιάνειρα και τον γιο τους Ύλλο. Ο Ηρακλής θύμωσε με την έπαρση του βασιλιά της Οιχαλίας κι αποφάσισε να παραβγεί μαζί του.

Ανακοινώθηκε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ η Ευρώπη;


Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της…
Τσεχίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Milos Zeman, “τρίζοντας” τα θεμέλια της Ένωσης.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η θέση που θα πάρει θα είναι υπέρ της παραμονής αλλά είναι έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες ώστε να ακουστεί η κοινή γνώμη.

Νέα τουρκική πρόκληση μέσα στην Αγιά Σοφιά

Νέα τουρκική πρόκληση: Κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή μέσα από την Αγιά Σοφιά απήθυνε ο μουεζίνης, ενώ μέχρι τώρα καλούσε σε προσευχή από τους μιναρέδες. Πρινα από έναν μήνα η Αγκυρα είχε επιτρέψει να διαβάζεται το Κοράνι μέσα στην Αγια Σοφιά.

Αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών

Την έντονη ανησυχία και δυσφορία του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε ο εκπρόσωπος Ευστράτιος Ευθυμίου.

Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι η πράξη αυτή είναι «ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος».

Οι δωσίλογοι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης


Σύμφωνα με την Εβραία ιστορικό και συγγραφέα, Ρένα Μόλχο, ο ελληνικός Αντισημιτισμός και οι Έλληνες δωσίλογοι της Θεσσαλονίκης, ήταν η κύρια αιτία αφανισμού τού εβραϊκού στοιχείου της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι:
«Όχι μόνο δεν υπήρξε καμία αντίδραση αλλά πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού συνεργάστηκε με τον κατακτητή. Έχουμε περιπτώσεις όπως στη Ζάκυνθο που δεν χάθηκε ούτε ένας Εβραίος επειδή και ο μητροπολίτης Ζακύνθου και ο πρόεδρος αρνήθηκαν να δώσουν τις καταστάσεις και να καταδώσουν Εβραίους. Το ίδιο και στην Χαλκίδα. Και έχουμε περιπτώσεις σαν τα Γιάννινα και τη Θεσσαλονίκη με ποσοστό απώλειας, 98% και 96% αντίστοιχα. Όλα αυτά με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι χριστιανοί κάτοικοι εκεί που ήθελαν διέσωσαν τους Εβραίους κι εκεί που δεν ήθελαν τους κατέδωσαν, ασχέτως αν δεν γνώριζαν ακριβώς τι τους περίμενε. Στη Θεσσαλονίκη οι χριστιανοί περίμεναν από πριν, από τον μεσοπόλεμο, από τη μεγάλη πυρκαγιά του '17, πώς και πώς να φύγουν οι Εβραίοι. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε πρωτεύουσα προσφύγων. Αυτοί μεταξύ άλλων ζούσαν σε συναγωγές, πήγαιναν και σε εβραϊκά σχολεία που επιτάχθηκαν γι' αυτόν τον σκοπό...

Οι δοσίλογοι της Θεσσαλονίκης - Οι τρόποι που πλούτισαν την περίοδο της Kατοχής


Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού πεινούσε. Όπως όμως σε όλη την Ελλάδα έτσι κι εδώ υπήρξαν  και κάποιοι που όχι απλά επιβίωσαν χωρίς δυσκολίες, αλλά και πλούτισαν. Αυτοί οι λίγοι που πέρασαν  καλά και απέκτησαν μεγάλες περιουσίες, είναι αυτοί οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ονομάστηκαν  «δοσίλογοι».

Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη, ήταν μια πόλη που είχε πολλά και σκληρά Τάγματα Ασφαλείας κατά την ναζιστική κατοχή του 1941 έως το 1944. Οι συγκεκριμένοι συνεργάτες των Γερμανών βοηθούσαν στο έργο τους, να διωχθούν οι Εβραίοι από την Θεσσαλονίκη και κατάσχεσαν τις περιουσίες που αφήναν πίσω τους.