Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ : ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ



Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι ένας από τους σημαντικότερους δρόμους της σύγχρονης Αθήνας. Για τους Αθηναίους, αλλά και για τους περισσότερους επισκέπτες της πόλης, η διαπίστωση αυτή μοιάζει με κοινοτυπία. Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας ξεκινάει από την καρδιά της Αθήνας, δηλαδή τη Βουλή και το Σύνταγμα και καταλήγει στους Αμπελόκηπους, στον κόμβο της συνάντησης της με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από τον 19οαι. έως σήμερα η Βασιλίσσης Σοφίας αποτελεί έναν από τους ωραιότερους δρόμους της Αθήνας και παρά τον χαρακτήρα βουλεβάρτου που της προσδίδουν, διατηρεί τον απόηχο της παλιάς της μεγαλοπρέπειας, ενώ παράλληλα εκπέμπει τον δυναμισμό ενός διεκδικητικού μέλλοντος. 

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ : ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΑΣ (Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ )



Η οδός Αθηνάς είναι από τους πρώτους αθηναϊκούς δρόμους που πήρα το όνομα της από την θεά Αθηνά που συμβόλιζε την σοφία και την αρετή και σχεδιάστηκε από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ για να πλαισίωση τα ανάκτορα που θα κτιζόντουσαν στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, της νέας πόλης, της Ακρόπολης και του Παρθενώνα. Τελικά, η Αθηνάς έμελλε να γίνει εμπορικός δρόμος που θα σύνδεε την παλαιά με την νέα πόλη.
         Τώρα η οδός Αθηνάς είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους των Αθηνών, που ενώνει την Ομόνοια με το Μοναστηράκι με την Πλατεία Κοτζιά και το Δημαρχείο της Αθήνας.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ : ΑΙΟΛΟΥ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

 
          Η ονομασία της οδού Αιόλου, προήλθε από το «Ωρολόγιο του Κυρρήστου» (Αέρηδες), το οποίο βρίσκεται στο σημείο όπου ξεκινά η παλιά και εμπορική αυτή οδός. Αρχικά στην Οθωμανική περίοδο, ο δρόμος ονομαζόταν Αιολική οδός.

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1850
          Η οδός Αιόλου στην δεκαετία του 1850είναι ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος, γεμάτος από καταστήματα, καφενεία,ξενοδοχεία και δημόσιες υπηρεσίες. Την άνοιξη του 1856 ο Αυστριακός γιατρός Λουδοβίκος Φράνκλ επισκέφτηκε την Αθήνα και διέμεινε στο ξενοδοχείο «Η Αγγλία»,που βρισκόταν απέναντι από την πλατεία Λουδοβίκου (Κοτζιά) και δίπλα από το παλιό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Αιόλου.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ : ΟΜΟΝΟΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ

 

Η συνοικία της Ομόνοιας είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται γύρω από την πλατεία Ομονοίας. Είναι το κεντρικότερο σημείο της Αθήνας και είναι κυρίως εμπορική περιοχή. Από την περιοχή της Ομόνοιας ξεκινούν ακτινωτά μεγάλες λεωφόροι και σημαντικές οδοί της Αθήνας, όπως οι οδοί Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αγίου Κωνσταντίνου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αθηνάς, ενώ λίγο ανατολικότερα της πλατείας διέρχονται οι οδοί Αιόλου και Πατησίων. Από την Ομόνοια διέρχονται επίσης ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και η γραμμή 2 του μετρό.
       

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ : ΣΤΑΔΙΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ



          Η οδός Σταδίου βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και ενώνει την Ομόνοια με το Σύνταγμα. Παρά το όνομα της σήμερα δεν υπάρχει κάποιο στάδιο σε αυτήν. Με βάση το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο της πόλης των Αθηνών η οδός Σταδίου προβλεπόταν ότι θα έφτανε μέχρι και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Ωστόσο, η αντιβασιλεία του Όθωνα δεν υλοποίησε τον σχεδιασμό αυτόν, είτε λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων, είτε γιατί δεν ήθελε να συγκρουστεί με τους κτηματίες, τα κτήματα των οποίων έπρεπε να απαλλοτριώσει για την πραγματοποίησή του, είτε και για τους δύο λόγους. Έτσι, αν και ο δρόμος έμεινε μισοτελειωμένος, διατήρησε την αρχική του ονομασία σαν στοιχειωμένη κατάρα των «πολεοδόμων» Κλεάνθη, Σάουμπερτ και Κλέντζε με σκοπό να θυμίζει στους γραφειοκράτες ότι έχουν αφήσει ένα έργο ανεκπλήρωτο. Προσπάθησαν τρεις φορές να απαλλαγούν από αυτή την «κατάρα» θέλοντας να μετονομάσουν το δρόμο σε οδό Φειδίου, Ακακιών, μιας και κάποτε υπήρχαν ακακίες στα πεζοδρόμια, Ουίνστον Τσόρτσιλ, αλλά δεν τα κατάφεραν και το όνομά της παρέμεινε Σταδίου. 

Ισπανός... υπάλληλος ΜΚΟ είχε στήσει ολόκληρο δίκτυο κατασκοπείας στη Μυτιλήνη - Ερευνάται η σχέση του με τη ΜΙΤ






Ισπανός... εργαζόμενος σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται σε ζητήματα υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων και λαθρομεταναστών στη Λέσβο είχε στήσει ολόκληρο σύστημα υποκλοπών πάνω στο νησί και παρακολουθούσε της κινήσεις του Λιμενικού Σώματος και το συντονισμό αυτού με τις Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται τόσο πάνω στο νησί όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη ότι ο ρόλος των ΜΚΟ είναι εξαιρετικά ύποπτος και πιθανότατα (λέμε πιθανότατα γιατί δεν υπάρχουν αποδείξεις) αυτές να λειτουργούν όχι μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων αλλά και για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (της ΜΙΤ) που στόχο έχουν να καταγράφουν όλες τις κινήσεις από την Ακτοφυλακή και τις Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.