Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ανακαλύφθηκε ηλεκτρική μορφή ζωής που ζει με καθαρή ενέργεια



Μικροβιολόγοι στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν βακτήρια που επιβιώνουν με την κατανάλωση καθαρών ηλεκτρονίων αντί για φαγητό, εγκαινιάζοντας μια εντελώς νέα μέθοδο επίγνωσης της ύπαρξης και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες για εξωγήινη ζωή.

Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής στη Γη, αυτές τα εξαιρετικά βακτήρια χρησιμοποιούν την ενέργεια στην πιο αγνή της μορφή – τρώνε και αναπνέουν ηλεκτρόνια – και είναι παντού.

Βάλτε ένα ηλεκτρόδιο στο έδαφος, αντλήστε ηλεκτρόνια με αυτό, και θα έρθουν: ζωντανά κύτταρα που τρώνε ηλεκτρική ενέργεια. Γνωρίζουμε βακτήρια που για να επιβιώσουν χρησιμοποιούν ποικιλία πηγών ενέργειας, αλλά κανένα τόσο παράξενο όσο αυτά. Σκεφτείτε το τέρας του Φρανκενστάιν, ήρθε στη ζωή από γαλβανική ενέργεια, μόνο που αυτά τα«ηλεκτρικά βακτήρια» είναι πολύ πραγματικά και βρίσκονται παντού.

Επιστήμονες «βλέπουν» γιγάντια εξωγήινη υπερκατασκευή μπροστά από το άστρο KIC8462852

 
 
Η μελέτη του άστρου KIC8462852, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1890 και απέχει από τη Γη 1480 έτη φωτός, σε σχέση με την αλλόκοτη φωτεινότητα που παρουσιάζει, έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας μια νέα θεωρεία η οποία μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Τρεις μήνες πριν όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες για μια γιγάντια υπερκατασκευή στο άστρο οι περισσότεροι θεώρησαν ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο ήταν πολύ μικρές. Την θεωρεία της εξωγήινης υπερκατασκευής πρώτος ανέφερε ο αστρονόμος Jason Wright από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια νεότερες όμως παρατηρήσεις έρχονται να ενισχύσουν την θεωρεία αυτή.
Όπως αναφέρει το New Scientist ένας ακόμη  αστρονόμος ο Bradley Schaefer από το πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα θεωρεί πως κάτι περίεργο υπάρχει κοντά στο άστρο και αυτό σίγουρα δεν είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο.

Τα μάτια στον ουρανό! 5 πλανήτες ταυτόχρονα ορατοί από τη Γη


 

Μια ακόμα φορά που τα τηλεσκόπια θα πάρουν φωτιά, με τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Κρόνο, τον Άρη και τον Δία να είναι ταυτόχρονα ορατοί από τη Γη.

Οι 5 πλανήτες θα είναι ταυτόχρονα ορατοί από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και το θέαμα θα διαρκέσει για έναν μήνα. Ήδη 4 από τους 5 πλανήτες είναι ορατοί στον πρωινό ουρανό, αλλά ο Ερμής θα κάνει την είσοδό του στην "παρέα" από αύριο. Το Earthsky αναφέρει πως οι άνθρωποι που ζουν σε γεωγραφικά πλάτη μέσα στο βόρειο ημισφαίριο μπορούν να δουν καλύτερα τον Ερμή μιάμιση ώρα πριν από την αυγή. Στο νότιο ημισφαίριο θα είναι ορατός 2 ώρες πριν την ανατολή του ηλίου.

Το βελανίδι και οι άγνωστες χρήσεις του


Η Marcie Mayer μένει στη Τζια και αγαπάει τα βελανίδια! Και αν στο μυαλό των περισσότερων ο συγκεκριμένος καρπός ταυτίζεται με διατροφική επιλογή ή εμμονή μικρόσωμων καρτούν, η Marcie έρχεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας.
Η αγάπη της και οι γνώσεις για τον παραγνωρισμένο καρπό ξεκίνησαν από την παιδική της ηλικία, όταν στην Καλιφόρνια όπου μεγάλωσε οι αυτόχθονες Ινδιάνοι διδάσκουν μέχρι σήμερα την παρασκευή τροφίμων από αλεύρι βελανιδιού. Οι Ινδιάνοι όμως δεν ήταν οι μόνοι που τρέφονταν από το βελανίδι. Αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν ότι τα βελανίδια αποτελούσαν από πολύ παλιά τροφή και στον ελλαδικό χώρο. Ο Ησιόδειος μύθος μάλιστα θέτει το βελανίδι σαν μια κύρια τροφή της προ-αγροτικής εποχής. Δέντρο κατ’ εξοχήν της άγριας ορεινής φύσης, η βελανιδιά αποτελούσε διατροφική πηγή και στην αρχαία Αρκαδία, αφού κατά τον Ηρόδοτο το Δελφικό Μαντείο

Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν το αρχαιότερο Μοναστήρι στο Ιράκ



Το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ, το οποίο υπολογίζεται να είναι πάνω 1.400 χρόνων, έχει καταστραφεί ολοσχερώς απο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους όπως δείχνουν οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες.

Το μοναστήρι του Αγίου Ηλια, νότια της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, έχει εξαλειφθεί τελείως απο τους ισλαμιστές, και εντάσσεται σε λίστα με δεκάδες ιστορικά και θρησκευτικά νημεία που εχει καταστρέψει η τρομοκρατική οργάνωση.

Αττικόν & Απόλλων: Η πορεία προς την αναγέννηση


«Σε ένα μήνα το αργότερο μπορεί εδώ να λειτουργεί κανονικό εργοτάξιο με φουλ τις μηχανές». Με αυτή την πολύ ευοίωνη είδηση με υποδέχεται στο κατώφλι της παλιάς εξόδου των θεατών επί της οδού Χρήστου Λαδά ο κ. Γιώργος Τσακαλάκης, το ένα από τα δύο αδέλφια που εκμίσθωναν και λειτουργούσαν το Αττικόν και τον Απόλλωνα μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2012.
Φέτος συμπληρώνονται τέσσερα ολόκληρα χρόνια από εκείνο το πολύ άσχημο, για την πρωτεύουσα, απόγευμα, όταν κουκουλοφόροι πυρπόλησαν σειρά σημαντικών κτιρίων της πόλης, βάζοντας το τελευταίο καρφί στο ήδη εξουθενωμένο σώμα του εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι δέχτηκαν την επίθεση των εμπρηστών στις 6 το απόγευμα. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και η εξέλιξη της πυρκαγιάς στο συγκρότημα της οδού Σταδίου μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης εκείνη τη θλιβερή νύχτα, καθώς ο κόσμος παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση την καταστροφή ενός αγαπημένου σημείου της πόλης, με το οποίο, οι Αθηναίοι τουλάχιστον, διατηρούσαν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό.