Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

O περιστρεφόμενος Ναός Επικούριου Απόλλωνα και τα μυστικά του

Ο κλασικός ναός έχει θεμελιωθεί πάνω στο φυσικό βράχο, σε ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα. Δεν έχει το συνήθη προσανατολισμό Α-Δ, αλλά Β-Ν, ίσως για λατρευτικούς λόγους, που συνδέονται με την αρκαδική θρησκευτική παράδοση, δεδομένου ότι και άλλοι ναοί στην περιοχή παρουσιάζουν τον ίδιο προσανατολισμό. Για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ανοιχτόχρωμος τοπικός ασβεστόλιθος, ενώ ορισμένα μέρη της οροφής, τα κιονόκρανα του σηκού και ο γλυπτός διάκοσμος είναι από μάρμαρο.

Μυστηριώδες ζώο στα βουνά της Βοσνίας, το 1927

Ο Ντούσαν Γκλοτάνιτζ, τρομερός κυνηγός των ορέων της Βοσνίας, συνέλαβε, σε μια τελευταία θηρευτική του αποστολή, το πλέον αλλόκοτο ζώο από όλα τα τετράποδα.
Το θηρίο αυτό ήταν μια παράδοξη ένωση γάτας και σκύλου μαζί. Η κεφαλή του προς το άνω μέρος έμοιαζε με κεφάλι γάτου, αλλά έφερε ένα ευδιάκριτο ρύγχος σκύλου. Ο φοβερός σκυλόγατος γάβγιζε και ούρλιαζε ταυτοχρόνως, ενώ οργιζόταν πανεύκολα και δεν έτρωγε τίποτε άλλο, πέρα από όρνιθες και πτηνά.

Ποιος πίνακας είχε συγκινήσει τον Μ. Αλέξανδρο και γιατί ζωγράφισαν τον Όμηρο να κάνει εμετό;

Σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, το ωραιότερο έργο ζωγραφικής ήταν του ζωγράφου Απελλή που απεικόνιζε την Αφροδίτη αναδυόμενη από τη θάλασσα. Η εικόνα δεν ήταν τόσο τέλεια όσο ο ύμνος προς την Αφροδίτη, ήταν όμως χάρμα οφθαλμών.

Δυστυχώς, το κάτω μέρος του έργου είχε καταστραφεί και κανένας δεν μπορούσε να το αποκαταστήσει. Την εποχή του Νέρωνα σάπισε ολόκληρο το έργο. Ωστόσο το πιο πιστό στην πραγματικότητα έργο ζωγραφικής στην αρχαιότητα το είχε φτιάξει ο Παρράσιος, σε ένα διαγωνισμό με αντίπαλο τον Ζεύξη.

Πόσο νερό έπεσε στην πρωτοφανή πλημμύρα στο Μαρούσι

Πρωτοφανής πλημμύρα έπληξε όλα τα βόρεια προάστια χθες Πέμπτη με το Μαρούσι να γίνεται το επίκεντρο αφού καταποντίστηκε υπαίθριο πάρκινγκ παρασέρνοντας στο βούρκο νερού και λάσπης πολλά αυτοκίνητα.
Ο μετεωρολόγος Στρατής Βουγιούκας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προχώρησε σε ανάλυση των στοιχείων για τις ισχυρότατες καταιγίδες, κάνοντας λόγο για θεαματικές καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών.