Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

«Ανθρωποι στον Αρη σε 12 χρόνια»

Η SpaceX διαθέτει δύο πυραύλους, τους Falcon 1 και 9, και το διαστημόπλοιο Dragon, το οποίο πραγματοποιεί πλέον τις μεταφορές φορτίων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για ένα συμβόλαιο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη NASA.
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του PayPal Ελον Μασκ δήλωσε πως σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στον Αρη σε 10 με 15 χρόνια.
«Ευελπιστώ ότι θα είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τον πρώτο άνθρωπο στον Αρη εντός ενός χρονικού πλαισίου 10 με 15 ετών. Οπότε αν πάρουμε το μέσο αυτού του πλαισίου, μιλάμε πιθανότατα για περίπου 12 χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ γιατί δεν θέλω να είμαι τόσο γέρος που δεν θα μπορώ να πάω», πρόσθεσε.
Ο Ελον Μασκ είναι ένας από τους πιο ενεργούς και ενθουσιώδεις επιχειρηματίες νέας τεχνολογίας. Μετακόμισε από τη Νότιο Αφρική στον Καναδά στα 17 του και μετέπειτα στις ΗΠΑ, όπου ίδρυσε τις εταιρείες Zip2 και Paypal, οι οποίες πωλήθηκαν 307 εκατομμύρια και 1,5 δισεκατομμύριο δολλάρια αντίστοιχα. Με τα ισχυρά του κεφάλαια πλέον ο Μασκ συνέχισε και ίδρυσε την εταιρεία διαστημικών τεχνολογιών και μεταφορών SpaceX.

Στη στέπα του Καζακστάν προσγειώθηκε η κάψουλα Σογιούζ





Στη στέπα του Καζακστάν προσγειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί η διαστημική κάψουλα Σογιούζ που μετέφερε τρεις αστροναύτες, ύστερα από την σχεδόν τετράμηνη αποστολή τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η κάψουλα Σογιούζ ΤΜΑ-05Μ που μετέφερε στον ιάπωνα αστροναύτη Ακιχίκο Χοσίντε, τον ρώσο κοσμοναύτη Γιούρι Μαλεντσένκο και την Αμερικανίδα Σουνίτα Ουίλιαμς, προσγειώθηκε στις 07.56' τοπική ώρα (03.56' ώρα Ελλάδος), σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τον προβλεπόμενο στόχο.
Ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης μετέβησαν στο σημείο της προσγείωσης, στα βορειοανατολικά της πόλης Αρκαλίκ του κεντρικού Καζακστάν.