Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΜΗΠΩΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΑ;



ΧΑΝΙΑ: AΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ.

Άσκηση προσομοίωσης με δυνάμεις πεδίου από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο, με θέμα «Τσουνάμι μετά από... ισχυρό σεισμό στη Μεσόγειο» πραγματοποιήθηκε Δευτέρα και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην Κρήτη




Σκοπός της άσκησης που φέρει την ονομασία «POSEIDON 2011» είναι να επιβεβαιώσει και να βελτιώσει τις διαδικασίες Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση παλιρροιακού κύματος (τσουνάμι) μετά από καταστροφικό σεισμό μέσα από τη συνεργασία και το συντονισμό των φορέων Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρώτη τρόικα έμεινε 80 χρόνια


Ηθικός αυτουργός της πρώτης τρόικας ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, ενώ της δεύτερης ο ορμώμενος εκ της Χαριλάου Τρικούπη -και εσχάτως, Ιπποκράτους- Γιώργος Παπανδρέου.
Η τρόικα μας επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1898 και η επίσκεψή της αυτή ήταν “αρμένικη βίζιτα” αφού κράτησε80 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1978.


Και το όνομα αυτής ήταν.....
Διεθνής Οικονομική Επιτροπή, τη δε παρουσία της τη βάφτισαν απλώς “Έλεγχο”.


Στις θέσεις των σημερινών Σερβάας Ντερούζ, Πόουλ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ ήταν οι αείμνηστοι Τέστα (Γερμανός), Λετάν (Γάλλος) και Λόου (Άγγλος). Μόνο που οι κυβερνώντες εκείνης της περιόδου είχαν φανεί πιο χουβαρντάδες και για να μην ταλαιπωρούν τους υψηλούς επισκέπτες μας φρόντισαν να τους κτίσουν και ένα ξεχωριστό Μέγαρο. Διάλεξαν δε μία από τις καλύτερες τοποθεσίες, πίσω από το τότε παλάτι του Διαδόχου, που δεν ήταν άλλο από το σημερινό Μέγαρο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πρόκειται για το ακίνητο που σήμερα καταγράφεται στο Κτηματολόγιο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου (τότε ονομαζόταν Διοχάρους) και Στησιχόρου και ανεγέρθηκε για τις ανάγκες της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής! Μάλιστα, η ανέγερσή του βάφτηκε με αίμα, αφού κατά την ανατίναξη φουρνέλου (1901) τραυματίστηκε ένας σαραντάχρονος εργάτης, δίνοντας αφορμή για συζητήσεις. Το 1978, όταν καταργήθηκε η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή, στεγαζόταν στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, ενώ μία καλαίσθητη μεταλλική πινακίδα κοσμούσε την είσοδο του κτιρίου.

Ο μικρότερος βάτραχος του κόσμου!


 Oμάδα ευρωπαίων ερευνητών ανακάλυψε στη ζούγκλα της νήσου Βόρνεο το εικονιζόμενο μικροσκοπικό είδος βατράχου το οποίο πιθανότατα είναι το μικρότερο είδος βατράχου στον πλανήτη.
 Το αμφίβιο, το οποίο οι ερευνητές παρομοιάζουν με μπιζέλι, δεν ξεπερνάει σε μέγεθος τα 12,8 χιλιοστά και ονομάστηκε Μicrohyla nepenthicola, που είναι και το όνομα του φυτού πάνω στο οποίο διαπιστώθηκε ότι ζει.
 Οι ερευνητές εντόπισαν τα μικρά βατράχια από τους ήχους που κάνουν και ειδικότερα από ένα είδος «τραγουδιού» που ξεκινούν μόλις δύσει ο ήλιος. Αρχικά πίστεψαν ότι πρόκειται για νεαρής ηλικίας βατράχια κάποιου είδους, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι ορισμένα από αυτά ήταν ενήλικα και ουσιαστικά ανακάλυψαν έτσι ότι είχαν να κάνουν με ένα νέο είδος αμφίβιων.
  Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του, να σας πούμε ότι στην φωτογραφία (κλικ για μεγέθυνση), ο βάτραχος-μπιζέλι είναι... σκαρφαλωμένος στην μύτη ενός μολυβιού!
ΠΗΓΗ: www.pyles.tv