Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Τα πανάρχαια σπήλαια του Νότιγχαμ

Σκαμμένα με το χέρι, σε βράχους από ψαμμίτη, βρίσκονται δεκάδες σπήλαια σε λόφους γύρω από το Νότιχγαμ.
Οι σπηλιές αυτές είναι η συνέχεια κατοικιών που είχαν δημιουργηθεί πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια, καθώς θεωρούνταν ασφαλή σπίτια και εύκολα στη δημιουργία τους, καθώς ο βράχος του ψαμμίτη είναι μαλακός. Παράλληλα, δεν κινδύνευαν από τις πλημμύρες του ποταμού Τρέντ.
Με τα χρόνια οι κατοικίες αυτές κατέρρευσαν από τη διάβρωση του εδάφους, ωστόσο οι κάτοικοι βρήκαν άλλο τρόπο για να τις αντικαταστήσουν. Τα φυσικά σπήλαια, στα οποία από τον 12ο αιώνα έκαναν διαμορφώσεις και τα χρησιμοποιούσαν για κατοικίες ή χώρους εργασίας και κελάρια.
Κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που πήγαν στο Νότινγκαμ αναζητώντας εργασίας, έμεναν εκεί, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Το γκρέμισμα του Παρθενώνα από τον ύπουλο Μοροζίνι Λοκατέλλι

Τον 6ο αι. μ.Χ. περίπου, ο Παρθενώνας μετατρέπεται σε εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία του Θεού Σοφία. Αργότερα βρίσκουμε την εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία την επιλεγόμενη Αθηνιώτισσα. Το 1458 έρχεται στην Αθήνα και θαυμάζει τα μνημεία της Ακροπόλεως ο Μωάμεθ ο V ο κατακτητής. Τότε ο Παρθενών μετατρέπεται σε τζαμί και υψώνεται ο μιναρές.
Οι Τούρκοι καλύπτουν με επίχρισμα το εσωτερικό του τζαμιού ώστε να κρύψουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες. Η αρχαία στέγη είχε καταστραφεί τον 3ο αι. μ.Χ. με εμπρησμό και μαζί της σχεδόν ολόκληρο το εσωτερικό του σηκού. Κατά τη μεγάλη επισκευή που ακολούθησε, επειδή τα οικονομικά μέσα ήταν πλέον στενά, η νέα στέγη του ναού, ξύλινη με πήλινες κεραμίδες, περιορίστηκε μόνο στην έκταση του σηκού, ενώ τα πτερά έμειναν για πάντα αστέγαστα.

S&P: Αναβάθμιση της Κύπρου σε BB+

Σε «BB+», από «ΒΒ» προηγουμένως, αναβάθμισε την Παρασκευή η Standard & Poor’s την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση για το αξιόχρεο της Κύπρου, με «σταθερές» προοπτικές.
Παράλληλα, ο οίκος επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση «B» σε ξένο και τοπικό νόμισμα και σημείωσε ότι η οικονομία της Κύπρου θα αναπτυχθεί με ποσοστό 2,7% το 2017, διατηρώντας την ανάπτυξη σε επίπεδα κοντά στο 2,5%. την περίοδο 2018-2020.

Βρήκαν πού συγκεντρώθηκε ο ελληνικός στόλος πριν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας του 480 π.Χ.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι διατηρούνται καταβυθισμένες αρχαιότητες και στις τρεις πλευρές του Όρμου του Αμπελακίου οι οποίες βυθίζονται και αναδύονται, ανάλογα με τη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας

Υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, συγκεκριμένα στην περιοχή Αμπελακίου-Κυνόσουρας, η πρώτη συστηματική υποβρύχια έρευνα που εγκαινιάζεται από ελληνικούς φορείς (με 20μελή επιστημονική ομάδα), σε βεβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά σε χώρο μείζονος ιστορικής σημασίας, διενεργήθηκε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2016.