Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

11 πύργοι που γέρνουν


Μπορεί ο πιο γνωστός κεκλιμένος πύργος να είναι της Πίζας αλλά δεν είναι ο μοναδικός! Για να γέρνει ένα κτήριο θα πρέπει είτε να έχει γίνει κάποιο κατασκευαστικό λάθος από πρόθεση στο σχεδιασμό του ή την κατασκευή του είτε λόγω της πολύχρονης εξωτερικής επιρροής.

Δείτε 11 κεκλιμένους πύργους.


Για αρχή δείτε ένα ενδιαφέρον infographic που είναι από την ιστοσελίδα της The Economist. Για παράδειγμα, ο Big Ben γέρνει βορειοδυτικά κατά 0,26ο και ο κεκλιμένος πύργος του Suurhusen στην Γερμανία γέρνει κατά 5,19ο.

Οταν η Ανταρκτική ήταν... Χαβάη


Ηταν κάποτε πράσινη και γεμάτη φοίνικες

Τα τελευταία χρόνια διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι στο μακρινό παρελθόν η παγωμένη σήμερα Ανταρκτική είχε υποτροπικό κλίμα με ιδιαιτέρως πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Νέα ευρήματα δείχνουν ότι στην ήπειρο υπήρχαν ακόμη και φοίνικες.

Η ανακάλυψη
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης συνέλεξαν δείγματα ιζημάτων που βρίσκονταν σε βάθος 4 χλμ σε μια θαλάσσια περιοχή της ανατολικής ακτής της Ανταρκτικής. Η μελέτη των ιζημάτων αποκάλυψε την παρουσία φοινίκων στην ήπειρο πριν από 53 εκατομμύρια έτη. Η αποκάλυψη έγινε μετά τη ανάλυση γύρης και σπόρων που βρέθηκαν στα ιζήματα.

Ιατρικά εργαλεία 2.500 ετών

«Ακούν» στο ίδιο όνομα και στην εμφάνιση είναι απαράλλακτα εδώ και χιλιετίες. Θα μπορούσαν με άνεση να βρίσκονται στην τσάντα ενός σημερινού γιατρού ή στον εξοπλισμό ενός σύγχρονου χειρουργείου. Κι όμως βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, στον όροφο του κτιρίου που πλαισιώνει στη δυτική και νότια πλευρά το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας, στην προθήκη με τα μικροαντικείμενα δεξιά στην αίθουσα με τον αριθμό δύο.

Σπάτουλες, λαβίδες και κοχλιάρια είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που συνόδευσαν έναν γιατρό στον τάφο του και τα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και μαρτυρούν πόσο ανεπτυγμένη ήταν η Ιατρική στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από τα χρόνια που κρατούσε το σκήπτρο ο Αγαμέμνων στις πολύχρυσες Μυκήνες οι γιατροί προχωρούσαν σε ανατρήσεις κρανίων για να απομακρύνουν θραύσματα οστών και πηγμένο αίμα αλλά και για να αφαιρέσουν όγκους που προκαλούσαν πόνο, ενώ υπάρχουν παραδείγματα που τα κρανία φέρουν πολλαπλές επεμβάσεις και φαίνεται πως οι ασθενείς είχαν επιβιώσει της επέμβασης.