Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Σις 26 Σεπτεμβρίου 1687 ο Μοροζίνι καταστρέφει την Ακρόπολη

 morozini-2
Τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27ης Σεπτεμβρίου 1687, που είναι πανσέληνος, μια οβίδα διαπερνά τη στέγη του Παρθενώνα και αναφλέγεται η πυρίτιδα που είναι αποθηκευμένη στο εσωτερικό του. Η έκρηξη, που ακολουθεί, ανοίγει τον ναό στα δύο. Καταστρέφεται το τελειότερο κτίσμα της αρχαιότητας. Οι πολιορκητές ξεσπούν σε ζητωκραυγές.
Ο βομβαρδισμός της Ακρόπολης ήταν έργο των Ενετικών δυνάμεων του δόγη της Βενετίας Μοροζίνι, καταστρέφεται σημαντικό τμήμα του Παρθενώνα.

Το Μυστήριο του Ακενατόν – Ήταν Εξωγήινος;

Ο Ακενατόν ή Αμένοφις ή Αμενχοτέπ Δ΄ γεννήθηκε το 1353 π.Χ. και πολλοί μελετητές τον θεωρούν πιθανό εξωγήινο υβρίδιο λόγω του παράξενου παρουσιαστικού του, που τον έκανε μη αποδεκτό από τον πατέρα του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄. Μάλιστα την περίοδο της βασιλείας του πατέρα του δεν αναπαριστάνεται ποτέ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μία εκδοχή τον θέλει καρπό «μοιχείας» μίας και μοναδικής συνεύρεσης της μητέρας του βασίλισσας Τίυε με τον θεό δημιουργό Ρα.
Ίσως γι αυτό η ανατροφή του ανατέθηκε στο ιερατείο του Ρα στην Ηλιούπολη και όχι στο ιερατείο του Άμμωνα, παραδοσιακού προστάτη του βασιλικού οίκου. Λέγεται ότι η Τίυε στα παράπονα του μικρού πρίγκιπα για την περίεργη εμφάνισή του, του απαντούσε παρηγορώντας τον ότι αυτό ήταν θεϊκό σημάδι και ότι εκείνος ήταν κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

Οι Άγνωστοι Σελλοί ή Έλλοι που Επικοινωνούσαν με τον Δία

Σελλοί αναφέρονται από τον Όμηρο, στην Ιλιάδα, οι ερμηνευτές – «υποφήται» – των εντολών του Δία , θεού της Δωδώνης και των Πελασγών , ο οποίος βασίλευε στη « δυσχείμερον » Δωδώνη . Τους χαρακτηρίζει μάλιστα «ανιπτόποδες χαμαιεύναι » ή όπως μεταφράζουν οι Ν. Καζαντζάκης και Ι. Κακριδής «…χαμοκοιτάμενοι , ανιφτόποδες ζουν οι Σελλοί , οι δικοί σου προφήτες …», ή «…οι Σελλοί , οι λερόποδοι χαμόστρωτοί σου μάντεις …»όπως εμηνεύει ο Αλ. Πάλλης το στίχο του ομήρου .
Ο Αριστοτέλης γράφει στα «Μετεωρολογικά»πως οι Σελλοί ήταν κάτοικοι της αρχαίας Ελλάδας , η οποία βρισκόταν στην περιοχή της Δωδώνης και του Αχελώου. Σημειώνει μάλιστα ότι ονομάζονταν και Γραικοί, και αργότερα , στην εποχή του, Έλληνες .

Απατεώνες πουλάνε χάρτες... θησαυρού στην Ήπειρο

Είναι γνωστό ότι στην Ήπειρο υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται με τις έρευνες για ανεύρεση θησαυρών, είτε Τούρκικους είτε Αγγλικές λίρες από την εποχή της αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου. Φυσικά η οικονομική κρίση έπαιξε το ρόλο της και πολλαπλασίασε τους κυνηγούς θησαυρών, οι οποίοι στρέφουν τις ελπίδες τους για πλουτισμό στις θαμμένες λίρες.

Την ελπίδα αυτή αλλά και το πάθος εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι και έτσι τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στα Γιάννινα και τη Θεσπρωτία, άνθρωποι από την Κομοτηνή και τη Βέροια ψάχνοντας θύματα για να τους πουλήσουν χάρτες που οι περισσότεροι είναι αποτυπωμένοι σε δέρματα ζώων, μόνο και μόνο για να πιστέψει ο χρυσοθήρας ότι πρόκειται για αυθεντικούς.

Οκτώ ιστορίες που κρύβει το Μοναστηράκι

 
Γιατί παλιά το Μοναστηράκι ονομαζόταν Τζιερτζίδικα και ποιος ήταν ο Γιουσουρούμ; Τι κελαρύζει κάτω από την πλατεία και γιατί το τζαμί της θεωρείται καταραμένο; Πώς ήταν το αθηναϊκό κέντρο τον 19ο αιώνα και πότε σφύριξε για πρώτη φορά ο Ηλεκτρικός; Ψάχνουμε τα μυστικά της πιο νοσταλγικής γειτονιάς της πόλης και «ξετρυπώνουμε» ενιά ιστορίες… άκρως μοναστηριακές. 

«Νουβία»……….η χώρα του τόξου


Το 1500 π.Χ., η Νουβία (περιοχή κατά μήκος του ποταμού Νείλου, μεταξύ νότιας Αιγύπτου – βορείου Σουδάν – Ασσουάν και Χαρτούμ) αποτελείτο από τρία μεγάλα βασίλεια που ονομάζοντο Makuria, Alwa και Nobade. Αυτά είχαν αναπτύξει πολύ προηγμένους πολιτισμούς και ήσαν κράτη με αξιόμαχα στρατεύματα αποτελούμενα από πεζούς στρατιώτες – ιππείς – στρατιωτικούς ελέφαντες – πολιορκητικές μηχανές και ικανότατους τοξότες. Τα τρία βασίλεια της Νουβίας ήσαν πλούσια και ισχυρά, όμως υπέφεραν από τους Βεδουίνους οι οποίοι πραγματοποιούσαν συνεχώς επιδρομές, παίρνοντας αιχμαλώτους για να τους πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα της Ερυθράς θάλασσας, έκαιγαν χωριά και κατέστρεφαν σοδειές.

«Ταξιδιώτης» από τα άστρα, ηλικίας 4.000 ετών, ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στην Αργεντινή

Ένας μετεωρίτης 31 τόνων, ο οποίος θεωρείται πως έπεσε στη Γη πριν από 4.000 χρόνια, εντοπίστηκε στην Αργεντινή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today, ίσως να πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ στον πλανήτη μας, σύμφωνα με ειδικούς. Του δόθηκε το όνομα «Gancedo», από μία γειτονική πόλη, και βρέθηκε το Σαββατοκύριακο σε περιοχή του Κάμπο ντελ Τσιέλο στην επαρχία Τσάκο, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Φουντώνει το μυστήριο με το άστρο των… εξωγήινων

Όλο και μεγαλώνει το μυστήριο γύρω από το άστρο ψ, γνωστό και ως «άστρο της Τάμπι», αν και για ορισμένους πιο κατάλληλη θα ήταν η ονομασία «άστρο των εξωγήινων», αφού βλέπουν εξωγήινο δάκτυλο πίσω από τις ιδιοτροπίες του.

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι το άστρο γίνεται όλο και πιο σκοτεινό, χωρίς να μπορούν να δώσουν μια εύλογη εξήγηση γι’ αυτό.

Ορισμένοι -με πρώτο τον αστρονόμο Τζέησον Ράιτ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια- υποψιάζονται ακόμη και μια τεράστια εξωγήινη κατασκευή ή ένα κολοσσιαίο διαστημόπλοιο που «σκιάζει» το άστρο, καθώς παρεμβάλλεται ανάμεσα σε αυτό και στη Γη.

Βρέθηκε το δεύτερο πλοίο της θρυλικής βρετανικής αποστολής που εξαφανίστηκε στην Αρκτική το 1846


Βρέθηκε το δεύτερο πλοίο της μυθικής αποστολής στο Βορειοδυτικό Πέρασμα!
Μια ομάδα Καναδών επιστημόνων ανακοίνωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει βρει το κουφάρι του δεύτερου πλοίου της θρυλικής βρετανικής αποστολής που εξαφανίστηκε στην Αρκτική το 1846 ενώ αναζητούσε το Βορειοδυτικό Πέρασμα, τη θαλάσσια οδό που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.
 
Ένα βίντεο που γύρισε η ομάδα του Ιδρύματος Αρκτικής Έρευνας δείχνει, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το κουφάρι του Terror, του ενός από τα δύο πλοία του εξερευνητή σερ Τζον Φράνκλιν που χάθηκε στα παγωμένα νερά του Καναδά πριν από 170 χρόνια.
 

Ξεφυτρώνουν σαρκοφάγοι από ελαιώνα στη Νίκαια της Βιθυνίας - φέρει παραστάσεις από ερωτιδείς και επιγραφές στα ελληνικά.

 

Μαρμάρινη σαρκοφάγο, που κατά τους πρώτους υπολογισμούς χρονολογείται στον 2ο αιώνα, εντόπισαν κατά τύχη οι τουρκικές 

  Αρχές σε ελαιώνα, στη Νίκαια της Βιθυνίας. Η αστυνομία αναζητούσε κλεμμένο φορτηγό στην περιοχή όταν εντόπισε εγκαταλελειμμένη παράνομη ανασκαφή μέσα σε ελαιώνα της περιοχής Χισάρντερε, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το κέντρο της βιθυνικής Νίκαιας. Αμέσως ενημέρωσε τη Στρατοχωροφυλακή που ήρθε σε επαφή με το Μουσείο της Νίκαιας (Iznik), προκειμένου οι ειδικοί να κάνουν αυτοψία στην περιοχή.

Atlantropa: Το απίστευτο γερμανικό σχέδιο για την ένωση Ευρώπης – Αφρικής!

Μερικές φορές ο κόσμος φαίνεται να ειναι βαρετός. Άλλες φορές, όχι και τόσο. Μερικές φορές ακόμη κάποιοι τρελλοί επιστήμονες προσπαθούν να εφαρμόσουν απίθανα σχέδια όπως για παράδειγμα την «αποστράγγιση» της Μεσογείου για την ένωση Ευρώπης και Αφρικής.
Αυτό ήταν το σχέδιο του γερμανού αρχιτέκτονα Χέρμαν Σόργκελ (Herman Sörgel), ο οποίος το παρουσίασε στους Ναζί όταν ανέλαβαν την εξουσία.Ο συγγραφέας του βιβλίου Atlas Obscura, Τούν Λάμπρεχτς (Toon Lambrechts) είναι ο άνθρωπος που “ξέθαψε” αυτή την απίθανη ιδέα που κάνει την εμφάνιση της στο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ντίκ «Ο άνθρωπος στο Ψηλό Κάστρο”(The Man in the High Caste – Philip Dick).