Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ανιχνεύτηκαν βαρυτικά κύματα που προέρχονται από μαύρη τρύπα


Οι επιστήμονες των δύο ανιχνευτών LIGO στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν για τρίτη φορά βαρυτικά κύματα από το διάστημα, τα οποία -όπως και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις- εκτιμάται ότι προέρχονται από δύο συγκρουόμενες μαύρες τρύπες που συγχωνεύθηκαν σε μία μεγαλύτερη.
Τα βαρυτικά κύματα είναι «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου, που δημιουργούνται εξαιτίας κατακλυσμικών κοσμικών φαινομένων, όπως η συγχώνευση μαύρων οπών. Μετά και τη νέα ανακάλυψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πλέον σαφές ότι έχει ανοίξει ένα νέο «παράθυρο» δυνατοτήτων για τη μελέτη του σύμπαντος: Η βαρυτική αστρονομία.

Σπουδαίο επίτευγμα: Επιστήμονες «ζύγισαν» ένα άστρο με τη βοήθεια της βαρύτητας

Οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν έμμεσα τη μάζα ενός κοντινού άστρου, χρησιμοποιώντας την καμπύλωση που προκάλεσε η βαρύτητά του στο φως ενός άλλου μακρινού άστρου, κάτι που έως τώρα είχε προβλεφθεί μόνο θεωρητικά.
Το επίτευγμα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ισχύ της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, λίγο πάνω από έναν αιώνα μετά τη δημοσίευσή της.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Καϊλάς Σαχού, του Ινστιτούτου Space Telescope Science στη Βαλτιμόρη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για να υπολογίσουν βαρυτικά τη μάζα ενός λευκού νάνου, του κοντινού άστρου Stein 2051 B, που βρέθηκε να «ζυγίζει» το 68% περίπου του Ήλιου μας.

Αποφοίτησαν τα «Βατράχια» του Σχολείου της ΔΥΚ – Ετοιμοπόλεμοι και επικίνδυνοι (εικόνες)

Εκπαιδεύτηκαν σκληρά και αποφοίτησαν -όσοι αποφοίτησαν- από το 185ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών! Το πτυχίο που τους ενεχείρισε ο ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ ήταν η επιβράβευση του κόπου και της προσήλωσής τους στον στόχο τους. Στην σχετική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, παρών ήταν και ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ.
Για λόγους ασφαλείας, τα χαρακτηριστικά του προσώπου των «Βατραχιών» δεν διακρίνονται στις φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα. Δεν είναι απαραίτητο, ούτως ή άλλως οι αντίπαλοί τους ποτέ δεν ξέρουν τί τους χτύπησε!

Εισαγγελική εντολή για εκκένωση τριών καταλήψεων

Σαφή εντολή για την άμεση εκκένωση τριών κτιρίων που τελούν σε κατάληψη έχουν δώσει οι εισαγγελικές Αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται στην Οδό Ζωοδόχου Πηγής 119 στα Εξάρχεια, ένα κτίριο στο Χαϊδάρι γνωστό και ως " Κατάληψη Παπουτσάδικο", αλλά και για το ξενοδοχείο City Plaza.
Μάλιστα, για την τελευταία περίπτωση πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά εντολή εκκένωσης που δίνει ο Δικαστικός Λειτουργός.

Στέλνει στρατό στο Κατάρ ο Ερντογάν! Ο “Σουλτάνος” στηρίζει το Εμιράτο που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα

Ο Ερντογάν στηρίζει το Κατάρ, την ώρα που μια σειρά χώρες διακόπτουν διπλωματικές και εμπορικές επαφές
- Στέλνει στρατεύματα στην τουρκική βάση στο Εμιράτο, που άνοιξε το 2014
- “Η απομόνωση και οι κυρώσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα” δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος
Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Τετάρτη την αποστολή στρατευμάτων στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ.
Η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε την εισήγηση με διαδικασίες κατεπείγοντος. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την στήριξη του Κατάρ που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

Φυγόκεντρος Επίκληση πνευμάτων ΧΡ. ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Ένας άλλος, σκοτεινός κόσμος, βρίσκεται δίπλα μας και κάποιοι τολμούν να τον "αγγίξουν". Μηνύματα από τον άλλον κόσμο, ανίερες συμμαχίες και συμβόλαια με τις πιο σκοτεινές δυνάμεις.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
Φυγόκεντρος Επίκληση πνευμάτων
ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΗΜΟΥΝ ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Τον Σεπτέμβρη ανεξαρτητοποιείται το ιρακινό Κουρδιστάν! Το “ντόμινο” που φοβάται η Τουρκία

Τον Σεπτέμβρη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν
- Ο πρόεδρος Μπαρζάνι ανακοίνωσε το δημοψήφισμα αφού συναντήθηκε με τα κόμματα
- Φόβοι σε Συρία και Τουρκία πως το δημοψήφισμα θα πυροδοτήσει αντίστοιχες αξιώσεις των δικών τους μειονοτήτων

Το ιρακινό Κουρδιστάν αναμένεται να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή του, στις 25 Σεπτέμβρη.

Τρόμος στο Λονδίνο! Μαχαίρωσαν νηπιαγωγό και φώναζαν “ο Αλλάχ θα σε βρει”

- Η επίθεση έγινε σήμερα το πρωί σε κεντρική λεωφόρο του Λονδίνου
- Τρεις γυναίκες επιτέθηκαν στην 30χρονη
- Έκλεισαν όλα τα σχολεία της περιοχής  
Ο τρόμος “βασιλεύει” στο Λονδίνο! Παραμονή των εκλογών στη Βρετανία, τρεις γυναίκες επιτέθηκαν σε νηπιαγωγό, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της, και την μαχαίρωσαν φωνάζοντας “ο Αλλάχ θα σε βρει”.

Κυπριακή ΑΟΖ: «Απόβαση» της αμερικανικής ExxonMobil για γεωτρήσεις

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον Εκτελεστικό της Διευθυντή της Exxon Mobil, Ντάρεν Γουντς στην οποία συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας για το ερευνητικό πρόγραμμα της αμερικάνικης εταιρείας στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Κατάρ: Στα 42 εκατ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές – Πρώτο προϊόν τα μάρμαρα

Στα 41,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς το Κατάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων για το 2016, ενώ οι εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα είναι της τάξης των 45 εκατ. ευρώ.
Το Κατάρ βρίσκεται στην 67η θέση στη λίστα των χωρών στις οποίες εξάγει η Ελλάδα και στην 61η θέση των χωρών από τις οποίες εισάγει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων, το πρώτο προϊόν στη λίστα των εξαγόμενων ειδών μας, προς το συγκεκριμένο προορισμό, είναι τα μάρμαρα, ενώ ακολουθούν τα σχοινιά-σπάγγοι, τα βιβλία, το επεξεργασμένο πετρέλαιο, τα ασανσέρ και τα κοσμήματα, τα κρουαζιερόπλοια, οι αλουμινένιες ράβδοι και οι ηλεκτρικές λάμπες. Από την άλλη πλευρά, το 62% των εισαγωγών από τη χώρα αυτή είναι πετρέλαιο.

Το Ελληνικό Ιππικό, από τον Όθωνα ως το 1897

Το Ιππικό έχει μακραίωνη ιστορία. Στους νεότερους χρόνους η οργάνωσή του ξεκίνησε με την έναρξη της επανάστασης του 1821 και εξελίχθηκε σταδιακά.

Το ιππικό ήταν ένα «ακριβό» όπλο για τους Έλληνες επαναστάτες του 1821.Κατά τον αγώνα της Παλιγγενεσίας έδρασε μικρός αριθμός ιππέων, άτακτων, αλλά και δύο ίλες τακτικού ιππικού, που είχε οργανώσει ο Πορτογάλος φιλέλληνας Αλμέιδα.
Όλα άλλαξαν επί Όθωνα. Τότε το ιππικό διέθετε ένα σύνταγμα λογχοφόρων ιππέων των έξι ιλών.
Οι ιππείς ήταν οπλισμένοι με λόγχη, μήκους τριών σχεδόν μέτρων, κυρτή μακριά σπάθη και εμπροσθογεμές πιστόλι.
Φορούσαν πολωνικού τύπου στολή πράσινου χρώματος.
Το πηλίκιο τύπου Τσάπκα ήταν κόκκινου χρώματος με μαύρο γείσο και το ίδιο έμβλημα με αυτό του πεζικού γραμμής.

Αττίλας: Η προσπάθεια αναχαίτισής του από το Βυζάντιο

Το 444 μ.Χ. ο διαβόητος ηγέτης των Ούννων Αττίλας, εισέβαλε στα βυζαντινά εδάφη σφάζοντας, λεηλατώντας και αρπάζοντας στο πέρασμά του

Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β’ υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τους εξευτελιστικούς όρους του Αττίλα, καταβάλλοντας του σχεδόν 1.050 κιλά χρυσού.Έχοντας λάβει σχεδόν όλα όσα ζήτησε ο Αττίλας αποχώρησε από τα αυτοκρατορικά εδάφη.
Δεν έπαψε όμως κατά καιρούς να ενοχλεί την Αυτοκρατορία, εγείροντας διάφορα ζητήματα και νέες απαιτήσεις.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον βαρύ φόρο των 2.100 λιβρών χρυσού ετησίως προς τον Αττίλα είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο.
Παρόλα αυτά ο Αττίλας δεν ησύχασε. Το 445 μ.Χ. ο Αττίλας δολοφόνησε τον αδερφό του και ανέλαβε μόνος τα ηνία του απέραντου κράτους των Ούννων.

Κατάρ: Ποιες ελληνικές αμυντικές εταιρίες μπορεί να επηρεάσει η κρίση;

Η Ελλάδα έχει επιδιώξει στενές σχέσεις συνεργασίας με το Κατάρ, ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία. Ποιες ελληνικές εταιρίες ενδέχεται να επηρεαστούν από την κρίση;
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την τελευταία δεκαετία έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με το Κατάρ.
Κάθε υπουργός που πέρασε από το ΥΠΕΘΑ φρόντιζε να προσθέσει ένα λιθαράκι στις διμερείς σχέσεις στον τομέα της άμυνας.
Ενα σημείο στο οποίο επιδιώκεται στενή συνεργασία είναι η αμυντική βιομηχανία.
Για τον λόγο αυτό και στις 29 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου στη Ντόχα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα συνεργασίας της Ελλάδας και του Κατάρ στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας (Industry Day).

Τουρκικά κατασκοπευτικά «σάρωσαν» το Αιγαίο: 37 παραβιάσεις την Τρίτη

Τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη «σάρωσαν» περιοχές πάνω από το Κεντρικό, Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, πραγματοποιώντας συνολικά 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι 36 εκ των οποίων έγιναν από αεροσκάφη παρακολούθησης τύπου CN-235.
Συνολικά 7 τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν την ελληνική εναέρια επικράτεια. Τα τέσσερα ήταν μαχητικά, τύπου F-16, τα οποία πέταξαν σε σχηματισμό των δύο, ενώ τα υπόλοιπα τρία ήταν κατασκοπευτικά τύπου CN-235.
Τα δύο από τα μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ καταγράφηκαν και 7 παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Το τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Εύδοξος ο Κυζικηνός: Για πρώτη φορά, ένας Έλληνας φτάνει στην Ινδία δια θαλάσσης.

Το 323 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος πεθαίνει ορίζοντας ως διάδοχο για να ηγηθεί της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, τον ικανότερο, χωρίς όμως να τον ορίσει. Αυτό, έβαλε σε διαμάχη τους στρατηγούς του, η οποία κατέληξε στην διαίρεση της Αυτοκρατορίας, ώστε ο καθένας τους να ηγείται και σε μία περιοχή. Την περιοχή της Αιγύπτου ανέλαβε ο Πτολεμαίος ο Πρώτος ο Λάγου, γνωστός και ως Σωτήρ. Τότε αρχίζει χρονικά η Ελληνιστική περίοδος της Αιγύπτου και η Πτολεμαϊκή Δυναστεία των Λαγίδων που θα διαρκέσει για περισσότερο από δυόμισι αιώνες μέχρι την κατάκτηση της περιοχής από τους Ρωμαίους. Υπό τον Πτολεμαίο τον Πρώτο, η Αίγυπτος άρχισε να αναπτύσσεται σε σημαντικό κέντρο πολιτισμού με κύρια σημεία αναφοράς, την δημιουργία της Βιβλιοθήκης και τον Φάρο της Αλεξάνδρειας.

Τουρκία: Ανακοίνωσαν ημερομηνία νέου πραξικοπήματος… στη Ρόδο

Την Ρόδο εμπλέκει στα σενάρια περί νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και δημοσιογραφικοί κύκλοι που σχετίζονται με την ίδια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Χιουρριγιέτ, το οποίο προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην Τουρκία, πριν από λίγο καιρό μέλη της Οργάνωσης Γκιουλέν συναντήθηκαν στη Ρόδο και συζήτησαν το ενδεχόμενο ενός νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Οδηγίες της ελληνικής πρεσβείας για τις πτήσεις από και προς Κατάρ

Χρηστικές πληροφορίες για τους Ελληνες που ζουν στο Κατάρ ή για όσους θέλουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή του Κόλπου δίνει η ελληνική πρεσβεία στη Ντόχα.
Η πρεσβεία τονίζει ότι από την απομόνωση του Κατάρ επηρεάζονται οι θαλάσσιες, οι χερσαίες και οι αεροπορικές μεταφορές.
Σημειώνει ακριβώς:
«Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος προχώρησαν σε εφαρμογή των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ. Ορισμένες από τις εν λόγω κυρώσεις επηρεάζουν τις θαλάσσιες χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές.