Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Πως το μήνυμα της πτώσης της Τροίας μαθεύτηκε μέσα σε μια νύχτα πριν 3000 χρόνια

Πριν από 3.000 χρόνια, ένα μήνυμα διένυσε απόσταση 550 χιλιομέτρων μέσα σε μία νύχτα. Η Τροία είχε πέσει και ο Αγαμέμνονας, βασιλιάς των Αχαιών, έστελνε τη χαρμόσυνη είδηση στη γυναίκα του, την Κλυταιμνήστρα, που τον περίμενε πίσω στις Μυκήνες. Πώς όμως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτός ο άθλος; Ένας άνθρωπος ήταν αδύνατον να καλύψει αυτή την απόσταση μέσα σε λίγες ώρες.

Ούτε καν ένα πλοίο δεν θα μπορούσε να διασχίσει το Αιγαίο τόσο γρήγορα. Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι Αχαιοί για να ανακοινώσουν τον θρίαμβό τους είχε εφευρεθεί από τον Παλαμήδη και ήταν γνωστή με το όνομα «φρυκτωρία», ή μάλλον «φρυκτωρίες» διότι ήταν πολλές. Ο Παλαμήδης ήταν ένας απ’ τους ήρωες της Τρωϊκής εκστρατείας, γιος του βασιλιά Ναύπλιου και μαθητής του σοφού Κένταυρου Χείρωνα απ’ το Πήλιο. Ήταν εξαιρετικά έξυπνος και εφευρετικός και όλοι τον θαύμαζαν για την στρατιωτική του ευφυΐα. Ο Παλαμήδης λοιπόν, έδωσε τη λύση στο πρόβλημα των Αχαιών, επινοώντας τις φρυκτωρίες.

Οι παπύροι του Ηρακλείου - H ανακάλυψη που ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα

Ποια ανακάλυψη ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με την μελάνη που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα για την γραφή των παπύρων;

Μια νέα επιστημονική ανάλυση των παπύρων του Ηρακλείου (Ερκολάνο ή Ερκουλάνουμ) της Καμπανίας αποκαλύπτει ότι οι γραφείς εκείνης της εποχής -τέλος πρώτου αιώνα π.Χ. ή αρχές πρώτου αιώνα μ.Χ.- χρησιμοποιούσαν επίτηδες μελάνη που περιείχε μέταλλο και συγκεκριμένα μόλυβδο.

Η ανακάλυψη ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα, καθώς δείχνει ότι η χρήση της μεταλλικής μελάνης ήταν συνηθισμένη στον ελληνο-ρωμαϊκό κόσμο πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Χειμερινό Ηλιοστάσιο - Η Γέννηση του Διονύσου

Μετά τις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η ημέρα να μεγαλώνει.

Οι ημέρες γύρω από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έχουν μια σπουδαία αστρονομική σημασία.

Στις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του, και φαίνεται να στέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει.

Μένει σταθερός από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου, όπου είναι και οι μικρότερες μέρες του χρόνου. Αυτές τις τρεις ημέρες φαίνεται σαν να πεθαίνει.

Ανακάλυψη αρχαίου χειρουργείου στη Κύπρο

Τα κατάλοιπα ενός αρχαίου χειρουργείου εκτιμάται ότι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην αγορά της Νέας Πάφου. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν δύο δωμάτια με γυάλινα αγγεία και χειρουργικά εργαλεία, ενισχύοντας την υπόθεση ότι πρόκειται για τα κατάλοιπα χειρουργείου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, η προκαταρκτική μελέτη του υλικού το χρονολογεί στα χρόνια του Αυτοκράτορα Αδριανού, που οι σημερινοί ερευνητές την τοποθετούν στο 126 μ.Χ. Επίσης, προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι «τα ευρήματα αυτά μοιάζουν με αυτά που βρέθηκαν στην οικία του χειρουργού στην Πομπηία όπως και με άλλα που βρέθηκαν στο «γραφείο του οφθαλμίατρου» στη Λυών».

Ο μύθος του Προδίκου

Ο παραστατικότατος μύθος του Προδίκου, όπως διέσωσε στα απομνημονεύματά του ο Ξενοφών. Όταν ο Ηρακλής βρισκόταν ακόμα στην νεαρότατη ηλικία των μόλις 18 ετών, ζούσε στον Κιθαιρώνα, έχοντας δάσκαλό του τον Λίνο.
Εκεί λοιπόν κατά την διάρκεια μίας δύσκολης στιγμής της ζωής του, είχε λάβει την απόφαση να ακολουθήσει αντί της «Ηδίστης και ράστης οδού της κακίας» την «χαλεπήν και μακράν οδό της αρετής».

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν τον σχετικό και παραστατικότατο μύθο του Προδίκου, τον οποίο μας διέσωσε στα απομνημονεύματά του ο Ξενοφών. (Β1,21)

Σκηνικό πολιορκίας: Εντολή Τραμπ στο Καρλ Βίνσον να προσεγγίσει την Βόρεια Κορέα

«Τύμπανα» πολέμου ηχούν στην Κορεατική Χερσόνησο – Την ναυτική δύναμη κρούσης των ΗΠΑ συνοδεύουν δυο ιαπωνικά αντιτορπιλικά
«Τύμπανα» πολέμου ηχούν στην Κορεατική Χερσόνησο – Πλησιάζει την Βόρεια Κορέα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Καρλ Βίνσον, συνοδευόμενο από δυο ιαπωνικά αντιτορπιλικά.
Δύο Ιαπωνικά αντιτορπιλικά ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε άσκηση με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Καρλ Βίνσον και τα πλοία που το συνοδεύουν στο δυτικό Ειρηνικό καθώς πλησιάζουν τα ύδατα γύρω από την κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσε το ναυτικό της Ιαπωνίας.
Τα δυο ιαπωνικά πολεμικά πλοία, Σαμιντάρε και Ασιγκάρα έφυγαν από τη δυτική Ιαπωνία την Παρασκευή για να προσεγγίσουν το Καρλ Βίνσον σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στη Βόρεια Κορέα και τις πυραυλικές δοκιμές της.

Έντομο τρώει το πλαστικό! Απίστευτη ανακάλυψη

Επιστήμονες στη Βρετανία και στην Ισπανία ανακάλυψαν ένα έντομο που τρώει πλαστικά και ελπίζουν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να «ξαλαφρώσει» τις χωματερές και τους ωκεανούς από τους τόνους των πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν εκεί.
Πρόκειται για την προνύμφη του κηρόσκορου (Galleria mellonella), μιας παρασιτικής πεταλούδας που αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τους έλληνες και λοιπούς ευρωπαίους μελισσοκόμους, καθώς εισχωρεί στις κυψέλες για να εναποθέσει τα αυγά της, τα οποία, όταν εκκολαφθούν και βγουν οι προνύμφες, καταστρέφουν τις κηρήθρες.

Σαν σήμερα το 1744 πέθανε ο εφευρέτης της κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας Άντερς Σέλσιους

Σουηδός φυσικός και αστρονόμος, ο οποίος επινόησε την εκατονταβάθμια κλίμακα θερμοκρασιών. Στον ελληνόφωνο κόσμο είναι γνωστός ως Κέλσιους ή Ανδρέας Κέλσιος.
Ο Άντερς Σέλσιους (Anders Celsius) γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1701 στην Ουψάλα. Γιος καθηγητής αστρονομίας, εγγονός μαθηματικού και ταλαντούχος μαθηματικός ο ίδιος από νεαρής ηλικίας, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας και το 1730 έγινε καθηγητής αστρονομίας στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Βρέθηκαν απολιθώματα ηλικίας 2,4 δισεκατομμυρίων ετών στη Νότια Αφρική

Η ανακάλυψη -εφόσον επιβεβαιωθεί- μπορεί να έχει φέρει στο φως τους αρχαιότερους πολυκύτταρους οργανισμούς μέχρι σήμερα

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε στη Νότια Αφρική απολιθώματα που χρονολογούνται προ 2,4 δισεκατομμυρίων ετών και τα οποία μοιάζουν πολύ με μύκητες.

Αν αυτό όντως ισχύει, τότε είναι περίπου δύο δισεκατομμύρια χρόνια παλαιότεροι από οποιονδήποτε μύκητα είχε βρεθεί έως τώρα και κατά 1,2 δισεκατομμύρια χρόνια αρχαιότεροι από την εποχή που οι επιστήμονες πίστευαν έως τώρα ότι πρωτοεμφανίσθηκαν οι μύκητες.

Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται ότι το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί το 2050

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους μπορεί να είναι πιο κοντά απ' όσο νομίζουμε. Συγκεκριμένα το 2050.
Ο λόγος είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), σύμφωνα με τον Τζεφ Νέσμπιτ, πρώην διευθυντής νομικών υποθέσεων και δημοσίων σχέσεων στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF). Στην ουσία υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Η μία υποστηρίζει ότι μέχρι το 2050 το ανθρώπινο είδος θα

Τέσσερις αερομαχίες, 70 παραβιάσεις και μια ιδιότυπη «ναυμαχία» στο Αιγαίο!

Η Άγκυρα αυξάνει κατακόρυφα την ένταση μετά τη νέα αρνητική απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών - Το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων οδήγησε και σε μια ιδιότυπη «ναυμαχία» στην περιοχή των Οινουσσών 

Με την κατακόρυφη αύξηση της έντασης πάνω από το Αιγαίο απάντησε η Άγκυρα στη νέα αρνητική απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
Αποτέλεσμα αυτή της απόφασης ήταν τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη να κάνουν "σουρωτήρι το FIR Αθηνών.