Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε από ιλαρά στη Μασσαλία

Μια 16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε στα τέλη Ιουνίου από ιλαρά, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Κοινωνικής Αρωγής και Νοσοκομείων της Μασσαλίας (AP-HM) επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία την οποία είχε επικαλεστεί την Τετάρτη η υπουργός Υγείας Αν Μπουζίν σε ομιλία της στο κοινοβούλιο.

Η AP-HM, που διαχειρίζεται τέσσερα νοσοκομεία στη Μασσαλία, ανέφερε ότι παρέλαβε την 16χρονη από ένα νοσοκομείο της Νίκαιας επειδή "εδώ έχουμε μια υπηρεσία εξειδικευμένη στις σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις".

Ενα πορτραίτο του Μωάμεθ με Ελληνικές λέξεις σκανδαλίζει τους Τούρκους

Άλλη μια ένδειξη για την αμφισβήτηση της ταυτότητας του Μωάμεθ του Πορθητή, έρχεται να προκαλέσει έκπληξη και μεγάλη αίσθηση στην Τουρκία.
Αυτή είναι ένα μοναδικό πορτραίτο του Μωάμεθ του Πορθητή, του δεκάτου πέμπτου αιώνα, φιλοτεχνημένο από Έλληνα ζωγράφο με ελληνικές επιγραφές, παρά του ότι όπως είναι γνωστό σύμφωνα με την μουσουλμανική θρησκεία αποτελεί μεγάλη αμαρτία η προσωπογραφία.
Μέχρι σήμερα, το μόνο γνωστό πορτραίτο του Μωάμεθ του Πορθητή ήταν το γνωστό πορτραίτο που φιλοτέχνησε ο Ιταλός ζωγράφος Μπελίνι λίγους μήνες πριν από τον θάνατο του, ενώ όσα άλλα υπάρχουν είναι φανταστικά και μεταγενέστερα και βασίζονται κυρίως στα γεγονότα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Το μυστήριο ενός εξαφανισμένου αρχαίου κινεζικού πολιτισμού

Ένας σεισμός πριν από 3.000 χρόνια περίπου, μπορεί να ευθύνεται για τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Κίνας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ο σεισμός μπορεί να προκάλεσε καταστροφικές κατολισθήσεις, φράζοντας το ποτάμι που αποτέλεσε τη κύρια πηγή νερού του πολιτισμού Sanxingdui και να άλλαξε την αρχική ροή του.
Αυτό, με τη σειρά του, θα είχε ως αποτέλεσμα την μετακίνηση του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού πιο κοντά προς τη νέα ροή του ποταμού, αναφέρει ο Niannian Fan, ερευνητής του πανεπιστημίου Tsinghua στο Chengdu της Κίνας, στη παρουσίασή που έκανε την 18η Δεκεμβρίου 2014 κατά την 47η ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.
Αρχαίος πολιτισμός
Το 1929, ένας αγρότης στην επαρχία Sichuan βρήκε λίθους από νεφρίτη και λίθινα αντικείμενα, κατά τη διάρκεια επισκευής αποχέτευσης σε σημείο που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το Chengdu.

Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά: Η αρραβωνιαστικιά του αυτοκράτορα

Υποκλίνονταν στο πέρασμά της οι Βενετσιάνοι. Κι όταν εκείνη προσπερνούσε, την έδειχναν με θαυμασμό και ψιθύριζαν: «Η αρραβωνιαστικιά του αυτοκράτορα». Ήταν η Άννα Νοταρά, η τελευταία Μεγάλη Δούκισσα της πια κατακτημένης Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Κάποιοι άλλοι την ήθελαν «χήρα του αυτοκράτορα». Πιθανός ο πρώτος τίτλος, απίθανος ο δεύτερος. Ο θρύλος βεβαιώνει ότι ανάμεσα στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και την Άννα, κόρη του Μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά, αναπτύχθηκε παράφορος έρωτας. Ανεκπλήρωτος κατά τον Ιταλό χρονικογράφο Marin Sanudo, που ήθελε την Άννα να πεθαίνει (το 1507) «υπεραιωνόβια και παρθένα».
Μετουσιώνοντας τον θρύλο σε σκηνική δράση, στη (βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη) όπερά του, «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (1961), ο Μανόλης Καλομοίρης θέλει τον αυτοκράτορα και την Άννα να συναντιόνται στις επάλξεις της Πόλης, τις κρίσιμες στιγμές λίγο πριν από την άλωση:

Ο κόσμος του Ακχενάτεν

Περί τα 1892 ο πρωτεργάτης της μοντέρνας Αιγυπτιολογίας Sir Flinders Petrie ανακάλυψε μια μεγαλοπρεπή πόλη,την Αμάρνα.
Κάτι περίεργο όμως υπήρχε σε αυτήν την πόλη, που την έκανε να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες. Έκπληκτος ανακάλυψε ένα γλυπτό ενός δύσμορφου Φαραώ, με μακρύ πηγούνι, θηλυπρεπή χαρακτηριστικά, μακρύ κρανίο και περιφέρεια. Ο Φαραώ αυτός ήταν ο Aκχενάτεν.

Δείτε σε ποιο σημείο της Αθήνας θα τοποθετηθεί ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Συνολικά 42 χρόνια μετά τη φιλοτέχνησή του και 13 μετά τη δωρεά του στον δήμο Αθηναίων, ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου φαίνεται πως θα βρει μια επίσημη θέση στον αθηναϊκό ήλιο.
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το άγαλμα θα τοποθετηθεί τελικά στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Β. Όλγας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος είχε «παγώσει» την υπόθεση της τοποθέτησης του ανδριάντα το 2011, όταν ξεκινούσε την πρώτη του θητεία, φαίνεται πως ξεπέρασε τις ενστάσεις που εξέφραζε τότε και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο εισηγείται θετικά.

Φονικός αστεροειδής σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη – Ανυπεράσπιστος ο πλανήτης

Ένας αστεροειδής πέρασε «ξυστά» από τη Γη τρεις ημέρες πριν καν εντοπιστεί.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά τον «βράχο του διαστήματος», με την κωδική ονομασία 2017 OO1, στις 23 Ιουλίου, από ένα τηλεσκόπιο στη Χαβάη.
Ωστόσο, η ανάλυση των κραδασμών δείχνει ότι ο μετεωρίτης είχε περάσει από τον πλανήτη μας τρεις ημέρες νωρίτερα, έχοντας μήκος περίπου 78 μέτρα – όσο επτά διπλά βρετανικά λεωφορεία – με την εκπληκτική ταχύτητα των 37.300 χλμ. την ώρα.
Ο μετεωρίτης πέρασε σε απόσταση περίπου 123.031 χιλιόμετρα από τη Γη – περίπου το ένα τρίτο της απόστασης από τον πλανήτη μας έως το φεγγάρι, όπως αναφέρει το Earthsky.

Οικονομικός έλεγχος στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος – «Μαύρη τρύπα» 2 εκατ. ευρώ στα ταμεία

Στενεύει ο δικαστικός κλοιός γύρο από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Η μια μετά την άλλη οι δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν όλο και περισσότερο την πόρτα της κτιρίου της οδού Αχαρνών.
Τώρα διορίστηκαν με δικαστική απόφαση δύο πραγματογνώμονες για να διεξάγουν οικονομικό -και όχι μόνο- έλεγχο από το 2006 έως σήμερα.
Οι δικαστές του Πρωτοδικείου αναζητούν τώρα τις διαδρομές των υπεξαιρεθέντων χρημάτων, τα πρόσωπα που έδιναν εντολές, τους πραγματικούς αποδέκτες των χρημάτων που λείπουν από τα ταμεία, το τελικό ύψος της «μαύρης τρύπας» των ταμείων, αλλά και όσα διαδραματιζόντουσαν μέσα στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος.

Tι μαρτυρούν οι τρύπες στο επιστύλιο του Παρθενώνα;

Πάνω στην Ακρόπολη έχει κανείς τόσα πολλά να δει, που οι λεπτομέρειες χάνονται. Οπως οι τρύπες πάνω στο επιστύλιο του Παρθενώνα. Τι ήταν αυτές οι τρύπες; Ποιος ο ρόλος τους εκεί; Ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο…
Η νίκη
Το Ιούνιο του 334 π.Χ. ο Αλέξανδρος ο Γ΄ πέτυχε θριαμβευτική νίκη επί των Περσών στο Γρανικό ποταμό. Με την νίκη αυτή άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την κατάκτηση της Περσικής αυτοκρατορίας, κατάκτηση που θα του έδινε την επωνυμία Μέγας και θα δημιουργούσε μια νέα εποχή.

Ζεύγος αεροσκαφών πέταξε πάνω από νησιά του Ν.Α. Αιγαίου

Πάνω από τις νησίδες Λέβιθα και Μαυριά, δυτικά της Καλύμνου, πέταξε το μεσημέρι ζεύγος τουρκικών F-16.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 15.34 μ.μ ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως πετώντας μεταξύ Χίου και Σάμου.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ

Σε μια νέα πρόκληση προχώρησε την Παρασκευή η Βόρεια Κορέα, που εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος έπεσε σε ιαπωνικά χωρικά ύδατα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, κάτι που μετέδωσε εξάλλου λίγο νωρίτερα το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα αναμένεται να ενημερώσει σύντομα τα μέσα ενημέρωσης ενώ ο Σίνζο Άμπε συγκάλεσε κατεπειγόντως συνεδρίαση με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μετά την εκτόξευση.