Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Ανακαλύφτηκε ο τάφος του Διαγόρα του Ρόδιου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ

Λεηλατημένος από τυμβωρύχους τα τελευταία 40 χρόνια, ανακαλύφθηκε -σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ- ο τάφος του Διαγόρα του Ρόδιου κοντά στην Μαρμαρίδα, σε ύψωμα της περιοχής Τουργκούτρεϊς.

Όπως αποκάλυψε σήμερα, σε τουρκικό πρακτορείο, ξεναγός της περιοχής, ο τάφος του Διαγόρα και της συζύγου του ήταν τόπος επίσκεψης μουσουλμάνων ντόπιων που νόμιζαν ότι ανήκε σε τάφο μουσουλμάνου Αγίου. Στον τάφο μέχρι τότε οι ντόπιοι έκαναν τάματα. Έκτοτε έγινε στόχος αρχαιοκάπηλων που έχουν επανειλημμένως σκάψει και πάρει ότι πολύτιμο υπήρχε παρά τις τοπικές διαδόσεις ότι όποιος είχε πειράξει τον τάφο ή πέθαινε ή ήταν δυστυχισμένος.

O Χαμένος Τάφος του Αχιλλέα

Ο Αχιλλέας, ο μεγαλύτερος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας έχει εξασφαλίσει ήδη από την αρχαιότητα την παγκόσμια και αιώνια φήμη του. Η θεϊκή του καταγωγή, ο εκρηκτικός του χαρακτήρας, ο σπαρακτικός του θρήνος επάνω από το νεκρό σώμα του Πατρόκλου, αλλά κυρίως, η εντυπωσιακή του συνομιλία με τον βασιλιά της Τροίας Πρίαμο, μας αποκαλύπτουν κάθε λεπτομέρεια της εντυπωσιακής του προσωπικότητας. Περιέργως, αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι ο τόπος της ταφής του, μολονότι παλαιότερα είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες, οι οποίες δεν απέδωσαν καρπούς.

Ένας ξύλινος Κερδώος Ερμής βρέθηκε σε ένα πηγάδι στον Πειραιά

Ένα ξύλινο άγαλμα που αποδίδεται λόγω  της  στάσης του κορμιού και των άκρων του στον Κερδώο ή Εμπολαίο ή Αγοραίο Ερμή, αποτελεί ένα από τα λαμπρά ευρήματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Πειραιώς και Νήσων των τελευταίων χρόνων.

Το άγαλμα αυτό,  βρέθηκε μαζί με μία μαρμάρινη Αφροδίτη σε ένα πηγάδι  στον Πειραιά και  παρουσιάζεται στην έκθεση «Ο Πειραιάς σε σταθερή τροχιά»  (κτήριο Ξυλαποθήκη της Πύλης 8) με πολλά ακόμη ευρήματα τα οποία ήρθαν στο φως με αφορμή δύο μεγάλα δημόσια έργα το Μετρό και το Τραμ του Πειραιά. Το αρχαίο,  διασώθηκε  λόγω του μικροκλίμακος  στο επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα.

Το αίνιγμα με το ελληνιστικό νόμισμα των 2.200 ετών που ανακαλύφτηκε στην Αυστραλία

Ένα χάλκινο νόμισμα -περίπου στο μέγεθος ενός κέρματος των 50 λεπτών- κόπηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου του Δ’ του Φιλοπάτωρ στην Αίγυπτο, μεταξύ 221 και 204 π.Χ. Καθόλου περίεργο βέβαια, αφού εκείνη την εποχή ήταν σύνηθες φαινόμενο κάθε κράτος, ελληνικό και μη, να κόβει τα δικά του νομίσματα. Το ασύνηθες είναι ότι το συγκεκριμένο βρέθηκε μετά από πάνω από δύο χιλιετίες, επτά εκατοστά κάτω από το έδαφος στα βάθη του τροπικού δάσους του μακρινού βορείου Κουίνσλαντ στην… Αυστραλία!

Ο άνθρωπος που το βρήκε το 1912, ο Andrew Henderson, είχε εγκαταλείψει νωρίτερα την περιοχή της Βικτώριας για ένα μέρος με πιο θερμό κλίμα.

Ο Άρματρος από την Ατλαντίδα

Η Φράνσις Ντέιλ, συγγραφέας εννέα μυθιστορημάτων και πολλών παιδικών βιβλίων, αρνήθηκε να εισπράξει τα κέρδη της από το τελευταίο της βιβλίο. Όπως εξήγησε στον εκδότη της, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν ήταν δικό της έργο, αλλά συγγραφέας του ήταν κάποιος ιερέας, ο οποίος έζησε πριν από εννέα εκατομμύρια χρόνια στην καταποντισμένη ήπειρο της Ατλαντίδας.
Συμπληρωματικά, δήλωσε πως ο ιερέας της υπαγόρευσε κάθε φράση και κάθε λέξη, έτσι της ήταν αδύνατο να θεωρήσει το εν λόγω βιβλίο δικό της. Όταν ρωτήθηκε από τους έκπληκτους δημοσιογράφους που την επισκέφτηκαν στο σπίτι της στο Κένσινγκτον της Αγγλίας, εκείνη επέμεινε πως ένα φάντασμα από την Ατλαντίδα, υπαγόρευσε τα έργα της.

Τα μυστήρια της Νήσου του Πάσχα

Στην Ωκεανία είναι θαμμένο πιθανόν το σημαντικότερο μυστικό της ανθρώπινης ιστορίας: το μυστικό της προέλευσής του. Άλλωστε, στην Ιάβα ανακαλύφθηκε ο πιθηκάνθρωπος, ο προάγγελος και ο πρόδρομος του ανθρώπου.

Πώς συνδέεται η Ατλαντίδα με τον Μινωικό Πολιτισμό;

Σπουδαιότατες και πολύ εντυπωσιακές παρατηρήσεις του Γάλλου αρχαιολόγου Roger Grosjean σε μονολιθικά μνημεία της Κορσικής, άνοιξαν ευρύτατους ορίζοντες για την ιστορία της Μινωικής Κρήτης, αλλά και για τον θρύλο της Ατλαντίδας.

Συντελέστηκε πυρηνικός όλεθρος στην Προϊστορία;

Για την προϊστορία γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Η αρχική προέλευση των πολιτισμών είναι άγνωστη και το λίκνο του ανθρώπου προκαλεί οξύτατες αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιστημόνων.
Μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη ότι ο προϊστορικός άνθρωπος ζούσε μέσα στα σπήλαια, σχεδόν σαν ζώο, προικισμένος με ελάχιστες πνευματικές δυνατότητες.

Η μυστηριώδης δύναμη του αριθμού 9

Από την αρχαιότητα, ο αριθμός 9 θεωρούνταν ότι είχε μαγική και μυστηριώδη δύναμη. Το 9 είναι ίσο με το γινόμενο 3 επί 3. Αν, λοιπόν, στον αριθμό 3 είχαν μεγάλη εκτίμηση οι μάγοι και οι αποκρυφιστές των διάφορων εποχών, ήταν φυσικό να εκτιμούν ακόμη περισσότερο το 9, που ήταν τρεις φορές ισχυρότερο από το 3.
Μέσα στο 9 κρυβόταν, κατά τους αρχαίους, η έννοια του συνόλου του γνωστού και άγνωστου κόσμου, δηλαδή του ήλιου, της σελήνης και των άλλων επτά γνωστών πλανητών την εποχή εκείνη.
Ο Όμηρος, στα έπη του, ανέφερε σε πολλά σημεία τον ιερό αριθμό 9, στον οποίο απέδιδε εξαιρετική σημασία. Έτσι, σ’ έναν “Ύμνο στη Λατόνα”, δηλαδή στη Λητώ, βρίσκεται η εξής φράση: “Η Λατόνα υπέφερε επί εννέα μέρες και εννέα νύχτες τους πόνους του τοκετού”.