Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Αρχαιολόγοι Αποκαλύψαν αινιγματικό 5.000 Ετων συγκρότημα στην Orkney Isle


engraved-stone-from-the-Ness-of-Brodgar
























Το 2014, μια πρωτοποριακή ανασκαφή ενός προϊστορικού ναού στο σκωτσέζικο νησί της Orkney αποκάλυψε ότι οι νεολιθικοί κάτοικοι του νησιού ήταν πολύ πιο προηγμένοι από ό, τι είχε αρχικά θεωρηθεί.Εκτός από μια μεγάλη συλλογή από αρχαία αντικείμενα που απεικονίζουν ένα πολύπλοκο και πλούσιο πολιτισμό της κοινωνίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ότι οι τρεις μεγάλες μνημειακές δομές στο νησί - ο Κύκλος του Μπρόντγκαρ, οι πέτρες των Stenness, και ο τάφος Maes Howe - ήταν «άρρηκτα δεμενα σε κάποιο μεγάλο θέμα ».

Ο αρχαιολογικός χώρος, που είναι γνωστος ως το Νες της Brodgar, καλύπτει μια έκταση άνω των 6 στρεμμάτων και αποτελείται από τα ερείπια των κατοικιών, απομεινάρια στέγες από σχιστόλιθο, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, χρωματιστές προσόψεις, διακοσμημένα με πέτρινες πλάκες, ένα τεράστιο πέτρινο τοίχο με βάσεις, και μεγάλο κτίριο που περιγράφεται ως ένα νεολιθικό «καθέδρα» ή «παλάτι», που κατοικείται από τουλάχιστον το 3.500 π.Χ. μέχρι το τέλος της Νεολιθικής περιόδου πάνω από μια χιλιετία αργότερα. Μέσα σε αυτούς τους τοίχους ήταν δεκάδες κτίρια, μεταξύ των οποίων και μία από τις μεγαλύτερες δομές  χτισμένο στην προϊστορική βόρεια Ευρώπη. Ήταν περισσότερο από 80ft μακρά και 60ft μεγάλη, με τοίχους πάχους 13ft, είπε ο Roff Smith, ένας διάσημος συγγραφέας .Η αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία έχει μέχρι στιγμής εχει φερει μόνο στο φως γύρω στο 10 τοις εκατό του αρχικού τόπου, έχει αποδώσει χιλιάδες απίστευτα έργα τέχνης ακόμη και τελετουργικά κεφάλια σκήπτρο, γυαλισμένη πέτρα άξονες, μαχαίρια πυριτόλιθου, ένα ανθρώπινο ειδώλιο, μικροσκοπικά αγγεία αντίχειρα, καλοφτιαγμένα πέτρινα σπάτουλες, ιδιαίτερα χρωματιστά κεραμικά, και περισσότερα από 650 κομμάτια της νεολιθικής τέχνης, μακράν η μεγαλύτερη συλλογή που βρέθηκε ποτέ στη Βρετανία.

Οι μνημειακούς χώρους της Κύκλος του Μπρόντγκαρ, τις πέτρες του Stenness, και τον τάφο Maes Howe, όλα βρίσκονται μέσα σε διάφορα μίλια του Ness, που πρέπει να θεωρηθούν ως μεμονωμένα μνημεία με ξεχωριστή ιστορία, αλλά ως ανασκαφές στο Νες έχουν προχωρήσει, οι αρχαιολόγοι έχουν έρθει για να πιστεύουν ότι τα μεγαλιθικά χώρους στη γύρω περιοχή συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τον Νες της Brodgar, αν και ο σκοπός του παραμένει άγνωστος.

«Αυτό το Νες μας λέει είναι ότι αυτή ήταν ενα πολύ πιο ολοκληρωμένο τοπίο από οποιονδήποτε αλλο», δήλωσε ο αρχαιολόγος Νικ Κάρτα, διευθυντής της ανασκαφής με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Highlands και τα νησιά.

"Όλα αυτά τα μνημεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με κάποιο μεγάλο θέμα που μόνο να μαντέψουμε. Οι άνθρωποι που έχτισαν όλα αυτά ήταν μια πολύ πιο σύνθετη και ικανή κοινωνία από ό, τι συνήθως έχει απεικονιστεί. "
ring-brodgar
"Σταθείτε στο Ness σήμερα και αρκετές εικονικές δομές της Λίθινης Εποχής βρίσκονται σε κοντινή προβολή, που αποτελούν τον πυρήνα μιας Παγκόσμιας Κληρονομιάς που ονομάζεται Καρδιά του Νεολιθικού Όρκνεϊ," είπε ο Smith. «Η Νες της Brodgar φαίνεται να είναι το κομμάτι άγκυρα - το έκθεμα, αν θέλετε - που συνδέει αυτά τα άλλα σπουδαία μνημεία σε ένα μεγάλο μνημειακό τοπίο μιας κανείς είδος είχε ονειρευτεί υπήρχε. Και για να έχει αυτό που βρίσκεται καταγής, ανυποψίαστη, για τόσους αιώνες προσθέτει μόνο στην αίσθηση της κατάπληξης που περιβάλλουν την ανακάλυψή του.
ΠΗΓΗ  ancient-origins.net

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις μοιάζουν με τα κομμάτια ενός γιγάντιου ίσως παγκόσμιου παζλ που όλο και συμπληρώνεται αργά και σταθερά για την σκοτεινή απο πλευράς πληροφοριών και γνώσης προϊστορία...