Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Τι κάνει Kosher τα τρόφιμα - Kosher?

1 . Επιτρεπόμενες και απαγορευμένες πηγές τροφίμων
Ο νόμος του Torah αναφέρει ποιά ζώα μπορούν και ποιά δεν μπορούν να καταναλωθούν:
Χερσαία θηλαστικά - Μόνο εκείνα με δίχηλες οπλές και να μασάνε την τροφή τους . Βοοειδή, πρόβατα , κατσίκες , ελάφια και βίσωνες είναι kosher πηγές τροφίμων . Χοιρίδια και τα κουνέλια είναι παραδείγματα απαγορευμένων ειδών .
Θαλάσσια ζωή - Ψάρια με πτερύγια και λέπια , όπως ο τόνος , ο σολομός και η ρέγκα μπορουν να καταναλωθουν . Οστρακοειδή , όπως οι αστακοί , γαρίδες και μύδια , όλα απαγορεύονται , καθως επισης  τα χέλια , χταπόδι , καρχαρίες , φάλαινες.
Όρνιθες - Οι κατάλογοι Torah απαγορεύουν τα πτηνά , τα οποία είναι όλα τα αρπακτικά πουλιά . Όλα τα άλλα πτηνά θεωρητικά θα επιτρέπωνται , αλλά στην πράξη , μόνο πουλερικά , όπως κοτόπουλα, χήνες , πάπιες και γαλοπούλες θεωρούνται μία αναμφισβήτητα kosher πηγή.
Τα τρωκτικά και έντομα - Σχεδόν όλα απαγορεύονται . ( Ο κανόνας αυτός υποχρεώνει τον καθαρισμό / ελέγχοντας κάποια εγγενώς kosher φρέσκα προϊόντα - φρούτα και λαχανικά - για την παρουσία απαγορευμένων προσβολή.)

Κάθε προϊόν που προέρχεται από αυτά τα απαγορευμένα ζώα, όπως το γάλα τους , τα αυγά ή το λίπος τους , επίσης, δεν μπορουν να καταναλωθουν . Ο κανόνας αυτός αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικος , όπως θα δούμε , στη βιομηχανική παραγωγή πολλών φαινομενικά «αθωών » τρόφιμων , τα οποία καθίστανται απαράδεκτες από την χρήση συστατικών όπως πυτιά και Civit , παράγωγα μη - kosher ζώα .

Μια πρόσθετη , σημαντική πηγή τροφής είναι τα προϊόντα - φρούτα και λαχανικά . Όλα τα μη επεξεργασμένα φρούτα και τα λαχανικά είναι kosher .
Ορισμένες ποικιλίες φρούτων , λαχανικών και τα δημητριακά είναι επιρρεπείς σε έντομα και πρέπει να επιθεωρούνται πριν τη χρήση για να αποφύγετε την κατανάλωση απαγορευμένων έντομων .
Τα προϊόντα που καλλιεργούνται στη Γη του Ισραήλ, υπόκειται σε πρόσθετους ελεγχους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για κατανάλωση ισραηλινών προϊόντων .

Μόλις η παραγωγή έχει υποστεί επεξεργασία - μαγειρεματος , επεξεργασια με βραστό νερό , ή ακόμα και συμπιέση ως χυμός - δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί kosher , εξαιτιας από τις παγίδες που υπέβαλαν τα πρόσθετα συστατικά ή ο προβληματικός εξοπλισμός , όπως θα δούμε παρακάτω .

2 . Kosher προετοιμασία του κρέατος
Ακόμη και αν ένα ζώο ή  πτηνό είναι ένα επιτρεπόμενο είδος , δεν θα είναι αποδεκτο από τον εβραϊκό νόμο , εκτός αν σφάζονται σύμφωνα με το εβραϊκό νόμο . Ένα ζώο που πέθανε από φυσικά αίτια ή σκοτώθηκε από άλλα μέσο δεν μπορεί να καταναλωθεί .
Πολλές περιπλοκές υπαρχουν στη νομοθεσία των Shechita - kosher σφαγής. Σε κάθε εγκατάσταση με βάση το κρέας ,  είναι σημαντικό να υπαρχει ένα πρόσωπο που έχει Rabbinically ,που χειροτονήθηκε, και είναι εξαιρετικά καταρτισμένο σε αυτούς τους νόμους,να είναι επί τόπου για να διασφαλίσει ότι τα υψηλότερα πρότυπα της kashrus διατηρούνται .
Η τελετουργική σφαγή - γνωστή ως shechitah - είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως η πιο ανθρώπινη μέθοδος σφαγής. Επιπλέον , ο αρμόδιος που εκτελεί την πράξη της σφαγής δεν είναι απλά ένας Εβραίος χασάπης . Ο ίδιος πρέπει να είναι ένα άτομο με ακεραιότητα , ο οποίος είναι επίσης καλά εκπαιδευμένος στον εβραϊκό νόμο .
Μόλις το κρέας έχει σφαγεί σωστά , θα πρέπει να υποβληθεί σε μια διαδικασία γνωστή ως kashering ώστε να στραγγίξει από το αίμα , το οποίο απαγορεύεται από την Torah για κατανάλωση . Αυτό συνεπάγεται με το μούλιασμα και το αλάτισμα ή το πάστωμα και το ψήσιμο του κρέατος . Το συκώτι μπορεί να ετοιμαστεί μόνο με την μέθοδο του ψησίματος , επειδή περιέχει τόσο πολύ αίμα και πολλα σύνθετα αιμοφόρα αγγεία . Η διαδικασία kashering πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 72 ωρών μετά τη σφαγή και πριν το κρέας να κατεψυχθεί ή να γίνει κιμάς.. Οι περισσότεροι kosher κρεοπώλες και οι πωλητές κατεψυγμένων kosher ακολουθούν αυτή τη διαδικασία.

3 . Διαχωρισμός του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων
Ο νόμος Torah απαγορεύει την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μαζί . Οι Ραβίνοι επεκτείναν αυτό στο να περιλαμβάνει τα πουλερικά και το κρέας . Επιπλέον , το Talmud απαγορεύει το κρέας και τα ψάρια να μαγείρευονται μαζί ή και πάνω στο ίδιο πιάτο .

Ο διαχωρισμός αυτός περιλαμβάνει όχι μόνο τα ίδια τα τρόφιμα , αλλά και τα μαγειρικά σκεύη , πιάτα και μαχαιροπήρουνα , πλυντήρια πιάτων ή dishpans , σφουγγάρια και πετσέτες κουζίνας . Ως εκ τούτου , ένα kosher νοικοκυριό θα έχει δύο σύνολα κατσαρόλες, τηγάνια και τα πιάτα - μία για το κρέας και ένα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα ( εκτός αν η οικογένεια είναι χορτοφάγοι ! ) .

Επιπλέον , υπάρχει ένας απαιτούμενος χρόνος αναμονής μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων , για να καταστεί δυνατή και τα υπολείμματα οξέων και η προσκόλληση σωματιδίων με βάση το κρέας για να αποσυντεθούν . Από τα γαλακτοκομικά στο κρέας , ωστόσο, είναι γενικά επαρκες  να ξεπλύνετε το στόμα και να φάτε ένα ουδέτερο στερεό , όπως το ψωμί . ( Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με ψάρια ή γαλακτοκομικά με αυγά επιτρέπεται . )

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα γαλακτοκομικών / κρέας καθιστά ένα στοιχείο γαλακτοκομικών προϊόντων / κρέας για τους σκοπούς αυτούς . Για παράδειγμα, οι περισσότερες φυτικές μαργαρίνες περιέχουν μια μικρή ποσότητα ορού γάλακτος για να εχουν γεύση βουτύρου .

Όλα τα φρούτα , τα λαχανικά και τα δημητριακά μπορούν να καταναλωθούν με κρέας ή γαλακτοκομικά .

4 . Kosher σκεύη / εξοπλισμός
Σκεύη και συσκευές που χρησιμοποιούνται στο χειρισμό των τροφίμων kosher , συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών μηχανημάτων , θα πρέπει να είναι kosher. Τι καθιστά ένα σκεύος μη - kosher ; Ένα σκεύος παίρνει το κατακάθι των τροφίμων που μαγειρεύονται μεσα σε αυτό - με βάση το κρέας , τα γαλακτοκομικά , τα ουδέτερα ( pareve ) ή τα μη - kosher . Επιπλέον , το σκεύος μεταδίδει στο επόμενο φαγητό οσμές κλπ.
Ως εκ τούτου , εάν ένα δοχείο που χρησιμοποιείται για μη - kosher κρέας , και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να μαγειρέψουν φρέσκα πράσινα φασόλια , τα πράσινα φασόλια kosher γίνονται μη - kosher.

Ακόμη και αν όλα τα τρόφιμα που εμπλέκονται είναι kosher , ένα σκεύος μπορεί να καταστεί μη - kosher με τη μίξη κρέατος και γαλακτοκομικών . Για παράδειγμα, εάν μια κατσαρόλα χρησιμοποιείται για να μαγειρέψουν σούπα κοτόπουλου , και στη συνέχεια χρησιμοποιειται για να ζεσταθεί το γάλα , η κατάσταση του κρέατος του δοχείου μεταφέρεται στο γάλα , δημιουργώντας ένα απαγορευμένο μίγμα και ακατάλληλο τόσο για το γάλα ακομα και για την κατσαρόλα από τη χρήση.

Γενικώς , η κατάσταση των τροφίμων μεταδίδεται  από την παρουσία της θερμότητας, των μπαχαρικων ή της παρατεταμένης επαφής . Επίσης , συχνά αποκλείονται σκεύη και μπορεί να αποκατασταθεί σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση με μια διαδικασία kashering σκεύων.Οι κανόνες αυτοί είναι πολύπλοκοι και συχνά απαιτούν συνεργασία με αρμόδιο Ραβίνο .

Σε βιομηχανικό επίπεδο , όταν τα προϊόντα kosher και τα μη - kosher προϊόντα που παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο , η επίβλεψη από ραββινο  είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίζεται ο διαχωρισμός του kosher εξοπλισμου από τον μη - kosher ομόλογό του , και όπου χρειάζεται , για να επιβλέπουν  το kashering του εξοπλισμού μεταξύ παραγωγής kosher και μη kosher.


5 . Kosher για το Πάσχα
Οι οκτώ ημερών εβραϊκή αργία του Πάσχα , η οποία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την άνοιξη , ( 15η του μήνα Νισάν στο εβραϊκό ημερολόγιο) σηματοδοτεί την έξοδο από την Αίγυπτο και τη γέννηση του εβραϊκού έθνους . Εκτός από το γιορτη του Seder για την πρώτη νύχτα , η πτυχή των διακοπών του Πάσχα εχει ειδικές απαιτήσεις στα τρόφιμα

Το φαγητό που περισότερο ταυτίζεται με το Πάσχα είναι το εύθραυστο , άζυμο πυρόλυσης γνωστή ως matzah που τρώγεται στη θέση του ψωμιού . Στην πραγματικότητα , το Πάσχα είναι εξίσου χαρακτηριστικό από αυτό που μπορεί να μην τρώγεται. Οι ειδικές απαιτήσεις kosher του Πάσχα αποκλείουν όλους τους  προζύμους σπόρους , τα μείγματα κόκκων ή παράγωγων προϊόντων - όλες τις μορφές της " chometz " - από την εβραϊκη Πάσχαλινη διατροφή . Ένα προϊόν αποκτά την ιδιότητα του chometz όταν οποιοδήποτε από τα πέντε δημητριακά (σιτάρι , κριθάρι, βρώμη , όλυρα, ή σικάλη ) εκτίθεται σε νερό ή άλλα υγρά , και δεν εχει ψηθεί μέσα σε 18 λεπτά. Επιπλέον , οι Εβραίοι της Ευρώπης ( Ασκενάζι ) συνήθως δεν τρώνε ορισμένα ψυχανθή για το Πάσχα .

Όσο περίπλοκοι και ακριβοι είναι οι Kosher νόμοι για όλο το χρόνο , οι Κοσέρ απαιτήσεις για το Πάσχα είναι ακόμη πιο αυστηρές και για την επίτευξή τους απαιτείται  εκτεταμένη γνώση . Προϊόντα που περιέχουν chometz , ακόμη και σε ένα μικρό ποσοστο  ή ως αποτέλεσμα της διασταυρούμενης μόλυνσης από τον εξοπλισμό που δεν ήταν πλήρως koshered , είναι ακατάλληλα για χρήση το Πάσχα . Κατά την εφαρμογή της βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων για Πάσχα , είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η διαδικασία θα εποπτεύεται από ένα πρόσωπο που έχει κυριαρχήσει στους νόμους αυτούς μέσα από χρόνια εντατικής μελέτης και εμπειρίας.

6 . Πρόσθετα σημεία για Kosher
Αν και θα ήταν αδύνατο να δωθούν όλες οι λεπτομέριες για την τεράστια έκταση των νόμων Kosher σε μια τέτοια σύντομη επισκόπηση , παρέχουμε συνοπτικά ορισμούς για μερικα πρόσθετα θέματα kosher  :

Προϊόντα που παράγονται από σταφύλια - Παρά το γεγονός ότι τα νωπά σταφύλια είναι kosher , παράγωγα σταφυλιών , όπως το κρασί και ο χυμός σταφυλιού υπόκεινται σε ορισμένους περιορισμούς , που σχετίζονται με τη χρήση τους. Αυτοί οι νόμοι μπορούν να εμπνέουν ανησυχία σε σχέση με καποια ποτά με γεύση φρούτων ή καραμέλες που γλυκαίνονται με τα παράγωγα σταφυλιών , καθώς και στα προϊόντα που κατασκευάζονται με την κρέμα της tartar , ένα υποπροϊόν της οινοποίησης .

Bishul Yisroel - Για ορισμένα είδη τροφίμων , ακόμα και όταν όλα τα συστατικά και ο εξοπλισμός είναι πλήρως αποδεκτα , ένας Εβραίος πρέπει να συμμετέχει σε ορισμένα στάδια της παρασκευής των τροφίμων, ώστε το προϊόν να θεωρείται kosher .

Γαλακτοκομικά Προϊόντα και « Cholov Yisroel " – Οι Kosher νόμοι απαιτούν ένας Εβραίος να είναι παρόν από το άρμεγμα έως τη στιγμή της συσκευασίας , προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το γάλα προέρχεται πράγματι από ένα kosher ζώο . Στις ΗΠΑ , η ομοσπονδιακή νομοθεσία σχετικά με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων είναι τόσο αυστηρή που πολλες ραβινικές αρχές θεωρούν το νομικό καταναγκασμό οτι ισοδυναμεί με μια εβραϊκή παρουσία , και θεωρούν όλα τα γάλατα kosher. Ωστόσο , ορισμένοι καταναλωτές kosher θα πίνουν μόνο γάλα που είναι " Cholov Yisroel " - όπου ένας Εβραίος ήταν πράγματι , όπως αρχικά απαιτείται.

7 . Πιστοποίηση Kosher τότε και τώρα ....
Τότε ... Μόλις πριν από έναν αιώνα , τα μαζικής παραγωγής τροφιμα ήταν σχεδόν ανήκουστα. Μεμονωμένα νοικοκυριά και τα μεγάλα ιδρύματα που αγοράζαν βασικές πρώτες ύλες - λαχανικά , το κρέας , αλεύρι , κλπ. -  προετοίμαζαν όλα τα γεύματά τους "από το μηδέν . " Ο kosher καταναλωτής έφερνε τα κοτόπουλα του σε ένα αξιόπιστο κρεοπωλείο για σφαγή , και έκανε τη διαδικασία kashering στο σπίτι . Υπήρχαν λίγα kosher προϊόντα για να διαλέξουν - αλλά ο μη kosher καταναλωτής ήταν περιορισμένος στην επιλογή του . Τα υλικά αγοράσθηκαν νωπά , και , για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση τους, ήταν τουρσί , κονσερβοποιημένα ή αλατισμένα και αποθηκεύονται στο κελάρι .

Τώρα ... Σήμερα , τα συσκευασμένα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά είναι πάρα πολλά . Σχεδόν όλα αυτά τα προϊόντα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το kosher καθεστώς τους .  Μπορείτε να αναρωτηθείτε , μπορεί να είναι μη - kosher  ένα κουτί από δημητριακά βρώμης , χυμό ή μια σακούλα πατατάκια ; Εδώ είναι μερικά παραδείγματα :
Ένα δημητριακό μπορεί να έχει σταφίδες οι οποίες είναι επικαλυμμένες με μια μη - kosher , με βάση τα ζώα γλυκερίνη , μη- kosher γεύσεις , ζώο shrtening , ή ζελατίνη .
Το φυτικό έλαιο στο οποίο τηγανιστηκαν οι πατάτες μπορεί να έχει υποβληθεί σε παστερίωση για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείθηκε για μη - kosher παραγωγή ζωικού λίπους .
Ακόμη και το " 100 % φυσικός χυμός φρούτων " μπορεί να έχει απαγορευμένες πρόσθεσεις παράγωγων σταφυλιών.
Σε πολλά προϊόντα δίνεται μεγάλη διάρκεια ζωής και  φωτεινή απόχρωση με την προσθήκη συντηρητικών και χρωστικών παραγόντων . Ακόμα και όταν τα πρόσθετα αυτά βασίζονται σε φυσικά υλικά και δεν αποτελούν απειλή για την υγεία , μπορεί να προέρχονται από ζωικές πηγές, οι οποίες είναι εμφανώς μη - kosher .

Από τις μυριάδες αλλαγές και εξελίξεις στην αγορά των τροφίμων , έχει γίνει μια απόλυτη αναγκαιότητα για τις εγκαταστάσεις της παραγωγής των τροφίμων που επιθυμούν να υπηρετήσουν τον kosher καταναλωτή να λάμβανουν πιστοποίηση από έναν αξιόπιστο οργανισμό πιστοποίησης . Ο ρόλος της kosher εποπτείας είναι να ελεγχθεί η πηγή όλων των συστατικών , να προβλέπουν για την kosher κατάσταση οποιουδήποτε εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του προϊόντος , και να δημιουργήθει ένα σύστημα συμφωνα με το οποίο η ακεραιότητα και των δύο δηλαδη των συστατικών  των τροφιμων και του εξοπλισμου της παραγωγης τους διατηρείται . Ο οργανισμός πιστοποίησης θα καθορίσει επίσης εάν το προϊόν περιέχει γαλακτοκομικά συστατικά ή αν παράγεται σε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τα γαλακτοκομικά προϊόντα , για να ειδοποιήσει τον καταναλωτή και δεν εμποδίζει την ακούσια ανάμειξη του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η ποιότητα οργάνωσης της πιστοποίησης στελεχώνεται από επόπτες ραβίνους που χειροτονήθηκαν, οι οποίοι έχουν χρόνια εκπαίδευσης και εμπειρία και είναι σε θέση να ασχοληθουν με ερωτήσεις και προβλήματα στις εγκαταστάσεις , όπως αυτές προκύπτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: