Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ο μυστηριώδης διάδρομος

Στην “Κοιλάδα των Βασιλέων”, στην Αίγυπτο, εξήντα αρχαιολόγοι προσπαθούσαν να λύσουν το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μυστήριο, που παρουσιάστηκε ποτέ.

Η Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ της Αιγύπτου
Η Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ της Αιγύπτου
Για πολλές ημέρες έκαναν ανασκαφές σε διάφορα σημεία της κοιλάδας, προσπαθώντας να βρουν πού οδηγούσε ένας μυστικός διάδρομος από τον τάφο του Βασιλιά Σέτι Α΄, Φαραώ της 19ης Δυναστείας.
Ο Σέτι Α' από απεικόνιση σε κίονα
Ο Σέτι Α’ από απεικόνιση σε κίονα
Ο Σέτι Α΄ (1345-1304 π.Χ.) ήταν γιος του φαραώ Ραμσή Α΄ και πατέρας του Ραμσή Β΄. Οι εκστρατείες του απαθανατίστηκαν σε ζωφόρους στην αίθουσα κιόνων του ναού του Καρνάκ, που άρχισε να κατασκευάζεται επί των ημερών του και ολοκληρώθηκε επί βασιλείας του γιου του.
Το 1815, ανευρέθηκε ο άδειος τάφος του Σέτι, που πιθανώς είχε συληθεί κατά την αρχαιότητα. Όμως, άλλοι αρχαιολόγοι αμφισβήτησαν το γεγονός ότι ο τάφος αυτός ήταν ο δικός του.
Ύστερα από εβδομήντα χρόνια, κάποιος άλλος αρχαιολόγος, ο Γάλλος Gaston Maspero, βρήκε μια μούμια και συμπέρανε ότι ανήκε στον Σέτι Α’. Ο Maspero υπέθεσε ότι η εν λόγω μούμια μαζί με άλλες βασιλικές μούμιες, είχε μεταφερθεί, για λόγους ασφαλείας, σε διαφορετική περιοχή, από πιστούς της Αυλής, προκειμένου να προφυλάξουν τις μούμιες από τους ιερόσυλους και τους αρχαιοκάπηλους.
Gaston Camille Charles Maspero (23/06/1846 - 30/06/1916)
Gaston Camille Charles Maspero (23/06/1846 – 30/06/1916)
Με τις νέες αυτές ανακαλύψεις, αντί να λυθεί το αίνιγμα, περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο. Τελικά, τα καινούρια δεδομένα βοήθησαν να γίνουν πιο ακριβείς υποθέσεις. Σημαντικότερη όλων ήταν η ανακάλυψη ενός στενού διαδρόμου, που οδηγούσε σε μια άλλη κρύπτη. Έπρεπε, λοιπόν, να καταρτιστούν ειδικά συνεργεία, που θα εργάζονταν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να διαπιστωθεί αν ο συγκεκριμένος τάφος ανήκε πράγματι στον Σέτι Α’ και να αποκαλυφθεί το πού κατέληγε η μυστική στοά.
Το πού οδηγούσε ο μυστικός διάδρομος έγινε μανία για τους Αιγυπτιολόγους, καθώς διατράνωναν πως η λύση του μυστηρίου θα απαντούσε σε ερωτηματικά αιώνων…
Ο ταφικός θάλαμος του Σέτι Α'
Ο ταφικός θάλαμος του Σέτι Α’
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 19/11/1960…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 19/11/1960
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 19/11/1960
ΠΗΓΗ https://strangepress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: