Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Η κοιλάδα των βασιλέων

Το Λούξορ, η νεκρόπολη των αρχαίων Φαραώ της Αιγύπτου, ηλικίας 4.000 ετών, βρίσκεται στην δυτική όχθη του ποταμού Νείλου.
Εκεί βρίσκονται θαμμένοι εξήντα τέσσερεις βασιλιάδες και βασίλισσες. Πολλοί από τους τάφους έχουν συληθεί με το πέρασμα των αιώνων. Οι αρχαιολόγοι έχουν μεταφέρει τις μούμιες τους σε μουσεία στο Κάιρο, στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι φύλακες της “κοιλάδας των βασιλέων” αποτελούν μία “κλειστή” επαγγελματική ομάδα, που μεταβιβάζει το έργο της από πατέρα σε γιο. Οι ίδιοι ορκίζονταν πως η κοιλάδα ήταν στοιχειωμένη και ζητούσαν από την Κυβέρνηση του Καΐρου, το 1965, να κάνει κάτι γι΄ αυτό.
Οι περιγραφές τους για μυστηριώδεις παρουσίες στους άδειους τάφους, για κραυγές μέσα στη νύχτα, υπόκωφα βήματα, ήχους κυλιόμενων τροχών από άρματα, καθώς και φωνές θυμού και αγανάκτησης, ήταν αυτά που βίωναν κάθε βράδυ, κατά τους ισχυρισμούς τους.
Ο λόγος που συνέβαιναν όλα αυτά ήταν προφανής. Οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες του Λούξορ ήταν θυμωμένοι, επειδή οι μούμιες και οι θησαυροί τους είχαν μεταφερθεί αλλού.

Λούξορ
Λούξορ
Ένας φύλακας, ο Αμπντέλ Μαχμούντ Γκόμοα, ηλικίας 67 ετών, πρότεινε το εξής, προκειμένου να ησυχάσουν τα πνεύματα των νεκρών Φαραώ:
“Κάποιος που να ξέρει καλά τα ιερογλυφικά, θα πρέπει να έρθει στην κοιλάδα και καθησυχάσει τα πνεύματα, εξηγώντας στη γλώσσα τους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι οι μούμιες τους βρίσκονται τοποθετημένες σε ασφαλές μέρος στο μουσείο του Καΐρου. Ένας άλλος τρόπος είναι να μεταφερθούν ξανά οι μούμιες και οι άλλοι θησαυροί από τα μουσεία στην κοιλάδα και να έρχονται εκεί οι τουρίστες να τα βλέπουν.”
Όπως πρόσθεσε ο ηλικιωμένος φύλακας, οι συνάδελφοί του ήταν δικαιολογημένα τρομοκρατημένοι. Δεν ήθελαν να νομίζουν οι Φαραώ ότι εκείνοι τους είχαν κλέψει τους τάφους τους.
Οι φύλακες, επίσης, προέβησαν σε διαμαρτυρίες στους αρμόδιους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά εκείνοι τους απέπεμψαν θεωρώντας “εντελώς φαντασιόπληκτες τις ιστορίες τους” για να ασχοληθούν μαζί τους.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 03/08/1965…
ΠΗΓΗ https://strangepress.gr/2016/04/26/i-koilada-ton-basileon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: