Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Σήμερα θα πέσει στην γη ο ΦΟΒΟΣ

Στην Αργεντινή αναμένεται να πέσουν σήμερα τμήματα του ρωσικού διαστημικού οχήματος Phobos-Grunt σύμφωνα με πηγή του ρωσικού διαστημικού τομέα.

 

"Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα στις 12:30 GMT το Phobos-Grunt θα συντριβεί στη Γη στις 16:52 GMT , περίπου 120 χλμ. δυτικά της Αργεντινής πόλης του Ροζάριο" στο κέντρο της χώρας , 500 χλμ βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες, είπε η πηγή.

Ωστόσο ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες, δεν θα μπορέσουν να δώσουν μια ακριβή τελική πρόβλεψη πριν από τις 16:00 GMT

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos προσπάθησε πάντως από την πλευρά της να πει που θα συντριβεί σήμερα στο γη το διαστημικό όχημα, ανακοινώνοντας ένα "παράθυρο" περίπου τεσσάρων ωρών και μια γεωγραφική περιοχή που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Οι προβλέψεις της Roskosmos αφορούν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου: Νότια Αμερική, Καραϊβική, Δυτική Αφρική και Βόρεια Ευρώπη, ένα μεγάλο μέρος της Ασίας, της Αυστραλίας και των ωκεανών, Ατλαντικού και του Ειρηνικού.

πηγη : newbeast , wikipedia

Η ασπίδα του Αχιλλέα



Ο σχεδιασμός της ασπίδας όπως απεικονίστηκε από τον Angelo Monticelli, στο Le Costume Ancien ou Moderne
H «Ασπίδα του Αχιλλέα» είναι η ασπίδα που χρησιμοποίησε ο Αχιλλέας για να πολεμήσει τον Έκτορα, που περίφημα περιγράφεται σε ένα απόσπασμα της Ιλιάδας του Ομήρου στο βιβλίο 18, στίχους 478-608.
Στο έπος, ο Αχιλλέας έχει χάσει την πανοπλία του, μετά το δανεισμό της στον σύντροφό του, τον Πάτροκλο. Ο Πάτροκλος έχει σκοτωθεί στη μάχη από τον Έκτορα ο οποίος πήρε τα όπλα του ως λάφυρα. Η μητέρα του Αχιλλέα, η Θέτις ζητάει από το θεό Ήφαιστο να σφυρηλατήσει μια καινούργια πανοπλία για τον γιό της. Το απόσπασμα που περιγράφει την ασπίδα είναι ένα πρώιμο παράδειγμα της «έκφρασης» (μια λογοτεχνική περιγραφή ενός έργου της οπτικής τέχνης) και επηρέασε πολλά μεταγενέστερα ποιήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ασπίδα του Ηρακλή, που αποδόθηκε στον Ησίοδο]. Η περιγραφή του Βιργίλιου της ασπίδας του Αινεία σαφώς εμπνέεται από τον Όμηρο. Το ποίημα Η ασπίδα του Αχιλλέα (1952) από τον W. Η. Auden απεικονίζει την περιγραφή του Ομήρου σε όρους του 20ου αιώνα.

Περιγραφή

Ο Όμηρος δίνει μια λεπτομερή περιγραφή των εικόνων που κοσμούν τη νέα ασπίδα. Ξεκινώντας από το κέντρο της ασπίδας κινείται προς τα έξω, από κύκλο σε κύκλο, και η ασπίδα περιγράφεται ως εξής:
  1. Η γη, ο ουρανός και θάλασσα, ο ήλιος, το φεγγάρι και οι αστερισμοί (484-89)
  2. "Δύο όμορφες πόλεις γεμάτες από ανθρώπους": στη μία, ένας γάμος και μια δίκη λαμβάνουν μέρος (490-508), ενώ η άλλη, πολιορκείται από έναν στρατό, όπου η ασπίδα δείχνει μια ενέδρα και μια μάχη (509 - 540) .
  3. Ένα πεδίο που επανακαλλιεργείται για τρίτη φορά (541-549).
  4. Την ιδιοκτησία ενός βασιλιά, όπου η συγκομιδή του αποκομίζεται (550-560).
  5. Ένα αμπέλι που άνθρωποι μαζεύουν σταφύλια (561-572).
  6. Μια «αγέλη κερασφόρων ζώων με ίσια κέρατα». O ταύρος που είναι μπροστά έχει δεχθεί επίθεση από ένα ζευγάρι άγρια λιοντάρια και οι βοσκοί με τα σκυλιά τους, προσπαθούν να τα διώξουν μακριά (573-586).
  7. Μια εικόνα από μια φάρμα προβάτων (587-589).
  8. Μία σκηνή χορού, όπου νέοι άνδρες και γυναίκες χορεύουν (590-606).
  9. Το μεγάλο ρεύμα του Ωκεανού (607-609).

Ερμηνεία 

Η ασπίδα του Αχιλλέα μπορεί να διαβαστεί με ποικίλους διαφορετικούς τρόπους. Μια ερμηνεία είναι, ότι η ασπίδα είναι απλώς μια φυσική ενθυλάκωση όλου του κόσμου. Τα στρώματα της ασπίδας είναι μια σειρά από αντιθέσεις – δηλαδή ο πόλεμος και η ειρήνη, η εργασία και η γιορτή, αν και η απεικόνιση ενός φόνου στην πόλη σε ειρήνη δείχνει ότι ο άνθρωπος ποτέ δεν είναι πλήρως απαλλαγμένος από συγκρούσεις. Ο Wolfgang Schadewaldt, ένας Γερμανός συγγραφέας, ισχυρίζεται ότι αυτές οι τεμνόμενες αντιθέσεις δείχνουν τις βασικές μορφές μιας πολιτισμένης και ουσιαστικά ομαλής ζωής . Αυτή η αντίθεση, επίσης, θεωρείται ως ένας τρόπος για να μας κάνει "να δούμε τον πόλεμο σε σχέση με την ειρήνη ." Η περιγραφή της ασπίδας σβήνει μεταξύ τη μάχης για το σώμα του Πάτροκλου και της εισόδου του Αχιλλέα ξανά στη μάχη, η οποία είναι και ένα από τα πιο αιματηρά μέρη του έπους. Κατά συνέπεια, η ασπίδα θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μία «ανάπαυση πριν από έναν επικείμενο κατακλυσμό», που χρησιμοποιείται για να τονίσει την σκληρότητα της βίας κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί ως μια υπενθύμιση για τον αναγνώστη για το τι θα χαθεί αν η Τροία τελικά πέσει.

ΠΗΓΗ : wikipedia.org