Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Η «κούπα του Πυθαγόρα»


Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή αλλιώς «δίκαιη κούπα» που κατασκεύασε ο Σάμιος φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής είχε ως στόχο την υπόδειξη και την τήρηση του μέτρου, «μέτρον άριστον».
Η «δίκαιη κούπα», η οποία χρονολογείται περίπου από τον 6ο αιώνα π.Χ., είναι ένα αριστούργημα της υδραυλικής τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και ένα μέσο διδαχής. Πέρα από τον περιορισμό της κατανάλωσης κρασιού μέσα από ένα «έξυπνο ποτήρι», ο Πυθαγόρας ήθελε να διδάξει στους μαθητές του την εγκράτεια και την τήρηση του μέτρου. Οταν ξεπερνιέται το μέτρο πρόκειται για «ύβρις», η οποία έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία, «τίσις»

Κάδμιο και οι επιπτώσεις του στην Υγεία



Κάδμιο ο καθημερινός μυστικός σου "φίλος" 


Η πρόσληψη Καδμίου πραγματοποιείται κυρίως μέσω των τροφίμων. Η απορρόφηση  του όμως είναι μικρή (5–8%) , η οποία   ενισχύεται  σε περιπτώσεις που υπάρχει χαμηλή διαιτητική πρόσληψη  Ασβεστίου ή  Σιδήρου, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να επιδεικνύουν οι χορτοφάγοι δηλαδή όσοι δεν τρώνε κρέας και γαλακτοκομικά.

Επιτέλους τέλος: Ο υδράργυρος από τα οδοντικά σφραγίσματα, επίκειται απαγόρευση.

Η αλήθεια είναι ότι ο Υδράργυρος  λόγω της γνωστής τοξικότητας του δεν ήταν ποτέ αρεστός στην  οδοντιατρική. 
Ο μύθος που καλλιεργήθηκε  και έγινε πιστευτός  απο τους οδοντίατρους  ότι ο υδράργυρος σταθεροποιείται με την πάροδο του χρόνου και ότι θα είναι  "κλειδωμένος" αφού αναμειγνύεται  με χαλκό, κασσίτερο, αργυρό - δημιουργώντας ένα αμάλγαμα ... (η φθηνότερη και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουσία από τα προϊόντα για σφράγισμα δοντιών είναι αυτή του οδοντιατρικού αμαλγάματος, το οποίο  περιέχει μεταξύ 48 και 55% υδράργυρο, 33-35 % άργυρο και διάφορα ποσά από χαλκό, κασσίτερο, ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα).