Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Στα βάθη παλιού χρυσωρυχείου, ανιχνευτής αναζητά την άφαντη «σκοτεινή ύλη»

Το εσωτερικό της δεξαμενής που θα γεμίσει με υγροποιημένο ξένο. Ο πυθμένας είναι στρωμένος με ανιχνευτές (Πηγή: LUX)




Έπειτα από τη συναρμολόγησή του στην επιφάνεια και τη μεταφορά του σε ένα εγκαταλειμμένο χρυσωρυχείο στη Νότια Ντακότα, ο πιο ευαίσθητος ανιχνευτής σκοτεινής ύλης ετοιμάζεται να αναζητήσει τα υποθετικά σωματίδια από τα οποία ίσως αποτελείται η χαμένη ύλη του Σύμπαντος.

Ο Μεγάλος Υπόγειος Ανιχνευτής Ξένου, ή LUX για συντομία, έχει στην καρδιά του ένα μεγάλο κάνιστρο (ένθετη αριστερά) που περιέχει κατεψυγμένο και υγροποιημένο αέριο ξένο, το οποίο εκπέμπει σπινθηρισμούς και ιονίζεται όταν βομβαρδίζεται από υποατομικά σωματίδια.

Όταν το γιγάντιο μηχάνημα αρχίσει να λειτουργεί αργότερα φέτος, θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα υποθετικά σωματίδια WIMP (σωματίδια μεγάλης μάζας και ασθενούς αλληλεπίδρασης), από τα οποία ίσως αποτελείται η λεγόμενη σκοτεινή ύλη.

Είχαν ρολόγια οι θεοί των Σουμερίων;

   
 
Στην Φώτο είναι ο βασιλιάς Νινούρτα της Σουμερίας. Βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Δείτε στο (1)τον Σταυρό , στο (2) Βραχιόλι του μοιάζει πολύ με ένα μοντέρνο ρολόι και στο (3) φαίνεται πολύ καθαρά ότι με το δάχτυλο πιέζει κάτι στον τοίχο της πύλης . Είναι μηχανισμός που ενεργοποιεί και ανοίγει η πύλης ; ή είναι κάτι σαν κουδούνι; Δειτε σε μεγενθυνση την φωτο παρακατω

Η NASA μαθαίνει... αρχαία




















Ένα μοναδικό κεραμικό υλικό, που υπήρχε στα αρχαία ελληνικά αγγεία, αναλύει η NASA, για να εκμεταλλευτεί τις ιδιότητές του, στη μόνωση των διαστημοπλοίων της!
Το περίφημο μελανό υάλωμα των αττικών αγγείων, αυτό που πολλοί προσπάθησαν αλλά κανένας δεν κατόρθωσε να μιμηθεί, είναι στην ουσία ένα νανοϋλικό με ιδιαίτερες χημικές και μηχανικές ιδιότητες. Τέτοιες ώστε πρόσφατα προσείλκυσε το ενδιαφέρον της NASA η οποία αναζητεί στη σύστασή του μυστικά για να βελτιώσει τη μόνωση των διαστημοπλοίων της!

Απολλων 11 . Σαν σημερα πριν 43 χρονια....


Η αποστολή Απόλλων 11 ήταν μέρος του Προγράμματος Απόλλων της NASA, που τελικό του στόχο είχε την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη. Ο στόχος αυτός έγινε πραγματικότητα με τη συγκεκριμένη αποστολή, όταν ο Νηλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969.
Η αποστολή εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 16 Ιουλίου 1969, στις 13:32 UTC με έναν πύραυλο Κρόνος V και τριμελές πλήρωμα αποτελούμενο από τους Νηλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάϊκλ Κόλλινς. Λίγο αργότερα μπήκε σε πορεία προς τη Σελήνη και μετά από ένα ταξίδι τριών ημερών τέθηκε σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο της Γης. Μετά από μερικές περιφορές γύρω από τη Σελήνη προκειμένου να εντοπιστεί κατάλληλο μέρος για την προσελήνωση, οι Όλντριν και Άρμστρονγκ μπήκαν στη σεληνάκατο Eagle (Αετός) και αποχωρίστηκαν από το όχημα διακυβέρνησης Columbia στο οποίο παρέμεινε ο τρίτος αστροναύτης, Μάικλ Κόλλινς.