Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Υπό... θεραπεία οι Κούροι της Κλένιας


 Εξαιρετικής τέχνης, φιλοτεχνημένοι από μάρμαρο Πάρου, οι πανομοιότυποι Κούροι της Κλένιας εντοπίστηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων τον Μάιο του 2010.

Η είδηση του εντοπισμού τους στα χέρια αρχαιοκαπήλων ήταν από τις συγκλονιστικότερες του 2010. Ολοι τότε εντυπωσιάστηκαν από τους δύο πανομοιότυπους πανέμορφους Κούρους της Κλένιας, ύψους 1,80 μ. (ο ένας είναι λίγο πιο κοντός), βάρους 220 κιλών, που χρονολογούνται στο 530 π.Χ. Οχι μόνο γιατί γλίτωσαν από την παράνομη διακίνησή τους αλλά και διότι η αποκάλυψή τους βοήθησε στην ανεύρεση εκτεταμένου νεκροταφείου του 6ου, του 5ου και του 4ου αι. π.Χ. στην περιοχή της Κορινθίας. Τώρα αυτά τα σπουδαία ευρήματα ετοιμάζονται με καθυστέρηση να μπουν στα εργαστήρια... θεραπείας.

Το έργο συγκόλλησης των δύο αγαλμάτων, που έπρεπε να έχει ξεκινήσει –πολύ περισσότερο που η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη συντήρηση των γλυπτών εκπνέει τέλος του μήνα–, πήρε την υπουργική έγκριση για έναρξη. Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε από τον κ. Αριστείδη Μπαλτά πριν από λίγες ημέρες, δίνοντας τέλος στις καθυστερήσεις, αλλά και ελπίδες για τη λειτουργία των δύο αιθουσών του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου, οι οποίες, αν και ανακαινίστηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, παραμένουν κλειστές περιμένοντας τα δύο αγάλματα.

Οι γαρίδες - γίγας του Απίκιου



Ο Απίκιος μας δίνει την εικόνα της πραγματικής ρωμαϊκής κουζίνας, μια εικόνα μέτρου και εκλεπτυσμένου γούστου, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τα οργιαστικά συμπόσια που ακολούθησαν τους επόμενους αιώνες.
Μέσα στον κόσμο της αρχαιοελληνικής γαστρονομίας υπήρξε και κάποιος που έγραψε τη δική του ιστορία, αν και δεν ήταν Ελληνας. Πρόκειται για τον Ρωμαίο Απίκιο. Ο Marcus Gavius Apicius γεννήθηκε περί το 25 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Τιβέριου και ήταν γόνος πολύ πλούσιας οικογένειας. Οι πληροφορίες που έχουμε γι’ αυτόν μας τον παρουσιάζουν ως έναν καλοφαγά που σε όλη τη ζωή του ασχολήθηκε αδιάκοπα με τη μαγειρική, δημιούργησε εξαίσια πιάτα κι έδωσε το όνομά του σε πολλά φαγητά και γλυκά. Στον Απίκιο αποδίδεται το βιβλίο «De re coquinaria» (Περί μαγειρικής), το οποίο είναι το πρώτο βιβλίο μαγειρικής της ρωμαϊκής αρχαιότητας. Περιλαμβάνει περισσότερες από 450 συνταγές, οι οποίες είναι γραμμένες με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι σημερινές.

To χωριό με τις μάγισσες που καταράστηκε ο Πάπας


Ένα μικροσκοπικό χωριό της Ισπανίας με μόνο 62 κατοίκους έχει αφοριστεί και έχει καταραστεί με ξόρκι που μόνο ο Πάπας μπορεί να λύσει.

Η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως της δημοσιότητας την περίεργη ιστορία μαγείας, δεισιδαιμονίας, εκδίκησης, φθόνου και εξουσίας στο χωριό Τρασμόθ (Trasmoz), που βρίσκεται στους πρόποδες της χιονισμένης οροσειράς Μονκάγιο (Moncayo) στην Αραγονία. Το Τρασμόθ συνδέεται με την μαγεία εδώ και αιώνες.
Η Λόλα Ρουίς Ντίαθ (Lola Ruiz Diaz), μία σύγχρονη τοπική μάγισσα, μας μιλάει για την μαγεία. Η Ρουίς –η φύλακας του κάστρου– είχε γκρίζα μαλλιά, πράσινα μάτια, κομψά ρούχα και ένα φορητό υπολογιστή στο χέρι της. Καμία σχέση με κρυστάλλινες σφαίρες, μαύρα κεριά και κάρτες Ταρώ. Τα μόνα αντικείμενα που παρέπεμπαν σε μάγισσα ήταν τα σκουλαρίκια της, δύο χρυσές κουκουβάγιες με μικρά φτερά και χρυσά φυλαχτά γύρω από το λαιμό της.

Επίφυση: H Άγνωστη Ενεργειακή μας Σύνδεση


Σε όλη την ιστορία ως τώρα η επίφυση έχει επηρεάσει τους περισσότερους πολιτισμούς. Οι αρχαίοι Σουμέριοι ήξεραν ότι η επίφυση έχει ξεχωριστές δυνάμεις. Από γενιά σε γενιά έχει παρασταθεί σαν κουκουνάρι σε όλες τις μορφές της τέχνης.
Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το κώνο του κουκουναριού μέσα από εικόνες για τελετουργικούς σκοπούς, σε τοιχογραφίες και κοσμήματα. Ο Βουδισμός χρησιμοποιεί επίσης το κωνικό κουκουνάρι της επίφυσης, όπου απεικονίζεται συχνά ως κάλυμμα για το κεφάλι στα αγάλματα του Βούδα

Βρέθηκε σαρκοφάγος με τους 12 άθλους του Ηρακλή (εκπληκτικές εικόνες)


Σαρκοφάγος με τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή βρέθηκε σε βάθος τριών μέτρων,  από αρχαιοκάπηλους στην περιοχή της
Καισάρειας.
Σύμφωνα με το ιστορικό, που παρουσιάζει η τουρκική ιστοσελίδα “gelarabul’, οι αρχαιοκάπηλοι, προφανώς, δεν είχαν τη δύναμη να την ανοίξουν, προτίμησαν να την σπάσουν σε ένα σημείο για να ερευνήσουν το εσωτερικό της.

Δεν γνωρίζουμε εάν άρπαξαν πολύτιμα αντικείμενα.

Πάντως, όταν εντοπίστηκε ήταν σπασμένη στο πίσω μέρος και μέσα σε αυτήν όταν ανοίχθηκε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν δύο σκελετοί και δύο γυάλινα σκεύη.

Σενάρια πραξικοπήματος στην Τουρκία - Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσω της αλλαγής Συντάγματος




Σενάρια πραξικοπήματος στην Τουρκία μελετούν πολλά think tank σε ΗΠΑ-Ισραήλ ενώ επισημαίνουν πως αυτό μπορεί να γίνει σύντομα ίσως και πριν την αλλαγή του Σύνταγματος της Τουρκίας το οποίο προβλέπει την απαλειφή της φράσης "Τούρκος πολίτης" οδηγώντας στην "αναβίωση" της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ίσως γι αυτό χτες ο Ρ.Τ.Ερντογάν είδε τον διοικητή της ΜΙΤ και τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ Χ.Ακαρ

Τα σενάρια αυτά εντείνονται μετά και την δολοφονική απόπειρα του Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet η οποία χτες άσκησε δριμεία κριτική με πρωτοσέλιδο της μιλώντας για "πραξικόπημα Ερντογάν". Και αυτό λίγο μετά την "καρατόμηση" Α.Νταβούτογλου.

Ο Τ.Ντουντάρ κατηγορείται μαζί με τον Ερντέμ Γκιουλ για εσχάτη προδοσία. Τον Τ.Ντουντάρ τον είχε στοχοποιήσει ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν όπως θα δείτε και σε βίντεο παρακάτω λέγοντας "θα πληρώσει βαρύ τίμημα, δεν θα τον αφήσω να διαφύγει έτσι".

Δραματική επιστολή Ε.Τσακαλώτου στο Eurogroup: «Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση»






Σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προειδοποιεί με επιστολή που έστειλε χθες τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι ούτε αυτή η κυβέρνηση, ούτε καμία άλλη, μπορεί να φέρει τα επιπλέον προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. που ζητούν οι δανειστές. Την επιστολή αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, μεταμεσονύκτια, χωρίς να έχει διαψευστεί ή επιβεβαιωθεί από το υπ. Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την τροπολογία το αφορολόγητο κατεβαίνει τελικά στα 8.636 ευρώ - 900 ευρώ πιο κάτω δηλαδή από το ισχύον αφορολόγητο των 9.545 ευρώ και σχεδόν πεντακόσια ​ευρώ χαμηλότερα από όσα γνώριζαν και υπολόγιζαν ​οι ​εργαζόμενοι -  και οι βουλευτές που θα ​το ψηφίσουν.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Με άλλους θα κοιμηθείτε και με άλλους θα ξημερωθείτε

Οι ακόλουθες προφητείες του Αγίου Κοσμά αναφέρονται στους σύγχρονους Έλληνες.
Τι ακριβώς έλεγε:
AdTech Ad
ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ, ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
"Θα προσπαθούν να το λύσουν με την πέναν μα δέν θα μπορούν. 99 φορές με τον πόλεμο και μια με την πένα"
Σημείωση: Προφανώς αναφέρεται στο Κυπριακό και στο Αιγαίο.
"Αν βρεθούν τρεις δυνάμεις σύμφωνες τίποτε δεν θα πάθετε. Αν το ζήτημα λυθεί με τον πόλεμο θα πάθετε πολλές καταστροφές - σε τρεις χώρες μια θα μείνει..."
"Οι Τούρκοι θα μάθουν το μυστικό (ή θα καταλάβουν στο Αλβανικό Χειρόγραφο) τρεις μέρες γρηγορότερα από τους Χριστιανούς".
"Ξένος Στρατός θα έρθει. Χριστό θα πιστεύει, γλώσσα δεν θα ξέρει".
"Με άλλους θα κοιμηθείτε και με άλλους θα ξημερωθείτε".

Σαν σήμερα κατέρρευσε ο θόλος της Αγ. Σοφιάς στην Πόλη


Σαν σήμερα 7 Μαϊου του 558 καταρρέει από σεισμό, ο θόλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και ο Ιουστινιανός Α' διατάσσει την άμεση ανακατασκευή του.
Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, γνωστός και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά η Μεγάλη Εκκλησία ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο (τουρκικά Ayasofya Müzesi). Προηγουμένως είχε υπάρξει εκκλησία του Βυζαντινού κράτους η οποίαείχε κτιστεί επί Κωνσταντίνου Α' και Κωνσταντίνου Β' (324-360 μ.Χ,) και η οποία καταστράφηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.).