Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ρωσικός δορυφόρος συγκρούστηκε με θραύσμα ενός κινέζικου δορυφόρου

          
Ο ρωσικός δορυφόρος «BLITS» συγκρούστηκε με θραύσμα του κινέζικου μετεωρολογικού δορυφόρου «Fengyun-1C» αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η μάζα του θραύσματος μπορεί να ήταν μόλις 0,08 γραμμάρια. Ωστόσο, αυτό ήταν αρκετό, ώστε να αλλάξουν απότομα οι παράμετροι της τροχιάς του δορυφόρου μάζας 7,5 κιλών. Αυτή είναι η δεύτερη στην ιστορία περίπτωση σύγκρουσης τεχνητών αντικειμένων σε τροχιά.

Ιταλία: Ραδιενεργά αγριογούρουνα στην περιοχή Βαλσέζια

Υψηλή ποσότητα ραδιενεργού κέσιου 137, βρέθηκε στα σπλάχνα είκοσι επτά αγριογούρουνων, θήραμα των κυνηγών στην περιοχή Βαλσέζια της βορειοδυτικής Ιταλίας. Η συγκεκριμένη ποσότητα υπερβαίνει μέχρι και δέκα φορές το όρια που προβλέπει ο σχετικός ιταλικός νόμος αναφέρει το ΑΠΕ.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι ειδικοί, μέχρι αυτή την στιγμή, θεωρούν ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα αγριογούρουνα- τα οποία τρέφονται και με ρίζες δέντρων- απορρόφησαν ραδιενέργεια που βρίσκεται στο υπόστρωμα του εδάφους, από την εποχή του ατυχήματος του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, το 1986.