Η Ανοπαία ατραπός ήταν δύσβατο μυστικό πέρασμα που κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση από το τρίτο στενό των Θερμοπυλών. Το 480 π.Χ. στην μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης, έκανε γνωστή την ύπαρξή της στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, με αποτέλεσμα τα περσικά στρατεύματα μέσω αυτού του μονοπατιού να καταλάβουν τα νώτα των Ελληνικών δυνάμεων. Για μένα είναι το μονοπάτι της προδοσίας και σκοπός μου με τις αναρτήσεις μου να ξυπνήσω και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.
Παρασκευή 25 Μαΐου 2012
Το μυστήριο των Δρακόσπιτων
Τα Δρακόσπιτα, βρίσκονται στη Νότια Εύβοια, ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα.
Στη Νότια Εύβοια, ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, υπάρχουν κάτι ιδιόμορφα κτίσματα, τα "Δρακόσπιτα" όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι. Μυστηριώδη και εντυπωσιακά κτίσματα, 25 τον αριθμό, χρονολογούνται κατ' άλλους από το 12ο π.Χ. αιώνα και κατ' άλλους από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Είναι κατασκευασμένα από τεράστιους λίθους, χωρίς θεμέλια και παράθυρα.
’γνωστη παραμένει μέχρι σήμερα, η ιδιότητά τους. Κατοικίες θεών ή ανθρώπων; Καταφύγια λατόμων ή ταφικά κτίρια; Ναοί ή καλύβες βοσκών; Το γεγονός ότι όλα είναι κτισμένα κοντά σε λατομεία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για ναούς αφιερωμένους στους θεούς ή στο θεό προστάτη των λατόμων ή στον ήρωα Ηρακλή, την προσωποποίηση της δύναμης.
«Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα»
Πώς και γιατί βγήκε η παροιμία
Η παράδοση θέλει τη φράση «κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», να προέρχεται από ένα περιστατικό που συνέβη το 1830 σε ένα χωριό της Κυνουρίας, στο Άστρος.Ένας περίεργος άνθρωπος άρχισε να διαδίδει στο χωριό ότι ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας, που ήρθε να γιατρέψει τον κόσμο από τις διάφορες ασθένειες.
Ο πραγματικός Άγιος Παντελεήμονας ήταν γιατρός στο επάγγελμα και προσέφερε δωρεάν τις συμβουλές του στους φτωχούς. Έτσι έγινε προστάτης των ανάπηρων και πολλοί έφτασαν να πιστεύουν ότι μπορεί να γιατρέψει ακόμη και τις παραμορφώσεις του σώματος αλλά και του τυφλούς.
Φυσικά, ο άγνωστος σφετεριστής του Άγιου, δεν έκανε κανένα θαύμα. Ωστόσο, επειδή η παρουσία του δεν ήταν ενοχλητική, οι ντόπιοι τον άφηναν να λέει ό,τι ήθελε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η φήμη του να εξαπλωθεί.
Έτσι, άνθρωποι που είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους και συγγενείς έπασχαν από κάποια πάθηση ή ασθένεια πήγαιναν στο συγκεκριμένο χωριό προς αναζήτηση του άγνωστου αυτού προσώπου που ισχυρίζονταν ότι ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας.
Ο αριθμός των ανθρώπων που ήθελαν να φτάσουν στο χωριό της Κυνουρίας, ήταν τέτοιος, που βλέποντάς τους στα διαφορά χωριά, αναφωνούσαν «κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα».
Η φράση αυτή απαντάται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, με διαφορετικές κατά τόπους παραλλαγές.
ΠΗΓΗ : www.newsbeast.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)