Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΣΑΜΟΥΗΛ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ 1965 ,
 Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΕ 
ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ 
ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΦΑΤΑ



Ο τάφος του Σαμουήλ βρέθηκε το 1965 από τον Έλληνα καθηγητή Νικόλαο Μουτσόπουλο στην Εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησί στη Μικρή Πρέσπα. Ο Σαμουήλ είχε χτίσει ... την εκκλησία για τα λείψανα του αγίου. Στο ταφικό του ένδυμα ήταν κεντημένος ο θεωρούμενος θυρεός του Οίκου των Κομητόπουλων, δύο παπαγάλοι.Τα λείψανά του φυλάσσονταν σε μυστική τοποθεσία στην Ελλάδα, για μισό αιώνα. Πρόσφατα, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να τα εκθέσουν δημόσια, αποκαλύπτοντας ότι φυλάσσονται -τουλάχιστον κατά το πρόσφατο διάστημα- στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Σαν σήμερα το 1912 η Χίος απελευθερώνεται από τον τουρκικό ζυγό





Η Ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη από αγώνες για την απόκτηση ή ανάκτηση ενός πολύτιμου αγαθού για τον άνθρωπο, της Ελευθερίας, για το οποίο θυσιάζει ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι Χιώτες, που πλήρωσαν με το αίμα τους την αγάπη τους για τη Λευτεριά το 1822, όταν οι Τούρκοι κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το νησί και έσφαξαν τους κατοίκους του. 90 χρόνια αργότερα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι Χιώτες αναπνέουν ελεύθεροι.
Ήταν η 11η Νοεμβρίου του 1912, ημέρα Κυριακή, εορτή των πολιούχων της Χίου Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου. Από τότε εορτάζεται και ως ημέρα της απελευθερώσεως από τον τουρκικό ζυγό. Κάθε χρόνο η Χίος ζει αυτές τις ανεπανάληπτες στιγμές, τις υπέροχες, τις ευτυχισμένες, που έρχονται στη μνήμη με τη ζωντάνια του πρόσφατου γεγονότος.
Ήταν η εποχή που τα Βαλκανικά κράτη βρίσκονταν σε πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα, μέσα σε μικρό διάστημα, είχε απελευθερώσει σημαντικό μέρος της Δυτικής Μακεδονίας και είχε καταλάβει τη Θεσσαλονίκη.

Οι λύκοι επέστρεψαν μετά από 50 χρόνια στην Πάρνηθα και κυνηγούν ελάφια (φωτό)





Ζώο περήφανο, σύμβολο της άγριας ζωής, αλλά και παρεξηγημένος κομιστής του φόβου, ο λύκος, αν και κυνηγήθηκε ανά τους αιώνες, φαίνεται να επανακάμπτει σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, από τις τελευταίες έρευνες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, οι λύκοι έχουν επιστρέψει ύστερα από πενήντα χρόνια στα βόρεια της Αττικής. Πριν από έναν χρόνο το Δασαρχείο Πάρνηθας ζήτησε τη συνδρομή της Καλλιστώς για τη διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με την πιθανή επανεμφάνιση του λύκου στην περιοχή, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρχαν παρατηρήσεις ζώων που έμοιαζαν με λύκους, μαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και η εύρεση ενός νεκρού ζώου που έμοιαζε με λύκο. 
Όπως καθημερινή εφημερίδα, ο βιολόγος της Καλλιστώς κ. Γιώργος Ηλιόπουλος έστησε έναν μικρό αριθμό από κάμερες, σε διαφορετικές περιοχές του Εθνικού Δρυμού, θέσεις επιστημονικά επιλεγμένες με βάση την εκτίμηση της πιθανότερης θέσης για την παρουσία των λύκων. Από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Μάιο του 2015, οι κάμερες αυτές κατέγραψαν την παρουσία λίγων ατόμων, τόσο ενηλίκων όσο και νεαρών, και πλέον τα ευρήματα μελετώνται από τους υπεύθυνους για να παραχθούν τα επιστημονικά συμπεράσματα.

Απίστευτη η κινητοποίηση των Δυνάμεων της «95 ΑΔΤΕ» στο νησί των Ιπποτών! (Εντυπωσιακές φώτο)


Απίστευτη η κινητοποίηση των Δυνάμεων της 95 ΑΔΤΕ στο νησί των Ιπποτών  που σε ένα τακτικό επιχειρησιακό 4ήμερο ξεδίπλωσαν τις ικανότητες τους και έδειξαν  το τι πρέπει να περιμένουν αν κάποιοι από την άλλη όχθη κάνουν την αποκοτιά να περάσουν τα νερά που χωρίζει το νησί !
Από 02 έως 05 Νοεμβρίου 2015 οι Μονάδες και οι Ανεξάρτητες Υπομονάδες της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) εκτέλεσαν τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης "ξηλώνει" από τις στολές τα "περιττά διακριτικά"! Μαζι ομως και το Εθνοσημο



Με απόφασή του που έφθασε σ΄ όλα τα Επιτελικά Γραφεία Αρχηγών ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης “ξηλώνει” ότι περιττό είχε επιβληθεί να φορούν οι στρατιωτικοί . Όμως παράλληλα καταργεί και το Εθνόσημο.

Τι καταργεί:

•Το διακριτικό σήμα (τύπου μεταλλικής κονκάρδα) που φορούσαν όσοι στρατιωτικοί υπηρετούσαν στο Επιτελικό Γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ!!!

•Το διακριτικό σήμα (τύπου μεταλλικής κονκάρδας” που είχε καθιερωθεί για όσους υπηρετούσαν στο ΓΕΕΘΑ/Ε3/ΟΑΣ και στο ΓΕΕΘΑ /ΕΘΚΕΠΙΧ!

•Το διακριτικό ,το οποίο απεικονίζει το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη λέξη “ΕΛΛΑΣ” (έγχρωμο ή χαμηλής ορατότητας) παύει να φέρεται με οποιαδήποτε στρατιωτική στολή. Είχε καθιερωθεί με τον “Διακλαδικό Κανονισμό Στολών”.

Κόβει την ανάσα το μυστηριώδες πάρκο των τεράτων στην Ιταλία



Μόλις 67 χιλιόμετρα από την Ρώμη, κρυμμένο στο ιερό δάσος έξω από την μικρή ιταλική πόλη του Bomarzo, βρίσκεται το 400 ετών, πέτρινο "πάρκο των τεράτων".
Οι λόγοι που ο Pier Francesco Orsini δημιούργησε τους ελέφαντες, τα ψάρια και τους γίγαντες που κοσμούν το μαγικό του πάρκο - μόλις το 1552 - έχουν χαθεί στα βάθη της ιστορίας.

Το εκκλησάκι του κτήματος Θων


Ο χρόνος δίνει τις απαντήσεις. Με τρόπο ήπιο. Είχα εξέλθει από το μοντέρνο κτίριο στο άλλοτε κτήμα Θων, όπου είχα μπει για να πάρω στα γρήγορα ένα καφέ, και κινήθηκα να περιεργαστώ από κοντά το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Στην καρδιά της Αθήνας, Κηφισίας και Αλεξάνδρας, είχα ξεχαστεί σ’ ένα περιβάλλον σχεδόν ημιαγροτικό καθώς είχα ήδη αγνοήσει το μεγαθήριο της χάρτινης αρχιτεκτονικής που μας σκίαζε. Η δύναμη της παλιάς πέτρας, σε αυτό το κυκλικό εκκλησάκι, με τις τόσες ιστορίες που είχε να διηγηθεί, εξασκούσε γοητεία.