Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Λεοντόψαρο στα νερά της Κρήτης

Ακόμη ένα λεοντόψαρο πιάστηκε στα δίχτυα επαγγελματία ψαρά στις αρχές Μαρτίου στην περιοχή Πρασονήσια του Γούδουρα της Κρήτης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά, καθώς το συγκεκριμένο δηλητηριώδες ψάρι είχε κάνει την εμφάνισή του πριν από οκτώ μήνες. Πιάστηκε σε βάθος 35 μέτρων, ενώ ο αλιέας που το εντόπισε το παρέδωσε στις αρμόδιες Αρχές.

Η Πομπηία της Δυτικής Ελλάδας

Κείμενο: Γιάννης Φώσκολος 
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας
 
Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια η συντριπτική ήττα της Κλεοπάτρας στο Ακτιο γέννησε μια απαστράπτουσα ρωμαϊκή πολιτεία που άφησε πίσω της σπουδαία κληρονομιά.

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., όταν ο στόλος του Γαΐου Οκταβιανού συγκρούστηκε στη θάλασσα του Ακτίου με τα πλοία του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Η λυσσαλέα ναυμαχία έδωσε τέλος στην εμφύλια διαμάχη που είχε ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Καίσαρα για την εξουσία στο απέραντο κράτος της Ρώμης. Ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα συνετρίβησαν.

Νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για την Κλεοπάτρα;

Είναι γνωστή ως η πιο ελκυστική και μυστηριώδης βασίλισσα της Αιγύπτου. Ο λόγος για την Κλεοπάτρα, η οποία εξάπτει την περιέργεια όλων με τη ζωή της, την ομορφιά της και τις επιλογές της. Τα παρακάτω 7 γεγονότα αναφέρονται στην ζωή της Κλεοπάτρας και σας δίνουν μία μικρή γεύση από το τι εστί τελικά «βασίλισσα Κλεοπάτρα».
Οι ρίζες της
Αν και όλοι ξέρουν ότι η Κλεοπάτρα ήταν η βασίλισσα της Αιγύπτου, ωστόσο οι περισσότεροι αγνοούν ότι δεν καταγόταν από την Αίγυπτο. Για την ακρίβεια, ήταν ελληνικής καταγωγής, από τη Μακεδονία. Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους έλληνες αρχηγούς, γνώριζε την αιγυπτιακή γλώσσα. Είναι αλήθεια ότι μπορούσε να μιλήσει 9 γλώσσες.

Mια χώρα γεμάτη αρχαιοελληνικά τοπωνύμια: Τί σχέση έχει η Σκωτία με την πατρίδα μας;

Γνώριζα ήδη την εκδοχή πού θεωρεί ότι το όνομά της προέρχεται από την Ελληνική λέξη «σκότια χώρα» δηλαδή «σκοτεινή» χώρα, γεγονός πού είναι αληθές και απηχεί μία ανέκαθεν πραγματικότητα, εφ’ όσον οι ομίχλες και οι συννεφιές είναι η συνηθισμένη μετεωρολογική της κατάσταση.

Πέραν αυτού όμως, κανένα στοιχείο πού να παραπέμπει σε προφορικές παραδόσεις ή για ευρήματα αρχαίο-Ελληνικής παρουσίας στην Σκωτία σε ακαθόριστες χρονολογικά εποχές, δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μου, έως τότε…
Ωστόσο, για κάποιον πού έχει «πονηρευτεί» ερευνητικά, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και αυτό επιβεβαιώθηκε όταν, σε έναν αρκετά λεπτομερή χάρτη της Σκωτίας και ειδικότερα των δυτικών παραλίων της, εντόπισα μία ονομασία πού μού φάνηκε «οικεία».

Το χρονικό της ανασκαφής στη Μερέντα της Αττικής

Η Κόρη Φρασίκλεια, ο Κούρος και τα μυστικά τους

Η Κόρη Φρασίκλεια και ο Κούρος ενταφιάστηκαν περίπου το 480/490 π.Χ., πριν από την εισβολή των Περσών, όπως προκύπτει από τη χρονολόγηση των ευρημάτων. Το γεγονός  ότι τα αγάλματα δεν ήταν εκτεθειμένα για μεγάλο διάστημα, δικαιολογεί και το ότι σώζονται αρκετά ίχνη του χρώματος που αυτά έφεραν.

Η Κόρη Φρασίκλεια ήταν στημένη στον τάφο της νεαρής Φρασίκλειας, η οποία πέθανε ανύπαντρη, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή που είναι χαραγμένη στη βάση. Πρόκειται για έργο του γλύπτη Αριστίωνα, που καταγόταν από την Πάρο, και χρονολογείται γύρω στα 550 – 540 π.Χ. Ο Κούρος φτιάχτηκε λίγο πιο μετά από την Κόρη.

Αρχαία Οινόη Ικαρίας

Η Οινόη ήταν σίγουρα η αρχαιότερη και επικρατέστερη πόλη στην Ικαρία.

Τα ερείπιά της, που κατάκεινται γύρω από την εκβολή του ποταμού Βουτσιδέ (πιθανή παραφθορά της λέξης ‘βουθυσία’), πέρα του Ευδήλου, στη βόρεια πλευρά του νησιού, διηγούνται το κλέος της.
Η Οινόη ήταν κτισμένη εκεί που σήμερα βρίσκονται κατάσπαρτα γύρω από τον ωραίο λόφο της Αγίας Ειρήνης, τα σπίτια του μικρού χωριού Κάμπος της Πέρας Μεριάς κα εκεί όπου το ίδιο χωριό απλώνει προς τη θάλασσα.