Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Το ιστορικό Διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το Δημοψήφισμα στις 7 Απριλίου 2004

  Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Αυτές της εξαιρετικής ιστορικής σημασίας συνθήκες, νιώθω υποχρέωσή μου να απευθυνθώ σ’ εσάς: στον κυρίαρχο κυπριακό λαό.  Κάθε λαός διαμορφώνει και γράφει τη δική του ιστορία. Άλλοτε με απελευθερωτικούς αγώνες, άλλοτε με κοινωνικούς, άλλοτε με δημοκρατικές διαδικασίες με τη ψήφο του.  Τώρα καλείται ο κυπριακός λαός, καλούμαστε ο καθένας μας χωριστά, αλλά και όλοι συλλογικά, να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου.
Η πατρίδα μας, διέρχεται τις πιο δραματικές ώρες της μακραίωνης ιστορίας της.  Ώρες καθοριστικές όχι μόνο για το παρόν και τη δική μας γενεά, αλλά και για το μέλλον και τις γενεές που θα έρθουν. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε εμείς σήμερα, διαμορφώνουν και καθορίζουν τις τύχες και τα πεπρωμένα και των επερχόμενων γενεών.

"Ηρέμησε" το ηφαίστειο της Θήρας ?



Στην ήρεμη κατάσταση που βρισκόταν επί πολλά χρόνια επέστρεψε, έπειτα από μία διετία, το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Βάσει της ειδικής κλίμακας των επιστημόνων, η εκτίμηση κινδύνου για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου πλησίασε την «κόκκινη κατηγορία», σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στη zougla.gr για την επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Η αφύπνιση του ηφαιστείου της Σαντορίνης – Επιστημονικά Δεδομένα – Αντίδραση Πολιτείας».

Εγκατάσταση παλιρροιογράφου στη Σαντορίνη


Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση ενός σύγχρονου παλιρροιογράφου στην Σαντορίνη από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο παλιρροιογράφος θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες σε περίπτωση διέγερσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και είναι συνδεδεμένος δορυφορικά με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που είναι παράλληλα και κέντρο ειδοποίησης τσουνάμι του Ευρωπαϊκού Συστήματος Προειδοποίησης Τσουνάμι της UNESCO.