Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο γύρω από διάσημο ποίημα της Σαπφούς



Φυσικοί και αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Τέξας-Άρλινγκτον χρησιμοποίησαν εξελιγμένο αστρονομικό λογισμικό, με το οποίο, όπως ανακοίνωσαν, χρονολόγησαν στους πρώτους μήνες (τέλος χειμώνα με αρχή άνοιξης) πιθανώς του 570 π.Χ. ένα από τα γνωστότερα ποιήματα της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς, το οποίο αναφέρεται στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας και ειδικότερα στις Πλειάδες (Πούλια).
Ο γερμανικής καταγωγής καθηγητής φυσικής Μάνφρεντ Κουντζ και επικεφαλής της μελέτης, ο αστρονόμος Λέβεντ Γκούρντεμιρ (διευθυντής του Πλανηταρίου του αμερικανικού πανεπιστημίου) και ο αστρονόμος Μάρτιν Τζορτζ (πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων και νυν ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Αστρονομικών Ερευνών της Ταϊλάνδης), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομικής ιστορίας "Journal of Astronomical History".

Οι διάσημοι στίχοι της Σαπφούς είναι:
Δέδυκε μεν ἀ σελάννα
καὶ Πληΐαδεσ, μέσαι δὲ
νύκτεσ πάρα δ᾽ ἔρχετ᾽ ὤρα,
ἔγω δὲ μόνα κατεύδω
(και σε μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη)
Γρήγορα η ώρα πέρασε, μεσάνυχτα κοντεύουν,
πάει το φεγγάρι πάει κι η Πούλια βασιλέψανε -
και μόνο εγώ κείτομαι δω μονάχη
κι έρημη.
Με τη βοήθεια του λογισμικού Starry Night 7.3 και του πλανηταριακού συστήματος Digistar 5, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το ποίημα γράφτηκε -ή αναφέρεται- στις 25 Ιανουαρίου του 570 π.Χ.
Αυτή είναι η νωρίτερη δυνατή ημερομηνία που οι Πλειάδες -ένα αστρικό σμήνος στον αστερισμό του Ταύρου- θα είχαν «δύσει» τα μεσάνυχτα. Το αργότερο που η Σαπφώ εκείνη τη χρονιά θα μπορούσε να είχε δει τις Πλειάδες το βράδυ από τη Μυτιλήνη, ήταν στις 31 Μαρτίου.
Στην ουσία, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει αστρονομικά τις εκτιμήσεις άλλων ειδικών για το πότε γράφτηκε το ποίημα. Η Σαπφώ -που πέθανε περίπου το 570 π.Χ.- έκανε συχνές αναφορές στα ουράνια σώματα (Ήλιο, Σελήνη, Αφροδίτη) και, κατά τους ερευνητές, πρέπει να θεωρηθεί ότι άτυπα συνέβαλε στην ανάπτυξη της ελληνικής αστρονομίας.
ΠΗΓΗ  http://www.newsbomb.gr/

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι έτοιμο να δώσει σεισμό 8 Ρίχτερ

Παρόλο που η τεκτονική πράκα του Ειρηνικού (Pacific plate) κινείται βορειοδυτικά σε σχέση με τη Βόρεια Αμερική, κατά 16 πόδια ή 5 μέτρα κάθε 100 χρόνια, το νότιο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα παραμένει αδρανές για περισσότερο από έναν αιώνα - Πηγή: Thomas Jordan / Southern California Earthquake Center
Αμερικανοί σεισμολόγοι προειδοποιούν τις αρχές και τους κατοίκους της νότιας Καλιφόρνια ότι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι «κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει», καθώς η συγκεκριμένη σεισμογενής περιοχή έχει καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό.

Η προειδοποίηση έρχεται λίγους μήνες αφότου (τον περασμένο Οκτώβριο) ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, Έρικ Γκαρσέτι (Eric Garcetti) πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο πρόταση για την αντισεισμική θωράκιση των πιο ευάλωτων κτιρίων της αμερικανικής μεγαλούπολης. Το πρόγραμμα Resilience by Design είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2014. Φέτος τον Μάρτιο, 13.000 ιδιοκτήτες ειδοποιήθηκαν για την ένταξη των κατοικιών τους σε αυτό.

Οι Τούρκοι έστησαν παζάρι μέσα στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Τσεσμέ!

 

Στις 10 του περασμένου Φεβρουαρίου ο ναός της Σμύρνης λειτουργήθηκε -για πρώτη φορά μετά το 1922- από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο

Τραπέζια με διάφορα εμπορεύματα προς πώληση είδαν έκπληκτοι μέσα ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Κρήνη (Τσεσμέ) όσοι βρέθηκαν στην περιοχή της Σμύρνης τις περασμένες μέρες με αφορμή την εκεί περιοδεία του οικουμενικού πατριάρχη.

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, αποπερατώθηκε το 1832, χτισμένος πάνω σε παλαιότερο κτίσμα που καταστράφηκε το 1821.

Τι συμβαίνει με το τουρκικό υποβρύχιο που κάνει "βόλτες" στην Κω



Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες είδηση για τουρκικό υποβρύχιο που κάνει βόλτες στην Κω. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι πρόκειται για ψυχολογικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στον ελληνικό Τύπο, καθώς η πληροφορία διοχετεύτηκε μια ημέρα ακριβώς μετά την φωτογράφιση του υποβρυχίου ΜΑΤΡΩΖΟΣ στο Καστελόριζο.

Ωστόσο τα πράγματα πιθανώς να μην είναι έτσι. Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στο οποίο έθεσε ερώτημα το Onalert.gr μας ενημέρωσαν επίσημα ότι κανένα υποβρύχιο δεν μπήκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Επίσης δεν υπάρχει απαγόρευση να κυκλοφορούν τα τουρκικά υποβρύχια στα δικά τους ύδατα. Το συγκεκριμένο μάλιστα, δεν παρέκλινε του πλου του που είχε κατεύθυνση το Αξάζ. Το εύρος του στενού της Κω, δίπλα στο οποίο βρίσκεται και το λιμάνι είναι 2,6 μίλια.

Η Τουρκία αποκλείει με ΝΟΤΑΜ τη Χίο από την υπόλοιπη Ελλάδα - ΧΑΡΤΗΣ



Μετά τις προκλήσεις στις Οινούσσες, οι Τούρκοι τώρα επιδιώκουν και πλήρη αποκλεισμό της Χίου από τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης κλίμακας άσκησης που πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο σχεδιασμός που κάνουν στην άσκηση, στην οποία συμμετέχουν και διεθνή στρατεύματα είναι το λογότερο προκλητικός. Σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ A1035/16 που έβγαλαν οι ελληνικές αρχές, αποκαλύπτεται ότι η Άγκυρα σχεδίασε άσκηση αποκλεισμού της Χίου από όλες τις πτήσεις, ακόμα και από πτήσεις εκτάκτου ανάγκης!

Υπέβαλε μάλιστα αίτημα στην ελληνική πλευρά στις 10 Μαϊου να λάβει άδεια να δεσμεύσει για την άσκηση "Λευκή Φουρτούνα" στις 16 και 17 Μαϊου, ορισμένες περιοχές, που μπορείτε να δείτε αποτυπωμένες στον διαδραστικό χάρτη του Onalert.