Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Όρραον: Η άγνωστη πέτρινη πόλη της Ηπείρου όπου διασώζονται τα καλύτερα διατηρημένα σπίτια της ελληνικής αρχαιότητας

Από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο διασώζονται, σε σπάνιες περιπτώσεις μοιάζοντας κιόλας άθικτα από τον χρόνο, κτίρια και αρχιτεκτονήματα διαφόρων ειδών- ναοί, αμφιθέατρα, στάδια, μαντεία, αγορές, νεκροπόλεις. Όχι όμως και ιδιωτικές οικίες, παρά μόνο τα θεμέλιά τους και αυτό όταν η αρχαιολογική σκαπάνη σταθεί τυχερή.

Στον ελλαδικό χώρο, τα καλύτερα διατηρημένα σπίτια των αρχαίων Ελλήνων, διατρέχοντας όλη την χρονική περίοδο από τα κλασικά έως και τα ελληνιστικά χρόνια, δε βρίσκονται στις υπώρειες της Ακρόπολης των Αθηνών, ούτε σε κάποιον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο- αλλά σε έναν γυμνό, πετρώδη λόφο της Ηπείρου, ακριβώς στα σύνορα των νομών Άρτας και Πρέβεζας.

Μυστήρια λάμψη αναστάτωσε την Κύπρο


Παρατηρήθηκε μία στιγμιαία, άκρως περίεργη και έντονη μπλε λάμψη στον ουρανό της Κύπρου νωρίς τα ξημερώματα, γύρω στις 00:30-01:00


Μετέωρο υποστηρίζουν ερασιτέχνες αστρονόμοι και αστροφυσικοί ότι είναι η μυστήρια λάμψη η οποία αναστάτωσε γύρω στα μεσάνυχτα την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ερασιτέχνες αστρονόμοι και αστροφυσικοί οι οποίοι έτυχε να κάνουν αστροπαρακολούθηση σε περιοχές Λευκωσίας και Τροόδους, παρατήρησαν το φαινόμενο, το οποίο ακολούθως μέτρησαν. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στο politis.com.cy, πρόκειται για μετέωρο που ταξίδευε με 20 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και το οποίο εξερράγη πάνω από την  περιοχή του Τροόδους. Εικάζουν ότι κατέπεσε στην κατεχόμενη Μόρφου.

Η ιστορία των πούρων


Συνυφασμένος με τους μύθους των θαλασσοπόρων και των Ισπανών κατακτητών ο καπνός καλλιεργήθηκε αρχικά από μια φυλή Ινδιάνων του Μεξικού
Οι κάτοικοι της Γηραιάς ηπείρου έμαθαν γι’ αυτόν και για το πούρο μετά το ταξίδι του Κολόμβου το 1492. Δύο ναύτες λένε, του ανάφεραν ότι οι Ινδιάνοι από την Κούβα κάπνιζαν μια πρωτόγονη μορφή τσιγάρου. Σε πολύ μικρό χρόνο οι Ισπανοί και άλλοι Ευρωπαίοι ναύτες υιοθέτησαν αυτή τη συνήθεια που στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ιταλία και στη Βρετανία. Ο καπνός θεωρείτο ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά υπήρχαν και ορισμένοι που πίστευαν πως ήταν διαβολικός και γι’ αυτό είχε απαγορευτεί από τον Φίλιππο τον 2ο της Ισπανίας και από τον Ιάκωβο τον 1ο της Αγγλίας.