Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας: Το μυστικό του θαύματος της αρχαιότητας

Αρχαιολόγος ανακάλυψε πώς οι Αιγύπτιοι μπορεί να έφτιαξαν ευθυγραμμισμένη τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.
Ήταν πριν από περίπου 4.500 χρόνια όταν ο Αιγύπτιος Φαραώ Κουφού κατασκεύασε τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες που στέκονται σε ύψος 138 μέτρων στο οροπέδιο της Γκίζας. Από τους αρχαίους συγγραφείς θεωρούνταν «θαύμα του κόσμου».
Φαίνεται πως οι κατασκευαστές της πυραμίδας είχαν κατά κάποιο τρόπο σχεδιάσει αυτό το αρχαίο θαύμα με απίστευτη ακρίβεια. Η πυραμίδα του Khafre και η κόκκινη πυραμίδα είναι επίσης ευθυγραμμισμένες με μεγάλο βαθμό ακρίβειας.

Η ΕΕ καταργεί την θερινή ώρα; - Πώς θα επηρεάσει τις ζωές μας;

Δύο φορές τον χρόνο όλοι μας χάνουμε κάποιο ραντεβού, κάποια υποχρέωση γιατί ... αλλάζει η ώρα. Είναι η θερινή και η χειμερινή με το σώμα μας ν΄ αρνείται να «δώσει» την μία παραπάνω ώρα ύπνου που κερδίζουμε στις αλλαγές.
Συχνά μάλιστα, είναι και αντικείμενο… γκρίνιας αυτή η μία χαμένη ώρα ύπνου, όταν πηγαίνουμε τα ρολόγια μας μπροστά τον Μάρτιο όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.
Ωστόσο, ελάχιστοι είναι όσοι γνωρίζουν επακριβώς γιατί γίνεται όλη αυτή η διαδικασία ή τι θα σήμαινε στην ουσία η κατάργηση της θερινής ώρας.
Προτού όμως συνεχίσουμε, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι η… «κανονική» ώρα, η πιο σωστή ηλιακά, είναι η χειμερινή. Η θερινή ώρα ωστόσο, είναι ένας έξυπνος τρόπος που σκαρφίστηκε ο άνθρωπος για να εξοικονομεί ενέργεια και όχι μόνο!

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΗ ΓΗ ΕΡΕΥΝΑ (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. ΕΛΛ.ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ)



 ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΗ ΓΗ ΕΡΕΥΝΑ (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. ΕΛΛ.ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ)

Η ιστορική «διαφωνία» Αριστοτέλη και Ηροδότου για τα Μαθηματικά (φωτο)

Από όσες πηγές έχουν «ξεθαφτεί» από την αρχαιότητα, φαίνεται πως ανάμεσα στους αρχαίους Ελληνες υπήρχε μια διχογνωμία για την προέλευση των μαθηματικών. Ηταν προϊόν εσωτερικής αναζήτησης και φιλοσοφίας, ή προέκυψαν από τις πρακτικές ανάγκες των ανθρώπων;
Οσο και να φιλοσοφούσαν οι αρχαίοι γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η απάντηση δεν θα μπορούσε να δοθεί χωρίς να ανατρέξουν σε έναν παλαιότερο πολιτισμό από τον δικό τους, τον Αιγυπτιακό, από όπου προέρχεται και η «γέννηση» της μαθηματικής επιστήμης.
Προϊόν πνευματικής αναζήτησης ή ανθρώπινης ανάγκης;  
Οι αναφορές στους Αιγυπτίους συναντιούνται συχνά στα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Ο Ηρόδοτος στο βιβλίο του «Ιστορίαι» αναφέρει πως η γεωμετρία ανακαλύφθηκε από τους Αιγύπτιους για χάρη της... φορολογίας. Οταν ο Νείλος ξεχείλιζε, έπρεπε να υπολογιστούν οι αγροτικές εκτάσεις που χάθηκαν. Ετσι δόθηκε η αφορμή για την επινόηση της γεωμετρίας, η οποία εκ των υστέρων μεταφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα.