Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ιστορικοί Χάρτες του Αιγαίου Πελάγους

Το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, από πολλές απόψεις, είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες θαλάσσιες περιοχές του Κόσμου. Από αρχαιότατων χρόνων, ήταν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, με τον σπουδαιότερο, τον Αρχαίο Ελληνικό, να έχει δημιουργηθεί στις ακτές του. Οι ιδέες που γεννήθηκαν στα νησιά και στις χερσονήσους της θάλασσας αυτής, επηρέασαν καθοριστικά τους πολιτισμούς των δυτικών χωρών. Στην ανάρτηση αυτή, παρουσιάζεται μία συλλογή από ιστορικούς χάρτες του Αιγαίου, που δημιουργήθηκαν κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα και την Πρώιμη Νεότερη Περίοδο. 

Επαναπατρισμός θραύσματος λίθινου αγωγού από την Αρχαία Ολυμπία

Γερμανός πολίτης το παρέδωσε στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο. Όπως ανέφερε το θραύσμα προερχόταν πιθανόν από το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας και βρισκόταν παρανόμως στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1930.

Επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία ένα θραύσμα από μαρμάρινο αγωγό, που είχε αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα. Το αρχαίο αντικείμενο παραδόθηκε από Γερμανό πολίτη στα γραφεία της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

«Μυρίζει» Ελλάδα η Ιερουσαλήμ: Βρέθηκε αρχαίο μωσαϊκό με ελληνική επιγραφή ηλικίας 1.500 χρόνων στην Παλιά Πόλη!

Παντού Ελλάδα. 1 χλμ βόρεια της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ βρέθηκε ένα εξαιρετικά σπάνιο αρχαίο λείψανο και ένα ιστορικό ντοκουμέντο.
Πρόκειται για ένα μωσαϊκό πάτωμα ηλικίας 1.500 χρόνων πάνω στο οποίο υπάρχει μία ελληνική επιγραφή. Η ανακάλυψη είδε το φως στη διάρκεια εργασιών εγκατάστασης υπόγειων καλωδίων τηλεπικοινωνίας.
Η επιγραφή αναφέρει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιουστινιανό του 6ου αιώνα, καθώς και τον Κωνσταντίνο, ο οποίος υπηρέτησε ως ηγούμενος εκκλησίας η οποία ιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό στην Ιερουσαλήμ.

Επανάσταση: Ρωσικό δεξαμενόπλοιο ολοκλήρωσε το πρώτο ταξίδι μέσω της Βόρειας θαλάσσιας Διαδρομής. Η ΡΩΣΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ρωσικό παγοθραυστικό δεξαμενόπλοιο Christophe de Margerie  έγραψε ιστορία καθώς έγινε το πρώτο εμπορικό πλοίο που πραγματοποιεί ταξίδι μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, παραδίδοντας υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νορβηγία στη Νότια Κορέα, μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.
 Το πλοίο είχε ξεκινήσε από το Hammeerfest της Νορβηγίας και κατέληξε στο Boryeong της Νότιας Κορέας μετά από ένα ταξίδι που διήρκησε 6,5 ημέρες.
Το Christophe de Margerie είχε μέση ταχύτητα 14 κόμβους (περίπου 28 χλμ. / Ώρα) και αναγκάστηκε να περάσει και μέσα από πάγους πάχους 1,2 μέτρων.

Ερμητικά κλειστά τα στόματα των Τραπεζιτών στα Βραχώδη Όρη

Ανάμεσα στις χιονισμένες βουνοκορφές στα Βραχώδη Όρη, συγκεκριμένα στο θέρετρο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, πραγματοποιούν την ετήσια συνάντησή τους οι κορυφαίοι τραπεζίτες και οικονομολόγοι του κόσμου.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη νομισματική πολιτική στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.


«Να στηρίξουμε μια δυναμική παγκόσμια οικονομία», είναι το μότο του φετινού συμποσίου που διοργανώνει από το 1978 η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της πολιτείας του Κάνσας, μιας από τις 12 περιφερειακές κεντρικές τράπεζες που συνθέτουν από κοινού την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Δήμαρχος Βενετίας: «Όποιος φωνάζει στην πόλη μου Αλλάχ Άκμπαρ, θα πυροβολείται»

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του δημάρχου Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, να δώσει εντολή στους αστυνομικούς της πόλης του να πυροβολούν οποιονδήποτε φωνάξει τη φράση «Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Ρόδος: Ο δήμος θα «εξαπολύσει» 200.000 πασχαλίτσες για να σωθούν οι ιβίσκοι!

Με ψεκασμούς προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια ο δήμος Ρόδου να καταπολεμήσει επικίνδυνο ασιατικό έντομο που χτυπά τα φυτά του νησιού, χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα και έτσι ξεκινά πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησής του
Έναν καινοτόμο και οικολογικό τρόπο βρήκε ο δήμος της Ρόδου για να καταπολεμήσει ασθένεια που έχει προσβάλλει κυρίως τον ιβίσκο, αλλά και πολλά άλλα καλλωπιστικά φυτά και καλλιέργειες. Πρόκειται για ασθένεια, η οποία έχει προέλθει από έντομο που έχει έρθει από την Ασία εδώ και τρία χρόνια στο νησί. Ο τρόπος; Διακόσιες χιλιάδες πασχαλίτσες θα αφεθούν ελεύθερες στο νησί για να «εξολοθρεύσουν» το επικίνδυνο ξενόφερτο έντομο.

Εντυπωσιακό: Φωτογράφισαν με λεπτομέρεια «κόκκινο σούπερ-γίγαντα» του διαστήματος

Ο Αντάρης (Antares) βρίσκεται 550 έτη φωτός από τη Γη - Πρόκειται για τις πρώτες πιο λεπτομερείς φωτογραφίες άστρου μετά τον ήλιο

Ένα σημαντικό επίτευγμα πέτυχαν αστρονόμοι που κατάφεραν να απαθανατίσουν για πρώτη φορά με λεπτομέρεια ένα άλλο άστρο εκτός του ήλιου.

Πρόκειται για τον «κόκκινο σούπερ-γίγαντα» Αντάρη (Antares), το αστέρι που βρίσκεται στην καρδιά του σχηματισμού του Σκορπιού.

Νεμέα: Νέα ταφικά μνημεία στο μυκηναϊκό νεκροταφείο

Δείτε φωτογραφίες από τις ανακαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης στα Αηδόνια Νεμέας
Νέα ταφικά μνημεία εντοπίστηκαν και μελετήθηκαν κατά τη δεύτερη περίοδο της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στα Αηδόνια Νεμέας που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών συνίσταται σχεδόν αποκλειστικά από θαλαμοειδείς τάφους, οργανωμένους σε συστάδες. Οι θαλαμοειδείς είναι τάφοι λαξευμένοι στο φυσικό βράχο και αποτελούνται από τρία τμήματα: το δρόμο, ένα κατηφορικό διάδρομο που οδηγεί από την επιφάνεια του εδάφους στο στόμιο, την είσοδο δηλαδή του τάφου, που φράσσεται με ακανόνιστα τοποθετημένους λίθους, σφραγίζοντας τον υπόγειο ταφικό θάλαμο.

Προειδοποίηση SOS για κίνδυνο έκρηξης στα Airbus A350

Εξαιτίας προβλήματος σε μια υδραυλική αντλία - Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, πάνω από 100 αεροσκάφη έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα, και πραγματοποιούν πτήσεις με τις αεροπορικές εταιρείες Lufthansa (LHAG.DE), Singapore Airlines (SIAL.SI), Cathay Pacific (0293.HK) και Qatar Airways
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ζήτησε να επανελεγχθούν τα αεροσκάφη Airbus A350, καθώς υπάρχει κίνδυνος έκρηξης εξαιτίας προβλήματος σε μια υδραυλική αντλία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, πάνω από 100 αεροσκάφη έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα, και πραγματοποιούν πτήσεις με τις αεροπορικές εταιρείες Lufthansa (LHAG.DE), Singapore Airlines (SIAL.SI), Cathay Pacific (0293.HK) και Qatar Airways.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ : Η Γερμανία πήρε πίσω άρον άρον χρυσό αξίας 31 δισ. δολαρίων από Νέα Υόρκη και Παρίσι

Η κεντρική τράπεζα δικαιολόγησε την κίνησή της εξηγώντας πως με την επιστροφή των ράβδων χρυσού, προσβλέπει στην επιστροφή και «της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης» στη γερμανική αγορά και κοινή γνώμη.

«Ωστόσο πρόκειται και για μία αναγνώριση πως έχουν αλλάξει οι καιροί: οι Γερμανοί δεν ανησυχούν πια για μία ενδεχόμενη αρπαγή των αποθεμάτων χρυσού από τη Ρωσία, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», σχολιάζει το CNN.

Άλλωστε γερμανική κεντρική τράπεζα δεν χρειάζεται πια να φυλάει τον χρυσό της στο Παρίσι, για την περίπτωση διμερούς συναλλαγής μεγάλης αξίας. Πλέον και οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο κοινό νόμισμα.

Η πρώτη ανύψωση αερόστατου στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1890. Η πρώτη περιγραφή της Αθήνας από ψηλά

Το 1786, ο Αδαμάντιος Κοραής πληροφορούσε τον φίλο του Πρωτοψάλτη, για το "περίεργον" αλλά και "οφελείας άξιον μετά καιρόν" εύρημα των αδερφών Μογκολφιέρι, που δεν ήταν άλλο από το αερόστατο. Εκατόν τέσσερα χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 1890, το αερόστατο θα γινόταν για πρώτη φορά από κοντά αντικείμενο θαυμασμού από τους κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι για πρώτη φορά στην ζωή τους θα έβλεπαν ανύψωση της τόσο παλιάς αυτής εφεύρεσης. Ήταν η πρώτη ανύψωση αερόστατου στα όρια του ελληνικού κράτους και αυτό οφειλόταν στον Έντουαρντ Σπελτερίνι.

Ολλανδία: Βρέθηκε βαν γεμάτο φιάλες αερίου σε χώρο συναυλίας - Τελευταία στιγμή απετράπη μακελειό

Από τις αρχές της Ολλανδίας κρατείται ένας Ισπανός που οδηγούσε ένα λεωφορείο με ισπανικές πινακίδες που έφερε φιάλες αερίου κοντά σε χώρο ροκ συναυλίας στο Ρότερνταμ.
Σύμφωνα με δικαστική πηγή της Ολλανδίας δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στη Βαρκελώνη.
Παρότι η ισπανική αστυνομία προειδοποίησε την Ολλανδία για πιθανό κίνδυνο επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Μαασίλο, όπου θα έπαιζε το καλιφορνέζικο συγκρότημα Allah-Las, η πληροφορία είχε σχέση με έρευνες της ισπανικής πολιτοφυλακής που διεξάγονται εδώ και καιρό και όχι με τις δύο επιθέσεις με οχήματα στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς στην Καταλονία, όπου σκοτώθηκαν 15 άτομα.

Πέφτουν «σαν τις μύγες» αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μόλις απογειώνονται από τη βάση του Ιντσιρλίκ – Τα καταρρίπτει η Τουρκία;

Περίεργες συμπτώσεις που επαναλαμβάνονται…παύουν να είναι περίεργες και ανήκουν στην θεωρία που λέει ότι «κάτι γίνεται» το οποίο απλά δεν ανακοινώνεται ανάμεσα σε Τούρκους και Αμερικανούς στρατιωτικούς.  Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1B Predator «πέφτουν σαν τις μύγες» μόλις απογειώνονται από την βάση του Ιντσιρλίκ στη ΝΑ Τουρκία. Τα αίτια παραμένουν άγνωστα ενώ πλέον έχουν αρχίσει να ακούγονται «διάφορες φωνές».