Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Σε αρειανό βουνό ύψους 5 χιλιομέτρων θα αναρριχηθεί το ρομπότ Curiosity



Το Όρος Σαρπ υψώνεται στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ. Ο κύκλος σημειώνει την περιοχή προσεδάφισης (NASA/JPL-Caltech/ESA/DLR/FU Berlin/MSSS)


Λίγο καιρό μετά την άφιξή του στον Άρη τον Αύγουστο, ο τελευταίος ρομποτικός εξερευνητής της NASA θα αναρριχηθεί σε ένα παράξενο όρος, στο οποίο οι επιστήμονες μόλις έδωσαν το όνομα Όρος Σαρπ.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής βάφτισαν το εξωγήινο βουνό την περασμένη εβδομάδα προς τιμήν του Ρόμπερτ Σαρπ (1911-2004), ενός πρωτοπόρου της πλανητικής επιστήμης, ο οποίος συμμετείχε στις πρώτες αμερικανικές αποστολές στον Άρη και είχε ως μαθητές πολλούς από τους κορυφαίους επιστήμονες του χώρου.

Κύπρος: Το ρωσικό δάνειο έσωσε την κυπριακή οικονομία!


       

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλής δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι δεν θα ξεφύγει από τις κυβερνητικές στοχεύσεις η μείωση μέχριο το 2013 του ελλείμματος, στο 0,5% του ΑΕΠ, χάρη και στο ρωσικό δάνειο.

Για τη φετινή χρονιά, ο υπουργός επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κύπρου να διατηρήσει μεταξύ του 2,5 και του 2,7% το έλλειμμα του ΑΕΠ, ενώ εκτίμησε ότι από το 2014 αναμένεται ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, με την βοήθεια του χαμηλότοκου ρωσικού δανείου των 3 δισ. ευρώ..

Ο κ. Σιαρλής αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση, σχετικά με τη νομοθεσία που θα προωθηθεί για τη διασφάλιση του δημοσιονομικού πλαισίου.

Και σε εμάς έδιναν αλλά  αρνηθήκαμε ....

ΠΗΓΗ : defencenet.gr

Ένα μικρό χωριό στις Σέρρες ... αντιστέκεται ακόμα: Επανέφεραν τη δραχμή!


       



Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Τύπου της Κυριακής", για ένα μικρό χωριό στις Σέρρες μετά από λαϊκή συνέλευση του χωριού Πηγή στις Σέρρες, οι κάτοικοι αποφάσισαν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους και τη… δραχμή!

Είναι το πρώτο ελληνικό χωριό το οποίο υιοθετεί αυτή την πρακτική, η οποία εφαρμόζεται σε χωριά της Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας. Η πανέμορφη Πηγή Σερρών αποφάσισε να γυρίσει νομισματική σελίδα την προηγούμενη Κυριακή, ανήμερα της Εθνικής Επετείου. «Με αυτόν τον τρόπο κάναμε τη δική μας επανάσταση κατά του… ευρώ. Καλό και ‘χρυσό’ το ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά μας έχει δώσει πολλές στεναχώριες. Τουλάχιστον με τη δραχμούλα ήσουν πιο ήσυχος…», είπε η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Όλγα Κεχαγιά.

Το μυστήριο του Ήτα της Τρόπιδος, μεγαλώνει!


Ένα νέο εύρημα στο λαμπερό Ητα της Τρόπιδος, από την ερευνητική ομάδα του Space Telescope Science Institute, βρίσκεται στο επίκεντρο των επιστημόνων. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς το Ητα της Τρόπιδος διαθέτει χαρακτηριστικά που εδώ και δύο αιώνες προβληματίζουν και εντυπωσιάζουν.
  Για πολλά χρόνια οι ερευνητές αντιμετώπιζαν το Ητα, ως ένα γιγάντιο άστρο, μέχρι που  διαπίστωσαν πως είναι ένα μικρό αστρικό σμήνος το οποίο διαθέτει δύο υπερμεγέθη άστρα. Και τα δύο μαζί έχουν μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και φωτεινότητα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτόν.

Θα χάσει ο Putin τον ύπνο του από τη Μοζαμβίκη;



Προορίζεται η φτωχή Μοζαμβίκη να αναμορφώσει τις διεθνείς ενεργειακές (και άρα γεωπολιτικές) ισορροπίες; Ο Steve LeVine, καθηγητής του GeorgetownUniversity, εταίρος του New America Foundation και αρθρογράφος του foreignpolicy.com πιστεύει ακριβώς αυτό.

Η ιταλική ΕΝΙ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που προτίθεται να εξορύξει στα ανοιχτά της  Μοζαμβίκης υπολογίζονται πλέον στα 6,5 δις. βαρέλια, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεών της για 5 δις. βαρέλια. Πλάι σε αυτά βρίσκονται άλλα 5 δις. βαρέλια σε κοιτάσματα υπό την εκμετάλλευση της Anadarko.