Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Η Μάχη στα Δερβενάκια και η στρατηγική ιδιοφυΐα του Κολοκοτρώνη απέναντι στον Δράμαλη

Η Μάχη στα Δερβενάκια είναι μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη για την Επανάσταση, με την κάθοδο στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπό τον ικανότατο Μαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη.

Αρχίζουν το 2019 οι γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο, σε Πατραϊκό και Κατάκολο

Από το 2019 αρχίζουν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και στο Κατάκολο, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, εξελίσσεται εκστρατεία για την προώθηση των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη που δεν είχαν προσελκύει ενδιαφέρον κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προηγήθηκαν.

Ημέρα Σκοτεινής Ύλης: Προσπάθειες από επιστήμονες να φωτίσουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος

Προκειμένου να μάθει περισσότερα η διεθνής κοινή γνώμη για την προσπάθεια των επιστημόνων να φωτίσουν ένα από τα μεγάλα μυστήρια του σύμπαντος γιορτάζεται φέτος για δεύτερη χρονιά η Ημέρα Σκοτεινής Ύλης (Dark Matter Day).
Λιγότερο από το 5% της συνολικής μάζας και ενέργειας του σύμπαντος αποτελεί την ύλη από την οποία έχουν φτιαχτεί οι γαλαξίες, τα άστρα, οι πλανήτες και φυσικά εμείς οι άνθρωποι. Η λεγόμενη σκοτεινή (δηλαδή άγνωστη) ύλη αποτελεί περίπου το 85% της συνολικής μάζας του σύμπαντος και το 26,8% της συνολικής μάζας και ενέργειας του σύμπαντος.

Πολεμικό κλίμα φτιάχνει η Άγκυρα ενόψει της γεώτρησης του «Πορθητή» στην Αλάνια-1 – Ηχούν οι σειρήνες στα Κατεχόμενα

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής βρίσκεται καθοδόν προς τον πρώτο του γεωτρητικό στόχο Alania -1  στα νότια παράλια της Τουρκίας εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ ήδη η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει και σε δεύτερη γεώτρηση στην περιοχή της Μερσίνας και έχει αγοράσει ένα δεύτερο γεωτρύπανο επιχειρώντας να μπει άμεσα στο ενεργειακό παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου «αρπάζοντας» βέβαια πράγματα που δεν είναι δικά της.

Κύπριος υπουργός Άμυνας: «Όλα βαίνουν ομαλά στην κυπριακή ΑΟΖ»

Ο Κύπριος Υπουργός Σάββας Αγγελίδης ανέφερε σήμερα οτι «στόχος του Υπουργείου Αμυνας της Κύπρου, σε συνεργασία με όλες τις Υπηρεσίες της χώρας είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, κατά την διάρκεια της Πολυεθνικής Ασκησης «Νέμεσις 2018», που διεξάγεται σήμερα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός είπε πως στην άσκηση «συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις από Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και Υπηρεσίες άλλων χωρών και ιδιωτικών εταιρειών.

Ρωσία: Στις 3 Δεκεμβρίου η επόμενη επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η επόμενη επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Βομβαρδισμός της Κέρκυρας: τα αντιτορπιλικά "Σπέτσες" και "Ψαρά" κυριαρχούν επί των Ιταλών

Σαν σήμερα στις 31 Οκτωβρίου του 1940 τα αντιτορπιλικά μας "Σπέτσες" και "Ψαρά" καταφτάνουν στα αλβανικά παράλια, απέναντι από την Κέρκυρα, όπου αποβιβάζονται ιταλικά στρατεύματα. και τους βομβαρδίζουν για μιάμιση ώρα.

Στις 30 Οκτώβρη, τρίτη μέρα του πολέμου ο ελληνικός στρατός πιέζονταν από τους ιταλούς στο νότιο αριστερό τομέα του μετώπου και το Γενικό Στρατηγείο, προκειμένου να ανακουφίσει τα αμυνόμενα τμήματα ζήτησε τη συνδρομή του Ναυτικού.

Αλβανός ιατροδικαστής αλλοίωσε πολύτιμα στοιχεία στη σορό του Κωνσταντίνου Κατσίφα – Σοκάρουν οι νέες μαρτυρίες

Είδαμε την σορό του Κωνσταντίνου Κατσίφα, πλυμένη και με ραμμένα τραύματα, λέει ο δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος, που είδε το άψυχο κορμί του 35χρονου, παρουσία του Έλληνα ιατροδικαστή, για μόλις πέντε λεπτά.
Αίσθηση προκαλεί πως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του 35χρονου, η σορός είχε πλυθεί και τα τραύματα είχαν ήδη συρραφεί όταν έφτασε εκεί ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, δηλαδή πολύτιμα στοιχεία είχαν αλλοιωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι αξιόπιστη η όποια εξέταση της σορού γίνει εκ των υστέρων.