Η Ελλάδα de Facto εκτός Σένγκεν! Ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν το «γερμανικό παράδειγμα» επιβολής εξονυχιστικών ελέγχων στους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα, καθώς μετά την περίπτωση της Γερμανίας με τους νέους αυστηρότερους ελέγχους και την Ιταλία που επιβάλει δειγματοληπτικούς έλεγχους στους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα τις οποίες χαρακτηρίζει «ευαίσθητες», τη σειρά παίρνει το Βέλγιο.
Συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Ε.Ε, τις Βρυξέλλες, επιβάτες πτήσης από την Αθήνα έπρεπε να υποστούν αυστηρούς ελέγχους στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα με συνέπεια να υπάρξει ταλαιπωρία και αγανάκτηση, από τους -και επισήμως πλέον- πολίτες της τρίτης ευρωπαϊκής κατηγορίας».
Υπό τον φόβο εισόδου στην χώρα παράτυπων και παράνομων μεταναστών με πλαστά ελληνικά έγγραφα και λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα με τις αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται σε συναγερμό για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες, οι έλεγχοι των επιβατών στις πτήσεις από την Ελλάδα, γίνονται σιγά – σιγά καθεστώς.