Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ιπποκράτης εγχειρήσεις στον εγκέφαλο και στην καρδιά, πριν 2500 χρόνια

Γεννήθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα στην Κω, όπου και σπούδασε ιατρική, στο φημισμένο Ασκληπιείο. Μαθήτευσε κοντά σε σοφιστές, φιλοσόφους, αλλά και κοντά στον Ηρόδικο, που θεωρείται ο θεμελιωτής της ιατρικής γυμναστικής.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ξεκίνησε να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη, προκειμένου να επιμορφωθεί. Θεωρούσε ξεπερασμένο τον τρόπο που ασκούνταν η ιατρική μέχρι τότε και πίστευε πως ταξιδεύοντας, θα μπορούσε να εφοδιαστεί με την απαραίτητη γνώση, αλλά και εμπειρία για να εξασκήσει την ιατρική.

Ιώ η Ίσιδα των Αιγυπτίων

Σύμφωνα με την προϊστορία αλλά και όπως επεσημαίνει ο Παυασανίας (Κορινθιακά, κεφ. 16, παραγρ. 1) η Ιώ ήταν κόρη του Ίασου και της Μελίας ή της Λευκάνης που ήταν Ιέρεια της Ήρας.

«Ἰὼ μὲν οὖν Ἰάσου θυγάτηρ, εἴτε ὡς Ἡρόδοτος ἔγραψεν εἴτε καθ' ὃ λέγουσιν  Ἕλληνες…» . 
Αλλά και στον Απολλόδωρο διαβάζουμε σχετικά:
«…Ἄργου δὲ καὶ Ἰσμήνης τῆς Ἀσωποῦ παῖς Ἴασος, οὗ φασιν Ἰὼ γενέσθαι..» ( Β΄, 1, 3) Εννοείται πως ο Άργος που αναφέρεται ως πατέρας του Ίασου, δεν είναι ο Πανόπτης αλλά ο γιός του Άπιδος. Ενώ ο Πανόπτης Άργος ήταν γιός του Αγήνωρα γιού του Έκβασου. Γιατί όπως αντιλαμβανόμαστε δεν θα μπορούσε να ήταν ο παππούς της Ιώς, που μπήκε ως φύλακας από την Ήρα. Όμως ως ανηψιός της, εγγονός  του θείου της Αγήνορα φαίνεται πολύ πιο φυσικό. Επίσης έτσι έρχεται σε φυσική ροή η γενεαλογία έως τον Δαναό και τον Γελάνωρα.

Αρχαία ελληνική μυθολογία - Μύθοι ή κρυπτογραφημένα ιστορικά γεγονότα;

Οι περιγραφές του Ομήρου στην "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια" και του Ησίοδου στη "Θεογονία" και στα "Έργα και Ημέραι", είναι απλά και μόνο αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας τους; Ο Ηλίας Μαριολάκος, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταθέτει την ενδιαφέρουσα επιστημονική του άποψη.

"Πολλοί πιστεύουν ότι οι ελληνικοί μύθοι είναι φανταστικές ιστορίες. Κατά τη γνώμη μου, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, τουλάχιστον σχετικά με το θέμα των γεωγραφικών και φυσικών-ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών του Ατλαντικού Ωκεανού και γενικότερα των ωκεανών, όπως αυτά περιγράφονται κυρίως από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τα Ορφικά και τον Πλούταρχο", υποστηρίζει στην έρευνά του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Τι σημαίνει η φράση «φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας»

Ο Περικλής του Ξανθίππου ο Χολαργεύς (από τις λέξεις περί και κλέος δηλαδή o περιτριγυρισμένος από δόξα, περίδοξος, περίπου 495-429 π.Χ.) ήταν Αρχαίος Έλληνας πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π.Χ., γνωστού και ως «Χρυσού Αιώνα», και πιο συγκεκριμένα της περιόδου μεταξύ των Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η δύναμη, δόξα και η φήμη την οποία χάρισε στην Αρχαία Αθήνα, δικαιώνουν απόλυτα το χαρακτηρισμό του Χρυσού Αιώνα.

Βρέθηκε στον Πειραιά Αρχαία Ναυτική βάση

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η 2.500 ετών ναυτική βάση είναι μια από τις μεγαλύτερες του αρχαίου κόσμου και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση της Αρχαίας Ελλάδας. Σπουδαία ευρήματα έφερε στο φως η θαλάσσια αρχαιολογία στο Λιμάνι του Πειραιά, καθώς αρχαιολόγοι από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους, υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν τα ερείπια μιας αρχαίας ναυτικής βάσης η οποία χρονολογείται από το 493 π.Χ. και ήταν το "κλειδί" για τη νίκη στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

To Αρχαίο DNA ξαναγράφει ένα νέο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής προϊστορίας

Οι σύγχρονοι ερευνητές του αρχαίου DNA «ξαναγράφουν» ένα από τα βασικά κεφάλαια της ευρωπαϊκής προϊστορίας. Νέα μελέτη διεθνούς διεπιστημονικής ομάδας αποδεικνύει με βεβαιότητα ότι οι πρώτοι νεολιθικοί Βορειοευρωπαίοι αγρότες, στους οποίους οφείλεται η εξάπλωση της γεωργίας σε όλη την Ευρώπη, ήταν μετανάστες από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Τουρκία. Μετακινήθηκαν μαζικά μέσω των Βαλκανίων πριν από 7.500 χρόνια, εγκαταστάθηκαν σε βόρειες περιοχές τις οποίες μέχρι τότε κατοικούσαν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, διέδωσαν ιδέες, νέες στρατηγικές επιβίωσης και έβαλαν τον πρώτο «σπόρο» για την εξέλιξη της αγροτικής οικονομίας.

Ο μύθος του Αχελώου

Ο Αχελώος ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, πατέρας των Νυμφών και των Σειρήνων, αλλά και προπάτορας όλων των ποταμών. Άλλωστε το ίδιο το όνομά του εκφράζει γενικότερα την έννοια των ποταμών και των χειμάρρων.
Η ρίζα αχ– δηλώνει το νερό και εμφανίζεται στις ονομασίες και άλλων ποταμών και υδάτινων στοιχείων. (Άραχθος, Αχάμας, Αχάτης, Αχαϊα πηγή στη Μεσσηνία, Αχέρων, Ίναχος παραπόταμος του Αχελώου), ενώ το δεύτερο συνθετικό λώιος, λώων δηλώνει τον καλύτερο. Ο Όμηρος αναφέρεται σε ομώνυμο ποταμό στη Μικρά Ασία κοντά στο όρος Σίπυλο. Αλλά όπως αναφέρει ο Στραβών, με το ίδιο όνομα ήταν γνωστοί δύο ακόμη ποταμοί.

Όταν ο Θεμιστοκλής βρέθηκε στη Περσική αυλή

Γύρω στα 471 π.Χ. ο Θεμιστοκλής, έχοντας αποκτήσει εχθρούς εντός και εκτός των Αθηνών, οστρακίζεται. Η δύναμη και το γόητρό του μετά τους Περσικούς Πολέμους είχαν γεννήσει χρόνια πριν την καχυποψία και τον φθόνο πολλών συμπολιτών του. Η Σπάρτη, από την άλλη, έβλεπε στον Θεμιστοκλή έναν επικίνδυνο για τα συμφέροντά της πολιτικό άνδρα, που προωθώντας την οχύρωση της Αθήνας (ο Θεμιστοκλής είναι που θα αρχίσει την οικοδόμηση των Μακρών Τειχών) και την ανάπτυξη της ναυτικής δύναμης της πόλης, έθετε σε κίνδυνο την ηγεμονία της στην Ελλάδα.

Εγκαθίσταται αρχικά στο Άργος, απ’ όπου όμως θα φύγει, όταν οι Σπαρτιάτες θα τον κατηγορήσουν για συμμετοχή στη προδοτική δράση του βασιλιά τους Παυσανία και θα ζητήσουν να δικαστεί. Αφού περάσει από την Κέρκυρα, το βασίλειο των Μολοσσών και τη Μακεδονία, ο νικητής της Σαλαμίνας θα καταλήξει στην αυλή του Πέρση βασιλιά, του Αρταξέρξη, γιού του Ξέρξη…

Νεάντερταλ και η εξαφάνιση τους

Μια νέα θεωρία για τη μυστηριώδη εξαφάνιση των Νεάντερταλ ρίχνουν οι επιστήμονες του Cambridge University. Ο σύγχρονος άνθρωπος εξολόθρευσε τους Νεάντερταλ με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι κατακτητές σκότωναν μαζικά τους ιθαγενείς  στην Αμερική. Εμείς μεταδόσαμε στους Νεάντερταλ νόσους που το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει

Η γενετική ομοιότητα ήταν η αχίλλειος πτέρνα
Νεάντερταλ που ζούσαν στην Ευρώπη πριν από περίπου 50.000 χρόνια, μπορεί να μολύνθηκαν με ασθένειες, οι οποίες ήρθαν από τους προγόνων του ανθρώπου (Homo sapiens), όταν μαζικά μετανάστευσαν από Αφρική. Οι ασθένειες αυτές μπορεί να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ όπως περιγράφει μια νέα βρετανική έρευνα.

Ο Αλήτης και ο χρησμός του Μάντιου της Δωδώνης

O Αλήτης, καταγόταν από την μεριά του πατέρα του από τον Ηρακλή, που ήταν και δισέγγονος του. Από τη μητέρα του καταγόταν από τον Ιόλαο, τον ανιψιό του Ηρακλή.

Το όνομα, του σημαίνει «περιπλανώμενος» του δόθηκε από τον πατέρα του, γεννήθηκε την εποχή της μετανάστευσης των απογόνων του Ηρακλή, όταν τον πατέρας του τον κυνήγησαν για δολοφονία κι έτσι πήγανε από πόλη σε πόλη (βλέπε εγκυκλοπαιδικά λεξικά: Ηρακλείδες).

"Ελ Μελτίν" η Ελληνική πόλη της Τυνησίας

Η Τυνησία κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους από την περίοδο του ανθρώπου του Κρομανιόν. Οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην Τύνιδα περίπου το 1200 π.χ. Την Ελληνική αποίκηση ακολούθησαν οι Φοίνικες οι οποίοι και δημιούργησαν την Καρχηδόνα η οποία υπήρξε αντίπαλος της Ρώμης.

Όταν πρόβατα και αγελάδες έπεφταν με αλεξίπτωτα

Κατά την εισβολή των Ιταλών στην Αβησσυνία, όταν ιταλικές δυνάμεις απελπιστικά ζητούσαν τα αναγκαία εφόδια για να διασχίσει την αφιλόξενη έρημο Danakil, μια λύση θα μπορούσε να τους σώσει από βέβαιο θάνατο:  η ιπτάμενη γραμμή ανεφοδιασμού, η οποία έδωσε στους στρατιώτες τα αναγκαία αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των νωπών κρεάτων .