Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Μάνος Δανέζης: Η επιστήμη φέρνει την πραγματική επανάσταση

Ο Δρ. Μάνος Δανέζης, καθηγητής αστροφυσικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με διεθνή ερευνητική δραστηριότητα, ευρέως γνωστός τα τελευταία χρόνια στο κοινό με τηλεοπτικές εκπομπές και σειρά ομιλιών σε πανεπιστημιακές αίθουσες και κοινωνικούς χώρους, οραματίζεται και εμπνέει τους πολίτες για μια μεγάλη πολιτισμική επανάσταση που θα βασίζεται στα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης.
Μια επανάσταση νέας ατομικής και κοινωνικής συνειδητότητας, που ήδη αρχίζει να διαμορφώνεται, δεν μοιάζει με τίποτα από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και βασίζεται στη νέα κοσμοαντίληψη που βασίζεται στην επιστημονική γνώση, πολλές πτυχές της οποίας παραμένουν επίτηδες κρυμμένες μόνο στα συρτάρια των εξουσιαστικών ελίτ…
Ένας νέος κόσμος είναι εφικτός – και υπάρχει μέσα μας

Τρόμος Κενού (Horror Vacui)

Λέμε συχνά μια κοινοτοπία: «Η φύση αποστρέφεται το κενό». Αυτή η ρήση τελικά έχει δικαιωθεί επιστημονικά, μέσα από πολλές ανατροπές της και μπορεί να προαναγγέλλει ή ένα τέλμα, αν το κενό δεν καλυφθεί όπως πρέπει, ή κάτι καινούργιο, καλό ή κακό που θα έλθει νομοτελειακά.
Δεν θα μπω στον πειρασμό να την αντιστοιχήσω με τη σημερινή πολιτική μας κατάσταση η οποία παρουσιάζει προφανή κενά.
Νομίζω όμως πως αξίζει να τη δούμε ιστορικά, γιατί κρύβει μια μεγάλη και διαχρονική φιλοσοφική, θεολογική και επιστημονική συζήτηση, που ξεκίνησε στην ελληνική αρχαιότητα και φτάνει στο σήμερα.
Ο Πλάτωνας απέκλειε την ύπαρξη κενού αφού γι’ αυτόν τα πράγματα είναι υλοποίηση ενός απόμακρου ιδεώδους, και δεν μπορούσε να φανταστεί το ιδεατό πρότυπο του κενού. Ο Αριστοτέλης, γνώριζε τους ατομικούς φιλοσόφους και συμφωνούσε σε πολλά με αυτούς («Περί γενέσεως και φθοράς») και στήριξε τις θέσεις του για το κενό ορθολογικά.

«Βόμβα» του Σέρβου πρωθυπουργού: «Δεν θα απέκλεια αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια»

«Δεν θα απέκλεια αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο Βούτσιτς έκανε τη δήλωση σχολιάζοντας τη ρητή προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου και αιματοκυλίσματος στη Βαλκανική αν η ΕΕ εξαλείψει τις προοπτικές των χωρών αυτών για ένταξη στην Ένωση.Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας αιματηρής επιστροφής στη δεκαετία του ’90 ή και παλιότερα, ο Σέρβος πρόεδρος ανέφερε: «ίσως… Θα έλεγα ότι αντέδρασε υπερβολικά, αλλά και πάλι δεν θα το απέκλεια, αν μας άφηναν μόνους».

Bloomberg: Ακύρωση της πώλησης των F-35A στην Τουρκία θα προκαλέσει χάος στην αλυσίδα παραγωγής

Ως σοβαρό περιγράφει το πρόβλημα της μη παράδοσης των 100 F-35A στην Τουρκία το Bloomberg καθώς όπως αναφέρει η Τουρκία αυτή τη στιγμή διαθέτει αλυσίδα παραγωγής των αεροσκαφών στο έδαφός της, η οποία είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί, ή αν γίνει αυτό θα έχει τεράστια ζημιά συνολικά στο πρόγραμμα, σε μια περίοδο όπου η κατασκευάστρια Lockheed Martin προσπαθεί να μειώσει το κόστος πώλησης του μαχητικού stealth.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό οικονομικό site και αναδημοσιεύει το τουρκικό :haber.sol:
«Το αμερικανικό κογκρέσο, πήρε τον περασμένο Αύγουστο μια απόφαση η οποία  εμποδίσει την πώληση στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35. Παρά την απόφαση αυτή όμως η Τουρκία είναι εκ των παραγωγών του αεροσκάφους και ως εκ τούτου κάποια βασικά τμήματα του παράγονται εκεί.
Έτσι οποιαδήποτε ακύρωση της πώλησης του μαχητικού και απόσυρση των τουρκικών εταιρειών από την παραγωγή θα φέρει χάος στην γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους».

Πώς να Βάλετε ΣΤΟΠ να Δέχεστε την Αρνητική Ενέργεια των Άλλων


Όλοι οι άνθρωποι έχουν ενσυναίσθηση. Άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό. Πολλές φορές όμως θα έχετε διαπιστώσει ότι όταν βρίσκεστε κοντά σε τοξικούς ανθρώπους, η ενσυναίσθησή σας μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει. Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι οι αρνητικοί άνθρωποι θα κρατήσουν την ενέργειά τους μακριά από εσάς.
Αποστασιοποιηθείτε
Η ενσυναίσθηση μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τη θέση του άλλου, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει συνέχεια. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν την αποστασιοποίηση για να μπορούν αντεπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις της εργασίας τους.
Όταν λοιπόν είστε κοντά σε έναν αρνητικό άνθρωπο που έχει για άλλη μια φορά τη διάθεση να εξαπλώσει την ενέργειά του παντού, απλά αποστασιοποιηθείτε από τα λεγόμενά του, κρατήστε δηλαδή μια νοητική – συναισθηματική απόσταση από αυτά που λέει.

10 «ΞΟΡΚΙΑ» που Χρησιμοποιούμε Καθημερινά ΧΩΡΙΣ να το Καταλαβαίνουμε

Στα πρώτα δευτερόλεπτα ενός απολαυστικού βίντεο, ο Richard Feynman, είχε αναρωτηθεί σε ποιες «μάγισσες» πιστεύουμε σήμερα. Ποιες είναι δηλαδή οι παράλογες ιδέες που εξακολουθούμε να έχουμε μέχρι σήμερα και καθορίζουν τις ζωές μας.
Υπάρχουν μερικά «μάγια», στα οποία πιστεύουμε όλοι (ή οι περισσότεροι OK), ανεξάρτητα από το πόσο «μορφωμένοι», «έξυπνοι», επιστημονικά καταρτισμένοι και «ρεαλιστές» είμαστε. Τα «μάγια» των λέξεων. Στο παρελθόν σας έχουμε μιλήσει για τη γλώσσα και την επιστήμη πίσω από τη σημασία των λέξεων, με μια σειρά δημοσιεύσεις υπό τη γενική ταμπέλα: General Semantics. Σε αυτές, θα βρείτε, μεταξύ άλλων, μεταφράσεις αποσπασμάτων από τα πολύ σπουδαία, κατά τη γνώμη μας, βιβλία για το θέμα: «The Tyranny of Words» του Stuart Chase και «Language in Thought and Action» του S. I. Hayakawa. Από αυτά τα δύο βιβλία δανειστήκαμε τον όρο «word-magic», οπότε το κείμενο που ακολουθεί ευελπιστούμε πως είναι στα χνάρια τους.

Από τι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος: Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ ξεδιαλύνει το μυστήριο

Θεωρείται, και δικαίως, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ιστορίας: Πέρα από ικανότατος στρατιωτικός διοικητής, ο Μέγας Αλέξανδρος (356 πΧ- 323 πΧ) σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας νέας, φέρνοντας την Ανατολή και τη Δύση πιο κοντά από ό,τι είχαν έρθει ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Οι κατακτήσεις του αποτέλεσαν την ανατολή της Ελληνιστικής Περιόδου, η επίδραση της οποίας θα συνεχιζόταν για πολλά χρόνια μετά την πτώση των τελευταίων ελληνιστικών βασιλείων- οπότε και ο ρόλος του ως προς την εξάπλωση και επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια ιστορία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί
Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας του Αλεξάνδρου του 3ου της Μακεδονίας είναι το τελευταίο της: Ο θάνατός του σε νεαρή ηλικία άφησε ακέφαλη μια αυτοκρατορία όμοια της οποίας ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί, και οι «επιτάφιοι αγώνες» που ακολούθησαν μεταξύ των Διαδόχων – με πολέμους, μηχανορραφίες και δολοπλοκίες που συγκλόνισαν τον

Τι απέγιναν τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου;

Τα εφτά θαύματα του κόσμου ήταν σε εποχές αλλοτινές αξιοσημείωτα μνημεία και κολοσσιαία οικοδομήματα που κάθε Έλληνας που σεβόταν τον εαυτό του όφειλε να θαυμάσει.
Και λέμε Έλληνας γιατί ο κατάλογος που φτιαχνόταν με τα «εφτά θεάματα», όπως τα αποκαλούσαν χαρακτηριστικά οι έλληνες συγγραφείς (Τὰ ἑπτὰ θεάματα τῆς οἰκουμένης), αφορούσε σε αυτό ακριβώς, σε έλληνες ταξιδιώτες και περιηγητές. Η ελληνική κατάκτηση ενός καλού τμήματος του γνωστού κόσμου εκεί τον 4ο αιώνα π.Χ. έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό στοιχείο να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό των Αιγυπτίων, των Περσών και των Βαβυλώνιων και χρειαζόταν πια ένας οδικός χάρτης, ένας ταξιδιωτικός οδηγός για τα μακρινά αυτά μέρη.

Άρον-άρον οι Τούρκοι κλείνουν τις τράπεζές τους στην Ελλάδα – Λουκέτο στη Ziraat – Αναταράξεις στη Θράκη

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο και ειδικά την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, η Τουρκία ξεκίνησε την απόσυρση των τραπεζών της από την Ελλάδα, με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Ziraat Bankasi στην Ρόδο το οποίο λειτουργεί από το 2012, μετά από δράση των ελληνικών εποπτικών αρχών και υπηρεσιών ασφαλείας.
Η τουρκική τράπεζα διαθέτει σήμερα υποκαταστήματα σε Αθήνα, Θες/νικη και Κομοτηνή προσπαθώντας να ελέγξει μέρος της αγοράς στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.
Το σχέδιο της Τουρκίας φυσικά με την εγκαθίδρυση τραπεζικών υποκαταστημάτων είναι διττό. Αφορά εκτός της οικονομικής διείσδυσης σε κρίσιμες περιοχές της πατρίδος μας και την προσπάθεια συσπείρωσης των Ελλήνων μουσουλμάνων γύρω από αυτά τα τα τραπεζικά ιδρύματα με αλλότριους πάντα σκοπούς.

Γιατί Κακά Πράγματα Συμβαίνουν σε Καλούς Ανθρώπους;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ “γιατί κακά πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους;” ή αλλιώς “γιατί καλά πράγματα συμβαίνουν σε κακούς ανθρώπους;”
Και αφού αναρωτηθούμε, συχνά βγάζουμε το συμπέρασμα ότι “η ζωή δεν είναι δίκαιη”. Ωστόσο, αυτή είναι μια λανθασμένη δήλωση, γιατί η ζωή είναι όντως δίκαιη. Όλοι δημιουργούμε τις πραγματικότητες μας χρησιμοποιώντας τους ίδιους κανόνες που χρησιμοποιούν και όλοι οι άλλοι. Οι κανόνες είναι άσχετοι με το αν είσαι καλός ή κακός. Για να κατανοήσουμε αυτούς τους κανόνες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι οι καλές πράξεις ανταμείβονται και οι κακές πράξεις τιμωρούνται. Είμαστε προγραμματισμένοι να πιστεύουμε ότι αν πράξουμε καλό, καλά πράγματα θα συμβούν και αν πράξουμε κακό, κακά πράγματα θα συμβούν.

Μια Αρχαιοελληνική Επινόηση που Κατέκτησε τον Κόσμο

Σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη που να μην γνωρίζει το ΣΚΑΚΙ που στην αρχαιότητα το ονόμαζαν ΖΑΤΡΙΚΙΟΝ και που ήταν επινόηση των αρχαίων Ελλήνων από την αρχή της ιστορικής τους διαδρομής.
Στην αρχαία Ελλάδα οι Πεττείες ήταν τριών διαφορετικών ειδών. Οι πεττείες του πρώτου είδους είναι αυτές όπου ο παίκτης είχε τον μικρόκοσμο και που με την ρίψη κυβειών έκανε τις κινήσεις που τον υποχρέωναν οι αριθμοί που έφερνε. Η έννοια της κυβείας δεν περιείχε πάντα την έννοια της τύχης μια και είναι γνωστά ως «τα ζάρια του θεού».

Ρώσος Βιολόγος: Ο Θάνατος του Ανθρώπου Αρχίζει από το Στομάχι και το Παχύ Έντερο. Πώς θα Καταλάβετε ότι Κάτι Δεν Πάει Καλά με την Υγεία σας

Ο Ρώσος βιολόγος και νομπελίστας Elie Metchnikoff δήλωσε ότι «Ο θάνατος αρχίζει στο παχύ έντερο» και το τεκμηριώνει με μία ανάλυση που δεν αφήνει αμφιβολία για την ορθότητά της.
Το πεπτικό σύστημα -το στομάχι και τα έντερα- κάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της μετατροπής της τροφής σε καύσιμα και θρεπτικά συστατικά για το σώμα. Αυτή είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση, που βοηθείται από ένα τεράστιο στρατό ενζύμων, οξέων, πεπτιδίων και φιλικών βακτηρίων.
Αν κάτι πάει ελαφρώς στραβά ή αν έχει διαταραχθεί η ισορροπία κατά κάποιο τρόπο, καμία ποσότητα βιολογικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων δεν θα μπορεί να σας κρατήσει υγιείς.
Στην πραγματικότητα, όλα τα είδη των σύγχρονων ασθενειών, τα περισσότερα χρόνια προβλήματα για τα οποία η ιατρική δεν έχει απαντήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων και πόνοι των μυών, δερματικές παθήσεις κάθε είδους, προβλήματα διάθεσης, χρόνια κόπωση, αλλεργίες, προβλήματα ύπνου, γενική δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και ακόμα και συναισθηματικά ή ψυχικά

Έξι ρωσικά υποβρύχια αναστατώνουν το ΝΑΤΟ

Έξι ρωσικά υποβρύχια τα οποία κινούνται στη νότια Ευρώπη «ανησυχούν» το NATO, υπογράμμισε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, επικεφαλής της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νάπολη, της μιας από τις δύο επιχειρησιακές διοικήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η Ρωσία εκσυγχρόνισε τον στόλο των υποβρυχίων της, αποκτώντας σκάφη νέας γενιάς, υπενθύμισε ο ναύαρχος Φόγκο Η Ρωσία εκσυγχρόνισε τα τελευταία χρόνια τον στόλο των υποβρυχίων της, αποκτώντας σκάφη νέας γενιάς, υπενθύμισε ο ναύαρχος Φόγκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

Πώς αποκαλούσαν τον Μ.Αλέξανδρο οι Άραβες- Τον θεωρούσαν θεϊκό ον

Με αυτό το όνομα Iskander [=Ισκαντερ] αποκαλούσαν και αποκαλούν όλοι οι Αραβόφωνοι τον Μέγα Αλέξανδρο. Όμως η λέξη Iskander είναι η ακριβώς η ίδια λέξη με την λέξη Αλέξανδρος που έχει όμως αλλοιωθεί, κυρίως, λόγω της επαφής των Αραβόφωνων λαών με τους Ρωμαίους που και γι΄αυτούς, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Μέγας και Θεϊκός!!!!!
Στα Λατινικά η λέξη Αλέξανδρος γίνεται ALEXANDER και στα Αραβικά αποδίδεται ως ISKANDER. Οι δύο τελευταίες όμως συλλάβες και στις δύο αυτές γλωσσολογικές αποδώσεις, δηλαδή η κατάληξη ANDER, όπως βλέπουμε είναι απολύτως ίδιες και εκείνο που αλλάζει στην λέξη είναι η πρώτη συλλαβή.
Πως όμως η Λατινική πρώτη συλλαβη ALEX έγινε ISK;

Η Αίγυπτος αγοράζει πυραύλους «SCALP» και προβληματίζει την Τουρκία – Έχει και η Ελλάδα

Η Αίγυπτος, με την οποία η Ελλάδα αναπτύσσει όλο και περισσότερο τη συνεργασία και σε στρατιωτικό επίπεδο, εξοπλίζεται μεθοδικά, παρά τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Το Κάϊρο, μετά την ενίσχυση του ναυτικού και της αεροπορίας με νέα πλοία και αεροσκάφη, προχωρά σε μία ακόμη σημαντική κίνηση: στην αγορά πυραύλων Scalp!

Ολοταχώς για παγκόσμιο κραχ! Το ΔΝΤ προειδοποιεί για ένα νέο ιστορικό ρεκόρ παγκόσμιου χρέους-Πως εμπλέκεται η Λέσχη Μπιλντερμπεργκ

Η Κριστίν Λαγκάρντ την έριξε την βόμβα και την άλλη εβδομάδα στην Ινδονησία θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις…
Στο Μπαλί της Ινδονήσιας, όπου θα βρεθεί την επομένη εβδομάδα και ο δικός μας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα διεξαχθεί η ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ενόψει, λοιπόν, αυτής της Συνόδου η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία δεν έχει χάσει ούτε μια συνάντηση της περιβόητης Λέσχης Βilderberg και εργάζεται συστηματικά στην υπηρεσία αυτής της δομής εξουσίας ή της παγκοσμιοποίησης, ανέφερε στην Ουάσινγκτον ότι το «Παγκόσμιο χρέος” είναι $ 182 τρις (περίπου 157 δις ευρώ στην τρέχουσα αλλαγή).

Το πρώτο haircut! Η πρώτη στάση πληρωμών που έγινε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα γεννήθηκε ως γνωστόν η Δημοκρατία, η Τραγωδία, η Ιστορία. Είναι άγνωστο όμως ότι στην αρχαία Ελλάδα έγινε η πρώτη χρεοκοπία στα χρονικά. Τον 4ο αιώνα π.Χ. στο ναό της Δήλου που ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα βρίσκονταν οι θησαυροί της συνομοσπονδίας των ελληνικών πόλεων – κρατών κάτω από την ηγεσία της Αθήνας.
Εκεί φυλασσόταν και το τεράστιο ποσό των εισφορών των συμμάχων. Το 454 π.Χ. 13 πόλεις- κράτη πήραν δάνειο από το ταμείο της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Όμως, δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τα χρέη και έτσι κήρυξαν στάση πληρωμών. Δύο από τις δέκα πόλεις εφάρμοσαν το «δεν πληρώνω» επ’ αόριστον, ενώ οι υπόλοιπες έκαναν αρχαίο… haircut με διακανονισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη στάση πληρωμών έγινε στην αρχαία Ελλάδα , καθώς οι έλληνες- έμποροι γαρ- αναγνώριζαν αυτό που σήμερα αποκαλείται συνυπευθυνότητα χρέους, δηλαδή ότι αυτός που δανείζει πρέπει να αναλάβει το ρίσκο και την ευθύνη που του αναλογεί αν κάτι δεν πάει καλά με την αποπληρωμή.