Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Η πρώτη σημαντική κινηματογραφική προβολή στην Ελλάδα πραγματοποιείται στην Σύρο το 1900

 
Η πρώτη σημαντική κινηματογραφική προβολή στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη Σύρο το καλοκαίρι του 1900 από κάποιον ξένο πλανόδιο. Η σπουδαιότητα αυτής της προβολής συνίσταται στο ότι για πρώτη φορά ο κινηματογράφος παρουσιάζεται σαν ένα αυτόνομο θέαμα, οι κινηματογραφικές εικόνες συνοδεύονται με μουσική από φωνόγραφο και για πρώτη φορά τυπώνεται πρόγραμμα-αφίσα.
Αυτός ο κινηματογράφος χαρακτηρίζεται σαν ο «μέγιστος κινηματογράφος του κόσμου» και όχι τυχαία αφού συνοδεύεται και από ένα άλλο «θαύμα» το «μεγάλου αμερικανού», τον «φωνογράφο Έδισσων» ο οποίος «δύναται να ακουσθεί από 20 χιλ. ακροατάς εις απόστασιν 500 μέτρων»!

Μεγάλος μετεωρίτης σε προϊστορικό οικισμό της Θεσσαλίας 10.000π.χ.



Οι λίμνες Ζερέλια ή Ζηρέλια είναι δύο λίμνες κυκλικού σχήματος, που βρίσκονται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και 2,5 χλμ από το Δ.Δ. Ευξεινούπολης, σε υψόμετρο 130 μέτρων από τη θάλασσα, στους βόρειους πρόποδες της Όθρυος. Ανατολικά της μεγάλης λίμνης υπάρχει μικρός γήλοφος (μαγούλα) με προϊστορικό οικισμό ο οποίος κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τις αρχές της της Μέσης Νεολιθικής (5.800-5.300 πΧ.) και συνέχισε να κατοικείται κατά την Εποχή του Χαλκού και τα ιστορικά χρόνια. Η ιδιαιτερότητα των λιμνών αυτών οφείλεται στη μετεωριτική τους προέλευση και στο αρχαιολογικό ενδιαφέρον του χώρου.  Η απόσταση μεταξύ των δύο λιμνών είναι περίπου 250 μ. Η μεγαλύτερη λίμνη έχει διάμετρο 250 μ. και βάθος περίπου 8 μ., ενώ η μικρότερη έχει διάμετρο 150 μ. και βάθος περίπου 6 μ.