Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Συρία: το φιάσκο της Τουρκίας στην Αλ Ράι


Μια σημαντική πτυχή της τουρκικής πολιτικής στη Συρία, φωτίζει η πρόσφατη αναλυτική έκθεση της της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ Θουκυδίδης. Το φιάσκο της Τουρκίας στην Αλ Ράι σηματοδοτεί άραγε εξελίξεις στο θέμα της ίδρυσης συριακού Κουρδιστάν;

Η Έκθεση που συντάσσεται από 12μελή ερευνητική ομάδα της Έδρας υπό τον Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη, αναφέρει σχετικά:

Ύστερα από την πρόταση του Ερντογάν στον Ομπάμα να αναλάβει να εξουδετερώσει η Τουρκία το Ισλαμικό Κράτος, εφόσον οι Η.Π.Α. εγκατέλειπαν τους Κούρδους στη Συρία, η Τουρκία έκανε μια πρώτη απόπειρα για να αποδείξει την ικανότητά της να φέρει σε πέρας την αποστολή και να δημιουργήσει τετελεσμένα στο έδαφος.


ΔΝΤ: Η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην ευρωζώνη μέχρι το 2040


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την ευρωζώνη να αφήσει την Ελλάδα να παρακάμψει την καταβολή τόκων ή κεφαλαίου για τα δάνεια διάσωσης μέχρι το 2040, αναφέρουν πηγές της Wall Street Journal που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΔΝΤ, το Ταμείο θέλει τα δάνεια της Ελλάδας να ωριμάζουν σταδιακά στις επόμενες δεκαετίες (από το 2040) μέχρι το 2080.
Το επιτόκιο για τα δάνεια προς την ευρωζώνη θα σταθεροποιηθούν για 30-40 χρόνια στο τρέχον επίπεδο του 1,5%, ενώ όλες οι πληρωμές επιτοκίων θα αναβληθούν μέχρι να αρχίσουν να ωριμάζουν τα δάνεια, σύμφωνα με την πρόταση του ΔΝΤ.