Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Σούλεμπουργκ, ο υπερασπιστής της Κέρκυρας



Ο σάξονας κόμης Ιωάννης Ματθίας φον Σούλεμπουργκ (Johann Matthias von der Schulenburg) γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1661 στο Έμντεν (Emden) και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς ηγέτες της εποχής του. Απέκτησε πολυετή εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέατρα στρατιωτικών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας μέρος σε ορισμένα από τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα των αρχών του 18ου αιώνα. Μεταξύ άλλων, υπηρέτησε στον σαξονικό στρατό κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βορείου Πολέμου (1700-1721) για τον έλεγχο της Βαλτικής εναντίον του Καρόλου ΙΒ΄ της Σουηδίας (ενδεικτικά, μάχες Kliszów [1702] και Fraustadt [1706]), καθώς και στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής (1701-1714) υπό τον Δούκα του Μάρλμπορο και τον πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας (μάχες Oudenaarde [1708] και Malplaquet [1709]).

Τα άστρα επιβεβαίωσαν την Οδύσσεια


Μια νέα απόπειρα χρονολόγησης των Ομηρικών Επών, η ακριβέστερη μέχρι στιγμής, συγκρίνει τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφονται στα έπη με αστρονομικά φαινόμενα, και ελέγχει την ιστορική αλήθεια της αφήγησης.

Ως αποτέλεσμα έρχεται ο εντοπισμός ημερομηνιών για συμβάντα που αποτυπώνονται στα ομηρικά έπη, και μια νέα αντίληψη για την ιστορικότητά τους, η οποία φιλοδοξεί να παρέμβει στο Ομηρικό ζήτημα.


«Πιστεύουμε ότι ο μύθος εξυφαίνεται γύρω από πραγματικά γεγονότα», λέει στην «Καθημερινή» η κ. Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα, καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ίδια μαζί με διεπιστημονική ομάδα, η οποία και έκανε σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πιστεύουν ότι μερικά από τα γεγονότα που περιγράφονται συνέβησαν στ’ αλήθεια και αποδεικνύουν ότι τα φυσικά φαινόμενα που αναφέρονται συμπίπτουν με τον χρόνο της αφήγησής τους.

Πυροβολισμοί σε τζαμί στο Βαλάνς της Γαλλίας! Τρεις τραυματίες


Γάλλοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου, έξω από ένα τζαμί στο Βαλάνς της Γαλλίας.
- Ο οδηγός του αυτοκινήτου και άλλο ένα άτομο τραυματίστηκαν, καθώς και τρεις στρατιώτες.
- Σύμφωνα με την Parisien-Aujourd'hui, ο δράστης δεν είχε μαζί του άδεια οδήγησης.
- Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ από το σημείο.  Συναγερμός σήμανε σήμερα το απόγευμα στο Βαλάνς της νοτιοανατολικής Γαλλίας, έξω από το Μεγάλο Τέμενος, όπου στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου, που προσπάθησε να πέσει πάνω τους.



Ο οδηγός, ο οποίος δεν είχε μαζί του άδεια οδήγησης, τραυματίστηκε στο μπράτσο και στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μια σφαίρα τραυμάτισε επίσης έναν περαστικό στην κνήμη, όπως ανέφερε νομαρχία του Ντρομ.

Xτύπημα στο Μόναχο σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές


Επίθεση αυτοκτονίας στο Μόναχο, στη νότια Γερμανία, φέρεται να σχεδίαζε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο, όπως γνωστοποίησαν σήμερα οι γερμανικές αρχές.

Οι πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή των γερμανικών αρχών κάνουν λόγο για μία απειλή «μιας επίθεσης αυτοκτονίας», επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Μόναχο ο αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας της Βαυαρίας, Χουμπέρτους Άντρα.