Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ο τύμβος με τις ίδιες διαστάσεις με τον Καστά: Yigma Tepe

Το Yığma Tepe είναι ένας ελληνιστικός τύμβος που βρίσκεται στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας. Η διάμετρος του τύμβου που περικλείεται από περίβολο κατασκευασμένο από τεράστιους, κατεργασμένους ογκόλιθους, είναι η ίδια με του τύμβου Καστά, 158 μέτρα. Το ύψος του τύμβου (~30 μέτρα) είναι επίσης παρόμοιο με αυτό του Καστά.
Η Πέργαμος είναι μια σημαντική αρχαία πόλη που ανήκε στη χώρα της Μυσίας της Μ. Ασίας, μια περιοχή βόρεια της Λυδίας . Η Μυσία πέρασε από τον έλεγχο των Λυδίων, των Περσών, των Μακεδόνων αλλά και των Ρωμαίων και η αρχαιολογική έρευνα έχει αναδείξει σημαντικά ευρήματα από όλες αυτές τις ιστορικές περιόδους.

Μυστήριο... καλύπτει ένα μεγάλο αντικείμενο που ξεβράστηκε σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας

Μυστήριο...
καλύπτει ένα μεγάλο αντικείμενο που ξεβράστηκε σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας καλυμμένο με πεταλίδες και άλλα πλάσματα της θάλασσας.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Melissa Doubleday το αντίκρισε οδηγώντας στην ακτή Muriwai κοντά στο Όκλαντ και το έβγαλε φωτογραφία.

Στη συνέχεια ανέβασε τη φωτογραφία στο Facebook γράφοντας: «Μήπως κανείς ξέρει Tι είναι αυτό;»

«Χαμένη» Αρχαία Ελληνική πόλη 2500 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι

Μια «χαμένη» ελληνική αρχαία πόλη ανακάλυψαν τυχαία αρχαιολόγοι των πανεπιστημίων του Γκέτεμποργκ και του Μπούρνμαουθ που βρίσκονταν στην Ελλάδα για ένα άλλο σχέδιο: Πρόκειται για μια αρχαία πόλη κοντά στο χωριό Βλοχός, στην Θεσσαλία.
Ήδη ήταν γνωστά κάποια αρχαία ερείπια, που βρισκόταν στην επιφάνεια της γης, όμως κανείς δεν είχε ποτέ προβεί σε επίσημη καταγραφή τους – πόσο μάλλον σε ανασκαφές στο σημείο. Κι όμως, οι αεροφωτογραφίες δείχνουν καθαρά τον ιστό της αρχαίας πόλης, που οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως άκμασε τον 4ο ή 3ο αιώνα π. Χ.
Διακρίνονται ολοκάθαρα τα τείχη της πόλης, πύργοι και πύλες, ενώ και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει ο βρετανικός Independent είναι χαρακτηριστικές.Τα τείχη της αρχαίας πόλης, όπως φαίνονται από αερολήψη: