Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Ο ολλανδός πειρατής που άρπαξε τον αμύθητο θησαυρό της ισπανικής αρμάδας


Κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο της Δημοκρατίας των Επτά Ηνωμένων Κάτω Χωρών εναντίον της Ισπανικής Αυτοκρατορίας, ένας ιδιαίτερος ήρωας ξεπήδησε από τις αιματοβαμμένες ναυμαχίες.
Κουρσάρος τρομερός και ναύαρχος κατόπιν των Ηνωμένων Επαρχιών, ο Πιέτερ Πίτερσεν Χάιν λειτουργούσε ως διευθυντής της Ολλανδικής Εταιρίας Δυτικών Ινδιών το 1628, όταν κατάφερε το ακατόρθωτο: να πιάσει την ισπανική αρμάδα της Αμερικής με τον ανυπολόγιστης αξίας αποικιοκρατικό θησαυρό του εχθρού!
Παρά το ανυπολόγιστο του πράγματος που θέλει ο θρύλος, ο θησαυρός είχε ωστόσο υπολογίσιμη αξία και ήταν πράγματι ανεκτίμητη: 4 εκατομμύρια χρυσά και αργυρά δουκάτα ή 12 εκατομμύρια φλωρίνια (φιορίνια), αν προτιμάτε!

Ο Τάφος του Δύτη στην Ποσειδωνία. Ένας τάφος με έντονους ομοφυλοφιλικούς υπαινιγμούς



Μπορεί ο τάφος του Δύτη να βρίσκεται στο Μουσείο της Ποσειδωνίας (Paestum, το λατινικό της όνομα), αλλά το σκέπασμα του τάφου φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.
Ο τάφος του δύτη ή του βουτηχτή,  είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ελληνικής ζωγραφικής και αξιόλογο αρχαιολογικό μνημείο της κλασσικής περιόδου, που χτίστηκε γύρω στο 480 π.Χ.  Βρέθηκε από τον Ιταλό αρχαιολόγο Mario Napoli στις 3 Ιουνίου του 1968, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής μιας μικρής νεκρόπολης περίπου 1,5 χλμ. νότια της ελληνικής πόλης της Ποσειδωνίας (Paestum) στην Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia), τη σημερινή  νότια Ιταλία.

Ό Κρατήρας τής Πηγής ..στά Λουτρά Υπάτης


Οι αρχαίοι είχαν από πολύ νωρίς επισημάνει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, γενικά. 'Ήδη στη μυθολογία αναφέρεται πως ο Ηρακλής όφειλε τη δύναμή του στο ότι λουζόταν στα νερά των γειτονικών Θερμοπυλών, που για χάρη του έκανε να αναβλύσουν ο 'Ήφαιστος κατά παράκληση της Αθηνάς. Τα νερά της πηγής των Λουτρών Υπάτης θα πρέπει να ανάβλυσαν από μεγάλη σεισμική δόνηση μετά το 427 π.χ. γιατί ο σπουδαιότερος αρχαίος Έλληνας σεισμολόγος, ο Δημήτριος ο Καλλατιανός, περιγράφοντας το μεγάλο σεισμό του 427 στη Φθιώτιδα, δεν τα αναφέρει, ενώ μνημονεύει άλλες πηγές.

Auroville: Η μοναδική πόλη – πρότυπο χωρίς πολιτική, θρησκεία και χρήματα


Προφανώς θα σκέφτεστε πως μια πόλη χωρίς χρήμα, θρησκεία και πολιτικό σύστημα, θα μπορούσε να υπάρξει μόνο στα αρχαία χρόνια. Παρόλα αυτά, μια τέτοια πόλη υπάρχει και λειτουργεί στις μέρες μας, στα πλαίσια της αναζήτησης μιας εναλλακτικής λύσης προς κάτι καλύτερο για τον άνθρωπο.

Ηράκλειο: Υποβρύχιο ανατολικά της Ντίας!

Τα τηλεφωνήματα στο Ράδιο Κρήτη ήταν πολλά, με αναφορές για παρουσία υποβρυχίου κοντά στη Νήσο Ντία.

Η εικόνα σε συνδυασμό με την είδηση ότι τουρκικά υποβρύχια "κόβουν βόλτες" βόρεια της Κρήτης, δεν ήθελε πολύ, για να πυροδοτήσει σενάρια και υποθέσεις.


«Περίεργη» σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους Λευκωσίας - Δεν την κατέγραψαν ευρωπαϊκά κέντρα καταγραφής(!)

 Αναστάτωση προκλήθηκε χθες από δόνηση που έγινε αισθητή κυρίως στην Λευκωσία, με τις απαντήσεις να δίνουν μια αρχική εξήγηση, αλλά να γεννώνται και κάποιες απορίες

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης αναφέρεται σε χθεσινοβραδινή σεισμική δόνηση μεγέθους 3.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία καταγράφηκε στις 19.33 το βράδυ, της Δευτέρας, με εστιακό βάθος που δεν ξεπέρασε το 1 χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή του δάσους Μαχαιρά, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας και εστιακό βάθος 1 χιλιόμετρο”.

Ο σεισμός έγινε κυρίως αισθητός από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές όπως η Κλήρου αλλά και σε ευρύτερες περιοχές της ορεινής Λευκωσίας.

Βρέθηκαν άλλα 25 κομμάτια από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας»

Μεγάλης αξίας ευρήματα και ένα νέο βιβλίο έβγαλαν στο φως οι ανασκαφές

Ένα ακόμη κομμάτι -για την ακρίβεια 25 κομμάτια- προστέθηκε στο παζλ των χαμένων Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας, τα οποία βρέθηκαν πριν λίγα χρόνια και παραπέμπουν σε προ-Βιβλικό κείμενο, ηλικίας άνω των 2.000 χρόνων.

Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βγήκαν στο φως άλλα 25 κομμάτια από τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, τα οποία συμπλήρωσαν σημαντικά έγγραφα, αποσαφηνίζοντας το νόημά τους σε ικανό ποσοστό.