Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Τι σχέση έχει η λέξη «πανικός» με τον θεό Πάνα

Ο Πάνας ήταν ο θεός των αγρών, των βουνών, των κοπαδιών και γενικά της άγριας φύσης. Είχε κεφάλι και κορμό άνδρα, πόδια τράγου, κέρατα και μυτερά αυτιά. Γεννήθηκε στα βουνά της Αρκαδίας, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, από τον Ερμή και μία νύμφη.

Όταν η μητέρα του τον αντίκρισε, τρόμαξε από τη μορφή του και τον εγκατέλειψε. Ο Ερμής είδε τη σκηνή, έτρεξε στο παιδί του, το πήρε αγκαλιά και το πήγε στον Όλυμπο, όπου οι θεοί το καλοδέχτηκαν.

Ο Πάνας ήταν γνωστός για τη λάγνα φύση του και συχνά κυνηγούσε νύμφες. Μια μέρα έβαλε στο μάτι τη Σύριγγα και την κάλεσε να κοιμηθεί μαζί του. Η Σύριγγα το έβαλε στα πόδια και ο Πάνας την κυνήγησε.

Σωκράτης : H περιγραφή της Γής από ψηλά

[110b]έγεται τοίνυν, ἔφη, ὦ ἑταῖρε, πρῶτον μὲν εἶναι τοιαύτη ἡ γῆ αὐτὴ ἰδεῖν, εἴ τις ἄνωθεν θεῷτο, ὥσπερ αἱ δωδεκάσκυ- τοι σφαῖραι, ποικίλη, χρώμασιν διειλημμένη, ὧν καὶ τὰ ἐνθάδε εἶναι χρώματα ὥσπερ δείγματα, οἷς δὴ οἱ γραφῆς ...

[110c] καταχρῶνται. ἐκεῖ δὲ πᾶσαν τὴν γῆν ἐκ τοιούτων εἶναι, καὶ πολὺ ἔτι ἐκ λαμπροτέρων καὶ καθαρωτέρων ἢ τούτων∙ τὴν μὲν γὰρ ἁλουργῆ εἶναι [καὶ] θαυμαστὴν τὸ κάλλος,
τὴν δὲ χρυσοειδῆ, τὴν δὲ ὅση λευκὴ γύψου ἢ χιόνος λευκοτέραν, καὶ ἐκ τῶν ἄλλων χρωμάτων συγκειμένην ὡσαύτως, καὶ ἔτι πλειόνων καὶ καλλιόνων ἢ ὅσα ἡμεῖς ἑωράκαμεν. καὶ γὰρ αὐτὰ ταῦτα τὰ κοῖλα αὐτῆς, ὕδατός τε καὶ ἀέρος ἔκπλεα

[110d] ὄντα, χρώματός τι εἶδος παρέχεσθαι στίλβοντα ἐν τῇ τῶν ἄλλων χρωμάτων ποικιλίᾳ, ὥστε ἕν τι αὐτῆς εἶδος συνεχὲς ποικίλον φαντάζεσθαι.

Καστανιές: Πολιτικό άσυλο ζητά ο Τούρκος που πέρασε μεθυσμένος τα σύνορα

Πίσω του θέλει να αφήσει τη ζωή του στην Τουρκία ο 42χρονος Τούρκος πολίτης, ο οποίος πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα παράνομα τα σύνορα στις Καστανιές, καταφέρνοντας να ξεφύγει από τελωνειακούς αστυνομικούς και στρατιώτες, οι οποίοι μάλιστα πυροβόλησαν και στον αέρα στην προσπάθειά τους να τον αποτρέψουν. 
Ο 42χρονος έχει καταθέσει αίτηση για πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και σύμφωνα με όσα είχε πει στην αρχική του κατάθεση θέλει να μεταβεί στη Σουηδία όπου βρίσκονται τα παιδιά του.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε σύμφωνα με το thrakinea.gr ότι την ώρα που πέρασε τα σύνορα ήταν μεθυσμένος. Το δικαστήριο του επέβαλε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων ευρώ.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ! Απορρίφθηκε η ένσταση των 2 στρατιωτικών – Παραμένουν στη φυλακή οι 2 Ελληνες στρατιωτικοί

Παραμένουν υπό κράτηση μέχρι νεοτέρας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, καθώς απορρίφθηκε η ένσταση που κατατέθηκε κατά της απόφασης για συνέχιση της προφυλάκισης τους στις Φυλακές Αδριανούπολης.

Οι Νυμφόπετρες και ο «καταραμένος γάμος»


Στο νομό Θεσσαλονίκης, ανάμεσα από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, βρίσκεται το χωριό Νυμφόπετρα. Εκεί στέκουν ακόμη αγέρωχες οι πέτρες… του σκανδάλου. Οι Νυμφόπετρες, όπως ονομάζονται.
Εντυπωσιακές κι απόκοσμες. Παραμυθένιες και μυστηριώδεις.

Med Serveyor: Ηλεκτρονικές παρεμβολές στο ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως την περίοδο κατά την οποία το Med Serveyor εκτελούσε εργασίες νοτιοδυτικά των ακτών της Κύπρου, η ναυτιλιακή διοίκηση των ΗΠΑ (U.S. Maritime Administration) έλαβε έξι αναφορές εκτεταμένης παρεμβολής GPS στην ίδια περιοχή. «Οι

Ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Ρουμανία – Σταμάτησε ο πυρηνικός αντιδραστήρας

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποια διαρροή, όλα δείχνουν ότι υπήρξε βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα. Φαίνεται ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας απενεργοποιήθηκε μέσω του αυτόματος συστήματος για την αποφυγή διαρροών.