Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ο Περιοδικός Πίνακας απέκτησε νέα μέλη!



Προστέθηκαν στον κατάλογο τα βαρέα στοιχεία φλερόβιο και λιβερμόριο

Ενέκρινε και επίσημα η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας τα ονόματα των δύο νέων βαρέων στοιχείων που έρχονται να προστεθούν στον πασίγνωστο Περιοδικό Πίνακα. Πρόκειται για το φλερόβιο (στοιχείο 114, σύμβολο Fl) και το λιβερμόριο (στοιχείο 116, σύμβολο Lv).

Τα ονόματα προτάθηκαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πέρσι από τους επιστήμονες της ερευνητικής κοινοπραξίας του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ και του ρωσικού πυρηνικού κέντρου της Ντούμπνα και εγκρίθηκαν τώρα από τον ανώτερο διεθνή φορέα των χημικών.

Τα νέα επίσημα ονόματα θα δημοσιευθούν στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού της IUPAC «Pure and Applied Chemistry», οπότε θα ολοκληρωθεί πλέον η διαδικασία ένταξης των φλερόβιου και του λιβερμόριου στη συνεχώς διευρυνόμενη «οικογένεια» των χημικών στοιχείων.

Άγνωστο αντικείμενο στο βυθό της Βαλτικής


Φωτογραφία  από το σημείο

Ένα μυστηριώδες κυλινδρικό αντικείμενο εντοπίστηκε σε βάθος 300 ποδών στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας ανάμεσα στη Σουηδία και τη Φινλανδία και μέχρι στιγμής κανείς δεν ξέρει ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Δύτες χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενες κάμερες θα βουτήξουν σήμερα στο σημείο και θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του αντικειμένου, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις οθόνες των υποβρυχίων ραντάρ τον περασμένο Ιούνιο.