Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ληλάντιος πόλεμος (περί το 710 – 650 π.Χ) Ενας αγνωστος πολεμος

«Ο πόλεμος μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας, ανήκει στους πολέμους κατά τους οποίους οι περισσότερες πόλεις – κράτη της υπόλοιπης Ελλάδας χωρίστηκαν σε συμμαχίες με την μία ή την άλλη πλευρά».
Θουκυδίδης «Πελοποννησιακός πόλεμος» (Βιβλίο 1. παρ. 15, μέρος 3)
Ο Θουκυδίδης και ο Ηρόδοτος αναφέρονται στον πόλεμο μεταξύ Ερέτριας και Χαλκίδας, των δύο μεγάλων πόλεων της Εύβοιας.


Αρχικά οι δύο πόλεις ευρίσκοντο σε πολιτική ένωση με την Αθήνα, καθότι ανήκαν στα Ιωνικά φύλα και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Ιωνικές θέσεις στις Δελφικές Αμφικτιονίες είχαν δοθεί στην Αθήνα και στους Ίωνες της Εύβοιας (Ερέτρια – Χαλκίδα).

"Ματωμένο" φεγγάρι και ολική έκλειψη το ξημέρωμα




Ολική έκλειψη Σελήνης θα πραγματοποιηθεί το σαββατόβραδο. Το φεγγάρι θα φαντάζει κόκκινο και πορτοκαλί, λόγω του ηλιακού φωτός που σκορπίζεται από την ατμόσφαιρα της Γης, όπως εξηγεί η NASA.
Κατά τη διάρκεια της έκλειψης της σελήνης, η Γη καλύπτει πλήρως τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της, καθώς Ήλιος, Γη και Σελήνη βρίσκονται σε τέλεια ευθυγράμμιση.

Σεισμός 4,2 R στην Κεφαλλονιά

Σεισμός έγινε μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά.Η σεισμική δόνηση έγινε στις 4 και 38 τα ξημερώματα του Σαββάτου και εντύπωση κάνει το μικρο εστιακό βάθος των 5 χλμ. Δεν έχουν αναφερθεί ζημίες ή τραυματισμοί.
ΠΗΓΗ :ΖΟΥΓΚΛΑ