Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Αρχαίοι Αιτωλοί, Ακαρνάνες και Ηπειρώτες

Αυτές, λοιπόν, είναι όσες πληροφορίες σώθηκαν από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους για…εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, εκτός από την Αττική και τη Μεγαρίδα, για τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε παρακάτω. Έτσι, αφού κατεβήκαμε από τον Όλυμπο μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο, τώρα, ακολουθώντας τον αντίθετο δρόμο, θα ανέβουμε από τον Κορινθιακό μέχρι τα Κεραύνια όρη.
Θα περάσουμε από όλες τις περιοχές της δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας, δηλαδή την Αιτωλία, την Ακαρνανία, την Ήπειρο. Οι αναφορές μας σε αυτές στις περιοχές θα είναι σύντομες, καθώς τα έθνη που κατοικούσαν εκεί για πολύ καιρό δεν μετείχαν στην κοινή ελληνική ιστορία.Από το σημείο της Πίνδου από όπου διακλαδίζονται προς την ανατολή η Οίτη και ο ορεινός όγκος που περιλαμβάνει τον Παρνασσό, τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα, ξεπετάγεται και μια άλλη οροσειρά, η οποία, καθώς εκτείνεται νοτιοδυτικά, έχει διαδοχικά ποικίλα ονόματα: Αράκυνθος, Κούριον, Κόραξ και Ταφιασσός.

Τον Τζόρτζ Σόρος «δείχνει» μέσω Twitter ο Καμμένος για τις καταγγελίες για τα κονδύλια του προσφυγικού! [pic]

Μέσω Twitter ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δημοσίευσε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star , το οποίο έκανε αναφορά σε δημοσιεύματα σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε για τα κονδύλια του προσφυγικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, το οποίο μέσω έγκυρων πηγών του, απέσπασε επίσημη διαβεβαίωση από την Κομισιόν ότι δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο αναφορικά με τα κονδύλια, ενώ ακόμα έλαβε πληροφορίες πως πίσω από όλη αυτήν την επίθεση είναι ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Τζόρτζ Σόρος.

«Ψυχρολουσία» από Moody’s! Διατηρεί την Ελλάδα στάσιμη στο «Β3»

Το… πώς θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας παραθέτει ο οίκος Moody’s. Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι δεν προχώρησε στην αναβάθμιση.
Μάλιστα, η έκθεση έρχεται με κάποιες μέρες καθυστέρηση, μετά την «σιωπή» του οίκου την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ήταν προγραμματισμένη η ημερομηνία αναθεώρησης.
Όπως αναφέρει ο οίκος Moody’s, αναβάθμιση θα μπορούσε να υπάρξει μόνο εάν οι ελληνικές Αρχές συνεχίσουν να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να διατηρούν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών.

Πως η ιερότερη λέξη των αρχαίων έγινε συνώνυμο του διαβόλου

Η νοηματική μετάλλαξη της λέξης δαίμων θυμίζει κάτι από τα λάφυρα των νικητών. Θυμίζει τους αρχαίους αριστοκράτες που κατέληξαν στις γαλέρες των νικητών Ρωμαίων. Θυμίζει, θυμίζει… αναρίθμητες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι ο νικητής ποτέ δε σέβεται «τα ιερά και τα όσια» των ηττημένων.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στην αρχαιότητα η λέξη Δαίμων (αρσ. και θηλ.) ήταν, ίσως, η πιο ευσεβής λέξη. Παράγεται από το ρ. δαίω (: μοιράζω στον καθένα την τύχη του). Αν και συνυπήρχε με τη λέξη Θεός, εντούτοις, ο δαίμων αναφερόταν στην απρόσωπη και απροσδιόριστη δύναμη, ενώ ο θεός στην ανθρωπόμορφη θεϊκή οντότητα. Η έννοια του δαίμονος ισοδυναμούσε με την Μοίρα, την Ειμαρμένη.

Κλιμακωτή πυραμίδα του 2500 π.Χ. με ναό του Ηλίου βρέθηκε στην Ροδόπη!

Ένα αρχαίο θρακικό τμήμα πυραμίδος επί βράχου, με Ναό του Ηλίου, που χρονολογείται στο 2.500 π.Χ., εντοπίσθηκε στην Ανατολική Ροδόπη, τότε αρχαία Θράκη (νυν νότια Βουλγαρία), από μια αποστολή ιστορικών και θρακολόγων (ειδικότητα που υπάρχει στην Βουλγαρία, αλλά όχι στην Ελλάδα!).
Η εν λόγω θρακική πυραμίδα διαμορφώθηκε στον φυσικό βράχο στο βουνό, κοντά στην πόλη Kovil, του Δήμου Krumovgrad, στην επαρχία Kardzhali.
«Ο Ναός του Ηλίου και η κλιμακωτή πυραμίδα του Kovil χρονολογούνται στο 2500 π.Χ. Είναι περίπου σύγχρονη με την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην αρχαία Αίγυπτο. Είναι ύψους περίπου 15 μ., και αποτελείται από 5 ενισχυμένα άνδηρα, με τον ναό του Ηλίου λαξευμένο μέσα στα βράχια», σύμφωνα με τον καθηγητή Vasil Markov, ιστορικό που ειδικεύεται στον πολιτισμό της αρχαίας Θράκης.

Ανιχνεύθηκε το πιο μακρινό οξυγόνο στο σύμπαν

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανίχνευσε τα πιο μακρινά μέχρι σήμερα ίχνη οξυγόνου σε ένα γαλαξία σε απόσταση 13,1 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, μόνο 700 εκατ. χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ). Η ανακάλυψη δείχνει την παρουσία οξυγόνου ήδη στο πρώιμο σύμπαν.
Οι επιστήμονες από την Ιαπωνία, τη Σουηδία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ‘Ακιο Ινούε του Πανεπιστημίου Σάνγκιο της Οζάκα, έκαναν την παρατήρηση με τη μεγάλη διάταξη τηλεσκοπίων ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Science».

Πρόσεξε την σκέψη σου γιατί μπορεί και γίνεται πράξη

Υπολογίζεται πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει περίπου έως και 70.000 σκέψεις την ημέρα.
Το 95% αυτών των σκέψεων είναι ίδιες με τις σκέψεις που κάναμε την προηγούμενη μέρα, με αποτέλεσμα αυτές οι επαναλαμβανόμενες και συνεχόμενες σκέψεις να δημιουργούν στον εγκέφαλο ‘‘νευρολογικά μονοπάτια’’, που χτίζονται με την μορφή των πεποιθήσεων.
Τότε αρχίζουμε να πιστεύουμε αυτά που σκεφτόμαστε και η πίστη μας γίνεται πεποίθηση.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ;
Η λέξη πεποίθηση βγαίνει από το ρήμα πέποιθα, δηλαδή έχω πειστεί. Είναι η εσωτερική μας βεβαίωση ότι αυτό που βλέπουμε, κάνουμε και αισθανόμαστε είναι αληθινό και ουσιώδες.
ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ;
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί και δρα σύμφωνα με τις πεποιθήσεις που φιλοξενεί, προσαρμόζοντας τα πάντα γύρω από αυτές.
Εάν για παράδειγμα σε κάποιον, έχει περάσει η πεποίθηση πως δεν είναι ικανός να πετύχει σε τίποτα, τότε ο νους του, κάνει τα πάντα για να επιβεβαιώσει την πίστη του αυτή, μέχρι που το πετυχαίνει. Τότε οι πεποιθήσεις του, επηρεάζουν αλλά και κατευθύνουν άμεσα την κρίση και τις σκέψεις του, σε σχέση με τις αποφάσεις που παίρνει και τις επιλογές που κάνει, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο όλη την ζωή του.

Το αντικαρκινικό μυστικό της υγρής ασπιρίνης

Καλύτερη και από τις χημειοθεραπείες στην αντιμετώπιση καρκίνου εγκεφάλου
Θα μπορούσε μια ασπιρίνη να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον καρκίνο του εγκεφάλου; Σύμφωνα με μια νέα πρωτοποριακή μελέτη επιστημόνων του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, θα μπορούσε!
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα σκεύασμα υγρής ασπιρίνης έχει την ικανότητα να διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα δίκτυο στενά συνδεδεμένων μεταξύ τους κυττάρων, τα οποία απομονώνουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό από οτιδήποτε ξένο, όπως μικρόβια και τοξικές ουσίες.

Η θρασύτητα της αμάθειας

Είναι κατανοητό πως ότι δεν ξέρεις απλά δε σε απασχολεί. Αν ξέρεις όμως κάτι για ένα θέμα υπάρχουν δυο οδοί να ακολουθήσεις: είτε να μάθεις περισσότερο για αυτό, είτε να επαναπαυτείς στις πληροφορίες που έχεις, θεωρώντας πως είναι αρκετές.
Αυτή η ελλιπής πληροφόρηση είναι που διακρίνει τη σημερινή μας κοινωνία στο έπακρο. Η ημιμάθεια, οι «μισές γνώσεις», η τεμπελιά της αμάθειας. Γιατί σε έναν κόσμο ο οποίος κινείται πλέον με ψηφιακούς ρυθμούς, κανείς δεν έχει χρόνο για τίποτα – ούτε καν για σωστή ενημέρωση, πόσο μάλλον για εμπλουτισμό γνώσεων.

Οι δέκα πιο περίεργες φιλοσοφικές θεωρίες

Παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν ότι η φιλοσοφία είναι ένα “άχρηστο πτυχίο” ή “χάσιμο χρόνου”, είναι σίγουρα ένας καταπληκτικός τρόπος να θολώσεις το μυαλό σου. Είναι άλλο πράγμα να σε μπερδεύει κάποιος άλλος, και τελείως διαφορετικό να μπερδέψεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Ποιος δεν χαίρεται όταν καταφέρει να σκεφτεί κάτι τόσο έντονα που το κεφάλι του κυριολεκτικά να πονέσει;
Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες από τις πιο περίεργες φιλοσοφικές θεωρίες. Ορισμένες από αυτές βγάζουν κάποιο νόημα, ενώ κάποιες άλλες μοιάζουν τελείως παράλογες. Φυσικά όλες βγάζουν κάποιο νόημα αν κοιτάξει κανείς το κοινωνικό υπόβαθρο κατά την περίοδο που αυτές διατυπώθηκαν.
Όπως είπε κάποτε ο μεγάλος Κικέρωνας, “Δεν υπάρχει καμία διατύπωση τόσο παράλογη, που να μην την κάνει ποτέ κανένας φιλόσοφος”.

Οι δεκαπέντε αρχαιότερες Ευρωπαϊκές πόλεις – Οι δέκα είναι Ελληνικές

Άρθρο για τις δεκαπέντε αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης από την Εγκυκλοπαίδεια της Ιστορίας της Ευρώπης φιλοξενεί το One Europe.
Και το σχόλιο ήταν το εξής: «Η Ελλάδα είναι μακράν η νικήτρια όταν ο λόγος γίνεται για ιστορικά μέρη».
Στην κορυφή, το Άργος, που θεωρείται η παλιότερη πόλη της «γηραιάς» ηπείρου, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Αθήνα.
Συνολικά, στη λίστα με τις 15 αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, βρίσκονται δέκα Ελληνικές, καθώς περιλαμβάνονται ακόμη τα Χανιά (5), η Λάρνακα (6), η Θήβα (7), τα Τρίκαλα (8), η Χαλκίδα (9), η Πάτρα (12), η Μυτιλήνη (14) και η Χίος (15), σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα One-Europe.

Πώς οι ψυχικές αισθήσεις συνδέονται με την ενέργεια της Γης

Ο ερευνητής ψυχικών φαινομένων Pete A. Sanders Jr. ήταν από του πρώτους που γνώριζαν ότι ο ψυχικές ικανότητες είναι πραγματικές, γεγονός που τον οδήγησε να σπουδάσει στο Tεχνολογικό Iνστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) επιστήμες του εγκεφάλου και βιοϊατρική χημεία ελπίζοντας να κατανοήσει την πολύπλοκη σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο, το μυαλό και το νευρικό σύστημα.
Ο καθηγητής του MIT δρ Jerome Letvin, ο οποίος ενέπνευσε τον Sanders όταν ξεκίνησε έναν κύκλο μαθημάτων για τη νευρολογία, είχε αναφέρει τα εξής:
«Δεν πρόκειται να σας διδάξω όσα γνωρίζουμε για τη νευρολογία. Όλα όσα γνωρίζουμε δεν θα διαρκέσουν παραπάνω από 2 μαθήματα και είναι κάπως βαρετά. Αντιθέτως, θα σας μιλήσω για όσα δεν γνωρίζουμε για τη νευρολογία».

Γιατί Δεν Πρέπει να Σκεφτόμαστε Κακό για Κανέναν

Ποτέ δεν πρέπει να σκέφτεστε το κακό για κανέναν. Σκέψεις όπως “Εύχομαι το άτομο αυτό να πέσει κάτω και να πεθάνει» ή «Εύχομαι να χάσουν όλα όσα έχουν. Σε μισώ. Δεν θέλω να σ ‘αγαπώ» δεν πρέπει ποτέ να τις κάνουμε ή να τις διατυπώνουμε.
Κάθε έκφραση αυτού του είδους δημιουργεί μια σκεπτομορφή που πηγαίνει στο πρόσωπο και τον χτυπά.
Η ζημιά που στέλνετε στο άτομο καταγράφεται στο «λογαριασμό» σας, και θα πληρώσετε γι ‘αυτό κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης.

Παγκόσμια Προειδοποίηση για Μεγάλη Ηλιακή Καταιγίδα που Αναπόφευκτα θα Χτυπήσει τη Γη

Κατά καιρούς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες από κάθε γωνιά του πλανήτη κρούουν τον κώδωνα για έναν μάλλον «ξεχασμένο» κίνδυνο.
Αυτή τη φορά ήταν σειρά των Ευρωπαίων αστρονόμων να προειδοποιήσουν για το «αναπόφευκτο που έρχεται…».
Με αφορμή μία προειδοποίηση που εκδόθηκε το Σαββατοκύριακο για πιθανή ηλιακή καταιγίδα που θα χτυπήσει περιοχές του πλανήτη, επιστήμονες από το τμήμα Διαστημικού Καιρού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος φρόντισαν να θυμίσουν στην ανθρωπότητα πως ο ήλιος έχει τα…δικά του σχέδια.

Λιαντίνης: Έλληνες θα ειπεί να προσκυνάς τακτικά στους Δελφούς το γνώθι σαυτόν. Όχι να κάνεις την εξομολόγηση στους αγράμματους πνευματικούς και στους μαύρους ψυχοσώστες

 Η τελευταία πράξη της τραγωδίας, η ταφόπλακα δηλαδή που σκέπασε το φονικό, ανάλογη με την ταφόπλακα του 843 που έθαψε την αρχαία Ελλάδα, ήταν το διάταγμα του ελληνικού κράτους να ονομάσει το Υπουργείο για τη μόρφωση των παιδιών μας Υπουργείο των εκκλησιαστικών. Και λίγο αργότερα Υπουργείο εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων.
Και τούτο το άνομο όνομα και νόημα τέρας το φέρνει μέχρι σήμερα. Η εθνική σχιζοφρένεια υπογράφτηκε και σφραγίστηκε με τη μεγάλη του Κράτους σφραγίδα. Ακούσατε πουθενά σε Ευρώπη ή σε Αμερική, σε Σαχαλίνη, Ταγκανίκα ή Εσκιμώους, η παιδεία ενός έθνους, η μεγάλη ελπίδα και το μυστήριο των μυστηρίων του, να μπερδεύεται με το αντερί και το ράσο;

Το παρολιγο μπάνιο του Μέγα Κωνσταντίνου σε Αχνιστό Αίμα Νηπίων

Ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε από την πρώτη γυναίκα, τη Μινερβίνη, έναν γιο, τον Κρίσπο και από τη δεύτερη, τη Φαύστα, δύο άλλους γιους, τον Κωνσταντίνο και τον Κώνστα.
Η Φαύστα κατηγόρησε τον Κρίσπο ότι την ενοχλούσε ερωτικά και ο πατέρας του οργισμένος διέταξε να τον εκτελέσουν. Λίγο αργότερα έφτασε από την Ανατολή, όπου διέμενε η μητέρα του Κωνσταντίνου, Αγία Ελένη, και γεμάτη θλίψη για τον άδικο χαμό του εγγονού της, υποστήριξε ότι η Φαύστα ψευδώς τον είχε κατηγορήσει. Τον ισχυρισμό της επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι η Φαύστα «πιάστηκε στα πράσα» με έναν δούλο. Ο Κωνσταντίνος γεμάτος τύψεις δεν δίστασε να σκοτώσει τη γυναίκα του με απάνθρωπο τρόπο. Λέγεται ότι την έριξε σε βραστό νερό ή λάδι.

Καιρός: Ο «Ξενοφών» φέρνει σπάνιο μεσογειακό κυκλώνα!


Καιρός: Ο «Ξενοφών» φέρνει σπάνιο μεσογειακό κυκλώνα! | Newsit.gr

Ο καιρός έχει φορέσει (σχεδόν) τα χειμερινά του και όλα είναι… αλλιώς. Η κακοκαιρία που ονομάζεται «Ξενοφών» χτυπά παντού με ισχυρότατους ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Δεν φέρει όμως μόνο αυτά…

“ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ”: Καταδίκη των πέντε ως τρομοκρατική ομάδα για εκρήξεις σε Καλαμάτα και Μυστρά

Ως τρομοκράτες, όπως και πρωτόδικα, καταδίκασε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας τους 4 Δραμινούς και τον Καλαματιανό αρχηγό τους, οι οποίοι στις 23 Οκτωβρίου του 2015 έβαλαν τους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Μυστρά, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ο 55χρονος Καλαματιανός καταδικάστηκε με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε 14 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 18,5 χρόνια κάθειρξη) και σε 12 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη (πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί 15,5 χρόνια κάθειρξη ο καθένας) με το ίδιο ελαφρυντικό ο καθένας από τους άλλους κατηγορούμενους, ηλικίας 28 χρόνων ο μικρότερος και 37 χρόνων ο μεγαλύτερος.

F-35: Τι θα πρόσφερε στην ΠΑ η απόκτηση της υπο-έκδοσης "B" του stealth μαχητικού

Το F-35  θεωρείται κατά πολλούς το μέλλον των μαχητικών αεροσκαφών. Ίσως κανένα άλλο αεροσκάφος στην ιστορία δεν έχει υποσχεθεί τόσα πολλά, αλλά και δεν έχει αμφισβητηθεί τόσο πολύ. 

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ασκήσει δριμεία κριτική ενάντια στο μαχητικό, αλλά τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να πετύχει την αγορά μερικών δεκάδων μαχητικών F/A-18 BlockIII. Κανείς δεν θα τολμούσε να σκεφτεί την πιθανότητα να σταματήσει το πρόγραμμα ενός μαχητικού που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της Δυτικής Πολεμικής Μηχανής.

Η νέα ανακάλυψη του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων θα μπορούσε να «ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»

Μεγάλοι επιστήμονες του Συγκρουστή Αδρονίων έχουν αποκαλύψει μια ΑΔΥΝΑΜΙΚΗ ανωμαλία στην πραγματικότητα τόσο σημαντική που απειλεί να υπονομεύσει την ίδια τη φυσική.
Η αποκάλυψη έχει εντοπιστεί στον υποατομικό κόσμο όπου τα σωματίδια είναι απλά σκουλήκια ύπαρξης και επιβιώνουν μόνο για μικροδευτερόλεπτα – αλλά η νέα επιστήμη θα μπορούσε να δει 100 χρόνια αποδεκτής φυσικής να ρίχνεται στον κάδο των σκουπιδιών.Η ανακάλυψη είναι τόσο ανησυχητική που απειλεί να υπονομεύσει το λεγόμενο Πρότυπο Μοντέλο – το θεμέλιο της σύγχρονης φυσικής και μια προσπάθεια να διατυπώσει μια θεωρία για τα πάντα.
Ο κορυφαίος βρετανός φυσικός Tara Shears, ο οποίος διεξάγει έρευνα στο διάσημο atom-smasher στο Cern της Ελβετίας, δήλωσε εάν η ανωμαλία – η οποία εξακολουθεί να αναλύεται – αποδειχτεί σωστή τότε θα «σπάσει την επιστήμη».