Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Τρύπα-μυστήριο, πιο μεγάλη από τη μισή Ελλάδα, εντοπίστηκε στην Ανταρκτική

Η τρύπα θεωρείται η μεγαλύτερη “polynya” (η ονομασία του φαινομένου) στη Θάλασσα Γουέντελ της Ανταρκτικής από τη δεκαετία του 1970 έως και σήμερα
Μία μυστηριώδες τρύπα με μέγεθος μεγαλύτερο από το Δουβλίνο και κατά πολύ μεγαλύτερο από τη μισή έκταση της Ελλάδας, εμφανίστηκε στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής.


Σύμφωνα με το National Geographic, η τρύπα ανακαλύφθηκε πριν από ένα μήνα, από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Τορόντο και του προγράμματος SOCCOM, οι οποίοι παρακολουθούσαν στενά την περιοχή με αφορμή την εμφάνιση παρεμφερούς τρύπας τον περασμένο χρόνο.

HEMPAS: Μία ελληνική πρόταση για παθητικό ραντάρ – και τα όρια του ελληνικού αμυντικού μηχανισμού

Μία από τις βασικότερες αδυναμίες του μηχανισμού ασφαλείας της χώρας και βασικός λόγος της πολιτικής της καχεξίας αποτελεί η αποτυχία της να αναπτύξει στοιχειώδη αμυντική βιομηχανία για να υποστηρίξει την αμυντική ισχύ που η θέση της και η πολιτική της απαιτεί. Η αποτυχία αυτή αποτελεί ειδικότερη περίπτωση της γενικής αδυναμίας της χώρας να ασκήσει βιομηχανική πολιτική, για λόγους που έχουν σχέση αφ΄ενός με την οργανωτική ανεπάρκεια αφ΄ετέρου με την έλλειψη πολιτικής βούλησης για κάτι τέτοιο.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση της αδυναμίας αυτής αποτέλεσε η υπόθεση του συστήματος HEMPAS/CCIAS που απασχόλησε τον χώρο της άμυνας τα τελευταία έτη. Η υπόθεση αφορά την υποβολή μιας πρότασης προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκ μέρους μιας ολιγομελούς ομάδας πανεπιστημιακών, προερχόμενων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αντικείμενο της πρότασης είναι η εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή ενός συστήματος παθητικών αισθητήρων που θα ενταχθεί στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου της ΠΑ και θα ενισχύσει σημαντικά τόσο την επιβιωσιμότητά του όσο και την δυνατότητά του να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά υφιστάμενες και επικείμενες απειλές που αδυνατεί να αντιμετωπίσει.